Actualitzat 04/09/2015 14:49

Mas afirma que Catalunya ha d'estar a la UE "sigui quin sigui" el resultat

Un Estat català assumiria obligacions internacionals i seria "pol d'estabilitat"

   BARCELONA, 4 Set. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest divendres que Catalunya ha de continuar formant part de la UE "sigui quin sigui" el resultat de les eleccions catalanes del 27S perquè és la vocació majoritària de la seva societat.

   Durant una declaració institucional al recinte modernista de Sant Pau pels 70 anys de l'ONU, ha situat la UE com a referència de l'acció exterior de la política catalana i com a entitat de la qual forma part des de 1986, quan ho va fer Espanya.

   "Vull reafirmar la vocació de Catalunya per contribuir a la construcció d'una Europea política, econòmica, més democràtica i transparent, amb més lideratge polític i econòmic a tot el món, i més cohesionat socialment", ha proclamat.

   Per a Mas, un Estat català seria "soci de confiança a tot arreu, disposat a assumir plena i immediatament des del primer moment totes les seves obligacions internacionals", i ha afegit que la seva voluntat és unir el seu esforç amb la resta de nacions lliures del món per afrontar els reptes i abordar el futur en comú.

   Segons la seva opinió, Catalunya està cridada a ser un eix d'estabilitat, seguretat i convivència social i intercultural, i ha reiterat la seva aposta pel multilateralisme: "Catalunya està preparada i capacitada per aportar la seva contribució a la resolució dels grans reptes de la comunitat de nacions".

   Així, ha aprofitat per subscriure unes paraules de 1932 del llavors president Francesc Macià que expressaven la voluntat dels catalans conquistar els ideals de llibertat, justícia i pau i que, segons la seva opinió, enllacen amb una part significativa de la mentalitat i identitat catalana.

   Mas ha remarcat que Catalunya és una de les nacions més antigues d'Europa però segueix viva, vol estar en el món, que s'escolti la seva veu i marcar la seva empremta, a més de caracteritzar-se per la seva voluntat de diàleg i negociació.

MULTILATERALISME

   Segons ell, les Nacions Unides és el màxim símbol d'un multilateralisme que encarna els conceptes que defineixen al poble català i han de seguir fent-ho "pels segles dels segles", i que ha aconseguit gestionar situacions d'abast global que altres no van poder resoldre sobre drets humans, desenvolupament sostenible, canvi climàtic i desarmament, entre d'altres.

   Tot i això, ha advertit que la crisi migratòria de la Mediterrània il·lustra "amb una cruel precisió les carències de les aproximacions parcials i la urgència de respostes conjuntes, integrades i a diversos nivells" per avançar en la resolució de reptes compartits.

   Per això, ha argumentat que la definició d'una política exterior integral incorpora la necessitat de tenir una dimensió multilateral, i que així ho han practicat des de la Generalitat els últims anys impulsant una Llei d'Acció Exterior, una direcció general d'Exteriors i de relació amb la UE, i un pla estratègic 2015-18.

PERSPECTIVES DEL PROCÉS SOBIRANISTA

   A més, ha indicat les perspectives que obre el procés sobiranista en aquest àmbit, així com les prioritats que es plantegen, com enfortir la col·laboració amb l'ONU, l'OMS, el Consell d'Europa, l'OSCE i els bancs regionals, entre d'altres organismes.

   També vol situar Catalunya com referent de seus i organismes internacionals, augmentar la participació en cimeres internacionals i impulsar l'entrada de catalans en aquestes organitzacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés