Publicat 05/03/2019 17:25

Afrucat diu que amb un Brexit dur els britnics pagaran el préssec espanyol un 18% més car

Afrucat apunta que amb un Brexit dur el consumidor britnic pagar el melocotó
AFRUCAT

El Regne Unit valora el producte de qualitat i paga millor que altres pasos

LLEIDA, 5 març (EUROPA PRESS) -

L'associació empresarial de la fruita dola de Catalunya Afrucat considera que els consumidors britnics pagaran les fruites que importen d'Espanya més cares, un 18% més en el cas dels préssecs, si finalment no hi ha acord en la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) i s'implanta un Brexit dur.

Aquest increment de preu, si s'apliquen els drets aranzelaris en el marc de l'Organització Comuna de Mercats (OCM), representaria un 18% en préssecs i nectarines, entre un 4 i un 9% en peres i pomes, un 20% en albercocs, entre un 6 i un 12% en cireres, un 16% en mandarines i entre un 3 i un 16% en taronges, segons un comunicat d'Afrucat.

La fruita espanyola té un pes desigual en el mercat anglosaxó, perqu en els últims anys Espanya exporta una mitjana de 325 milions de quilos: 8 milions de quilos de poma, més de 70 milions entre préssecs i nectarines, 95 milions de taronges, i uns 150 milions de mandarines.

Catalunya exporta 35 milions de quilos: 4,5 milions de quilos de poma; més de 25 milions, entre préssecs i nectarines; 1,5 milions de taronges, i uns 4 milions de mandarines.

Pel que fa a volums, el Regne Unit és la destinació del 4% de la producció de préssecs i nectarines espanyols i del 5% dels catalans, del 2% de la poma espanyola i catalana, i menys de l'1% de la pera dels dos.

Per als britnics, el préssec i la nectarina espanyols representen entre el 73 i el 80% del total que hi ha en els lineals, la poma representa un 3%, i la presncia de la pera és prcticament inexistent.

Segons el director general d'Afrucat, Manel Simón, "encara que el Regne Unit no representa un mercat rellevant en volums, sí que és tradicionalment un bon mercat quant a preus i un mercat que valora el producte de qualitat i que paga millor que altres pasos".

"Per aix, moltes empreses segueixen molt de prop tots els canvis que es poden produir en menys d'un mes", afegeix Manel Simón, i assenyala que per a la producció catalana, no es valora una afectació significativa en cap de les espcies, perqu en la llavor el volum és molt petit i en préssecs i nectarines és molt competitiva i les empreses catalanes han guanyat la presncia en els lineals britnics per la qualitat i dolor.

Segons les seves dades, la producció catalana fa anys que ha desbancat el producte itali malgrat que sigui més barat que el catal, i la posició de les empreses de Catalunya és molt slid.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés