Afrucat diu que amb un Brexit dur els britànics pagaran el préssec espanyol un 18% més car

Afrucat apunta que amb un Brexit dur el consumidor britànic pagarà el melocotó
AFRUCAT
Publicat 5/3/2019 17:25:14CET

El Regne Unit valora el producte de qualitat i paga millor que altres països

LLEIDA, 5 Març (EUROPA PRESS) -

L'associació empresarial de la fruita dolça de Catalunya Afrucat considera que els consumidors britànics pagaran les fruites que importen d'Espanya més cares, un 18% més en el cas dels préssecs, si finalment no hi ha acord en la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) i s'implanta un Brexit dur.

Aquest increment de preu, si s'apliquen els drets aranzelaris en el marc de l'Organització Comuna de Mercats (OCM), representaria un 18% en préssecs i nectarines, entre un 4 i un 9% en peres i pomes, un 20% en albercocs, entre un 6 i un 12% en cireres, un 16% en mandarines i entre un 3 i un 16% en taronges, segons un comunicat d'Afrucat.

La fruita espanyola té un pes desigual en el mercat anglosaxó, perquè en els últims anys Espanya exporta una mitjana de 325 milions de quilos: 8 milions de quilos de poma, més de 70 milions entre préssecs i nectarines, 95 milions de taronges, i uns 150 milions de mandarines.

Catalunya exporta 35 milions de quilos: 4,5 milions de quilos de poma; més de 25 milions, entre préssecs i nectarines; 1,5 milions de taronges, i uns 4 milions de mandarines.

Pel que fa a volums, el Regne Unit és la destinació del 4% de la producció de préssecs i nectarines espanyols i del 5% dels catalans, del 2% de la poma espanyola i catalana, i menys de l'1% de la pera dels dos.

Per als britànics, el préssec i la nectarina espanyols representen entre el 73 i el 80% del total que hi ha en els lineals, la poma representa un 3%, i la presència de la pera és pràcticament inexistent.

Segons el director general d'Afrucat, Manel Simón, "encara que el Regne Unit no representa un mercat rellevant en volums, sí que és tradicionalment un bon mercat quant a preus i un mercat que valora el producte de qualitat i que paga millor que altres països".

"Per això, moltes empreses segueixen molt de prop tots els canvis que es poden produir en menys d'un mes", afegeix Manel Simón, i assenyala que per a la producció catalana, no es valora una afectació significativa en cap de les espècies, perquè en la llavor el volum és molt petit i en préssecs i nectarines és molt competitiva i les empreses catalanes han guanyat la presència en els lineals britànics per la qualitat i dolçor.

Segons les seves dades, la producció catalana fa anys que ha desbancat el producte italià malgrat que sigui més barat que el català, i la posició de les empreses de Catalunya és molt sòlid.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.