Actualitzat 02/12/2015 15:09

Homs (DL) en el Cercle d'Economia: demanar més recursos a l'Estat és una via "esgotada"

Justifica així "canviar d'estratègia" apostant per la independència

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

El candidat de Democràcia i Llibertat (DL) per a les eleccions generals, Francesc Homs (CDC), ha assegurat aquest dimecres, en una conferència-col·loqui en el Cercle d'Economia, que reivindicar més recursos a l'Estat per a Catalunya i millorar així el seu encaix és una via "esgotada".

"El Cercle d'Economia porta anys sent coherent reclamant amb notes instruments que garanteixin la viabilitat econòmica" de Catalunya, però és una cosa que s'ha demostrat insuficient i que no serveix per a res perquè l'Estat no respon, ha lamentat.

La nota d'opinió del Cercle del 20 de novembre va constatar que la resolució independentista --ara declarada inconstitucional pel TC-- ha tingut des del primer moment de la seva aprovació efectes negatius "certs i objectius" en les decisions empresarials d'inversió, així com en la localització de seus corporatives a Catalunya.

Homs comprèn que el Cercle adverteixi de la inseguretat jurídica que es deriva de la resolució, però creu que "el que realment crea problemes són les polítiques de l'Estat", i ha posat l'exemple del model tributari i de la llei educativa, que, segons ell, es contradiuen amb la normativa catalana.

"Cal prendre consciència que els problemes de seguretat jurídica no vénen de la declaració del 9N, sinó de la realitat quotidiana", i ha assegurat que la millor opció és la independència perquè ja s'ha intentat durant massa anys i sense èxit millorar l'encaix de Catalunya a Espanya.

Amb aquest argument ha justificat haver "canviat d'estratègia" i apostar ara per la secessió, i ha demanat la comprensió del Cercle d'Economia i de la resta d'actors econòmics de Catalunya.

"Hem estat perseguint l'encaix de Catalunya a Espanya i pagant per avançat, però no serveix. Cal canviar d'estratègia", segons Homs, que ha afegit que Catalunya té un projecte col·lectiu de gran potencial en competitivitat que no tenen la resta de territoris.

PREMISSES PER PACTAR AMB LA CUP

Ha estat interpel·lat per una empresària que assegura haver traslladat a Madrid la seva empresa per la inseguretat jurídica del procés sobiranista i el poder decisiu de la CUP, i Homs ha contestat que "el que ells defensen no té res a veure amb el programa de JxSí, que no traspassarà certes línies".

De fet, ha afirmat que un acord amb la CUP implicaria, al marge del requisit que Artur Mas sigui president, quatre premisses: segellar un pacte d'estabilitat --no només d'investidura--, garantir seguretat jurídica en tot el procés, mantenir la voluntat de negociació i pacte amb l'Estat, i "compromís inequívoc" amb les institucions i valors europeus.

Amb aquests quatre elements, els empresaris poden estar tranquils, segons ell, i Homs ha assegurat que JxSí no compartirà "mai amb la CUP segons quin tipus de postulats", tot i que comporti desgast electoral.

Homs també ha dit que els comicis del 20 de desembre són "les eleccions espanyoles més catalanes de la història", tenint en compte que el debat sobiranista protagonitza l'agenda política.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés