Publicat 12/11/2014 19:19

Torres Dulce deixa en mans de la Fiscalia catalana querellar-se contra Mas

MADRID, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, deixarà a criteri de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la decisió d'interposar o no una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i diversos consellers per l'organització del procés participatiu sobre la independència del 9 de novembre.

Així es desprèn del contingut de la reunió que Torres Dulce ha mantingut aquest dimecres a la seu de la Fiscalia General amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i el seu número dos, Francisco Bañeres, que s'ha prolongat durant una hora i mitja.

Al final de la reunió, la Fiscalia ha emès un comunicat en el qual assenyala que "la Fiscalia Superior de Catalunya donarà compte al fiscal general de l'Estat de la decisió que adopti en el marc dels principis de legalitat i imparcialitat que regeixen l'actuació del Ministeri Públic".

En el mateix comunicat es precisa que la reunió ha consistit en la "valoració jurídico-penal dels fets esdevinguts al voltant de l'anomenat procés de participació".

A més dels dos fiscals de Catalunya ja esmentats, a la reunió hi ha estat present també el cap de la secretaria tècnica, Jaime Moreno, l'assistència del qual ha estat relacionada amb la concreció dels aspectes tècnics de l'acció penal que s'està estudiant presentar contra el president de la Generalitat.

Entre les seves diligències, la Fiscalia va enviar aquest cap de setmana un ofici urgent al director general dels Mossos d'Esquadra per saber la relació de locals en els quals es va fer i quins n'eren els responsables, i també ha demanat a la Conselleria d'Ensenyament informació sobre si el Govern havia ordenat posar a disposició del 9N els centres educatius.

Els fiscals han tingut a la seva disposició durant la reunió d'aquesta tarda les comunicacions remeses pels Mossos d'Esquadra a la Fiscalia de Catalunya sobre les quals s'està fent una anàlisi tècnica per estudiar si d'aquestes se'n podria derivar la interposició de la querella.

L'anunci de presentació de la querella fet aquest dimarts per la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que finalment no es va produir, ha provocat que des de diferents sectors es parlés de pressions a la Fiscalia, que es trobaria ultimant la presentació d'aquesta acció penal contra Mas i part del seu Govern arran de les diligències obertes la vigília de l'anomenada consulta alternativa.

ASSOCIACIONS DE FISCALS

Les associacions de fiscals han valorat de diferent manera les suposades pressions que podria estar patint la Fiscalia per avançar la presentació de la querella: l'Associació de Fiscals creu que aquestes no han existit mentre que els independent (APIF) valoren que s'estigui aguantant la pressió.

El portaveu de l'associació majoritària, Emilio Frías, ha assenyalat a Europa Press que no li consta que hagi existit cap tipus de pressió sobre les diligències obertes per la Fiscalia de Catalunya, que se segueixen investigant: "Juraria que no n'hi ha hagut perquè no està permès per la llei", ha assenyalat el portaveu de l'associació conservadora.

Per la seva banda, el portaveu de l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), Salvador Viada, ha indicat que des d'aquest col·lectiu defensen l'"absoluta autonomia de la Fiscalia del govern" i que, segons les informacions aparegudes en premsa "sembla que la Fiscalia està aguantant i això és bo".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés