Publicat 11/11/2014 19:02

CiU i ERC expressen al Congrés la seva alegria i el PP replica que només han fet un "butifarréndum"

MADRID, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

Els portaveus de CiU i d'Esquerra han aprofitat aquest dimarts el debat de Pressupostos al Ple del Congrés per expressar la seva satisfacció pel procés participatiu dut a terme el 9 de novembre a Catalunya, davant de la qual cosa tant el PP com UPyD els han recordat que dos terços dels catalans no van participar en el que el popular Antonio Gallego ha definit com a "butifarréndum".

El primer que ha tret el tema ha estat el portaveu d'Esquerra, Alfred Bosch, qui s'ha declarat "superfeliç" pel 9N, que segons la seva opinió va ser "un gran dia".

Davant de les protestes de diputats del PP, ha continuat: "Suposo que si s'enriuen és per nerviosisme, però ja ens està bé que expressin els seus nervis --ha afirmat--. Nosaltres les alegries, les llibertats, els vots, i si ho prefereixen, vostès les amenaces, les prohibicions i els nervis. I si volen convertir el Govern espanyol en un bufet picaplets, endavant; és la seva opció".

També el portaveu econòmic de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha aprofitat el debat dels Pressupostos per expressar la seva "satisfacció" pel procés "massiu" de participació ciutadana que es va fer diumenge passat a Catalunya amb una organització "eficaç" i sense "incidents".

"Ahir a Catalunya tothom va anar a treballar, els nens van anar a l'escola, totes les universitats van obrir i el transport públic va funcionar", ha indicat.

Les paraules de Sánchez Llibre han molestat a alguns diputats del PP i, de fet, el president del Congrés, Jesús Posada, ha cridat l'atenció a l'andalús Juan José Matarí, al qual ha demanat silenci, però també ha exigit al diputat d'Unió que centrés el seu discurs en el debat després d'haver-li "tolerat", com fa sempre, exclamacions polítiques fora de l'ordre del dia.

Atenent la demanda del pressent del Congrés, el responsable econòmic dels nacionalistes catalans ha conclòs la seva intervenció demanant que aquest "gran" procés de participació ciutadana a Catalunya fora respost "amb política, i no amb actes administratius".

També el PNB, per boca del seu portaveu econòmic, Pedro Azpiazu, ha volgut felicitar a Catalunya per l'"exemple" donat diumenge passat malgrat les "moltes dificultats" que han hagut de superar. "Zorionak Catalunya", ha exclamat.

En canvi, el portaveu econòmic d'UPyD, Álvaro Anchuelo, ha contraposat la satisfacció dels partits sobiranistes remarcant l'alta abstenció amb relació al cens electoral, doncs dos terços no van acudir a la cita amb les urnes diumenge, precisament el dia de l'aniversari del mur de Berlín.

RELAXIN-SE, TORNIN A LA PLETA

Més crític ha estat el portaveu del PP de Pressupostos, Antonio Gallego, qui ha indicat que, després del 9N, "no ha canviat absolutament res" i "Catalunya segueix sent Espanya".

"Tampoc facin aquest exercici de triomfalisme després d'un refererèndum o butifarrendum on s'han quedat a casa el doble dels que han votat --ha afegit--. Relaxin-se i tornin a la pleta, tornin a la llei".

És més, va posar èmfasi al, segons ell, rescat de Catalunya a través del Fons de Liquiditat de l'Estat: "Vostès segueixen sense pagar les factures de guarderies, universitats, i tot això ho poden fer perquè el Govern espanyol ha injectat més de 50.000 milions aquesta legislatura perquè Catalunya no estigui en bancarrota".

Sánchez Llibre, en la seva segona intervenció, ha demanat la retirada del terme "butifarréndum" i ha volgut deixar clar que l'Estat no paga els col·legis catalans, sinó que ho fa la Generalitat amb un crèdit de l'Estat que tornarà. "No pot donar-nos lliçons", ha proclamat.

Al veure que el debat seguia desviant-se dels Pressupost, el president del Congrés, Jesús Posada, ha optat per tancar la qüestió: "Una cosa és una al·lusió i una altra és embrancar-se", ha tallat.

RETIRA L'EXPRESSIÓ

Però la cosa no ha acabat aquí i, quan ha tornat a intervenir Antonio Gallego ha continuat amb el debat català acceptant la retirada del terme "butifarréndum" i ha intentat seguir explicant-se, però novament Posada ha frenat la maniobra: "Vostè ha retirat la paraula i m'alegro que ho hagi fet, i aquí està resolt l'incident", ha tancat, donant per acabada la controvèrsia.

En el debat sobre la consulta també ha intervingut el diputat català del PSOE Joan Rangel, però en el seu cas per mostrar el seu desig que la situació a la qual estigui portant el país els governs central i de Catalunya amb la seva "irresponsabilitat" se solucioni "amb política de veritat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés