Publicat 09/01/2014 14:24

Asaja lamenta els preus d'un any 2013 de bones collites

La presidenta de Asaja Barcelona, Rosa Pruna
EUROPA PRESS

Critica que Catalunya sigui la comunitat on la llet sigui més barata i demana solucions

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La presidenta d'Asaja Barcelona, Rosa Pruna, ha celebrada que el 2013 ha estat un any de bones collites, sobretot, en fruita --malgrat la pedregada--, horta i llegums --han experimentat un any rècord--, si bé l'oferta ha superat la demanda, i la producció no ha anat acompanyada de bons preus.

Així ho ha explicat Pruna aquest dijous en roda de premsa de balanç anual, i ha destacat que "s'ha desinflat la bombolla especulativa" entorn dels cereals, el que ha perjudicat el cerealista, però ha afavorit els ramaders, que han vist com el preu del pinso ha baixat entre un 16% i un 20%.

Per exemple, el preu del blat a Catalunya ha caigut un 25,53%, l'ordi un 30,68% i el blat de moro un 31%, unes reduccions "molt importants" que també s'han donat en el be, que ha baixat un 15,49% per la caiguda del consum i no per excés de producció, i en els ous, amb una caiguda del 27,5%.

Pruna ha lamentat aquesta baixada tan acusada dels ous, que ha atribuït a l'entrada massiva d'ous extracomunitaris, perquè el sector avícola també ha hagut fer front a un gran volum d'inversió per adaptar les seves explotacions a la normativa europea de benestar animal, una normativa que Pruna ha considerat que "no s'ha fet de manera correcta" des de la UE.

Per contra, han pujat els preus de l'oli d'oliva, que ha repuntat un 4,63%, l'import del vi blanc de DO ha pujat un 56,8%, el preu del porc més d'un 10%, la vedella un 5,52%, i malgrat que el preu de la llet ha experimentat una pujada del 9,4%, Pruna ha sostingut que segueix venent-se per sota del cost de producció i que per solucionar aquest fet l'augment hauria de ser d'al voltant d'un 15%.

En aquest sentit, ha criticat que les grans superfícies venguin a Espanya la llet a manera d'oferta-reclam, és a dir, per sota del seu cost de producció, una pràctica que no es permet a França i Bèlgica, i Pruna ha qüestionat la qualitat d'aquest producte, malgrat complir els requisits sanitaris.

"Catalunya és la comunitat d'Espanya on més barata es ven la llet", ha afirmat, ja que hi ha una diferència de tres cèntims respecte al conjunt del país, i a la UE també es paguen 3,7 cèntims més de mitjana.

Per aquesta raó, Pruna ha demanat al Govern que impulsi iniciatives com la que ha fet Cantàbria, que segons l'organització agrària ha sancionat cinc grans superfícies per vendre llet per sota del seu cost de producció amb multes de 15.000 euros a cada establiment.

REPTES 2014: ELECTRICITAT I CÀNON DE L'AIGUA

Amb vista a aquest 2014, ha augurat una aposta més forta pels cereals i un augment de la superfície de sembra del 4,5%, vol saber com es distribuiran els fons de la política agrària comuna (PAC) a tot Espanya, i ha reclamat un preu especial del cost de l'electricitat per a l'agricultura, sobretot, per al sector ramader i els regadius.

Preguntada pel cànon de l'aigua per a usos ramaders, Pruna ha avançat que Asaja no acceptarà cap cànon: "Els productors gasten infinitat d'aigua. Tenen el seu propi pou i pagar pel que és teu i per mantenir al teu propi guanyat és una absurditat".

La llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2014 preveia una modificació d'aquest cànon passant de l'impost general d'un coeficient de 0 a 0,5 progressivament en tres anys, però un acord entre els consellers Santi Vila i Josep Maria Pelegrí va permetre establir un any de carència en la seva aplicació i estudiar al llarg d'aquest any els coeficients que s'aplicaran el 2015.

L'ONU ha declarat 2014 any de l'agricultura familiar, un tipus d'activitat econòmica que Pruna ha defensat, ja que a la UE el 70% de les explotacions tenen menys de cinc hectàrees, sent la mitjana de 14,3, i a Catalunya la mitjana és de 14 hectàrees.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés