Actualitzat 22/10/2015 16:11

Romeva demana un "mandat clar" per ser Estat sense 'terceres vies'

Junts pel Sí veu el TC "polititzat" i contrari per sistema a les lleis catalanes

MATARÓ (BARCELONA), 14 set. (EUROPA PRESS) -

El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha demanat aquest dilluns un "mandat massiu i clar" a les urnes per avançar cap a la independència després del 27S sense dubtes i quedant clar que no hi ha opció per a 'terceres vies' en les quals Catalunya seguiria a Espanya.

"Volem un mandat incontestable que digui clarament que Catalunya vol ser un Estat, i que volem això i no una altra cosa. Han tingut moltes oportunitats per negociar altres coses i no les han volgut aprofitar", ha dit durant un míting a Mataró davant de més de 2.000 persones.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, també ha demanat acudir massivament a les urnes i ha defensat que la independència no s'aconsegueix demanant-la, sinó votant, "de la mateixa manera que la vida, la dignitat i la llibertat no es demanen, no es negocien".

Els orígens dels catalans han tornat a ocupar gran part del míting: Romeva ha afirmat que els llaços entre Catalunya i Espanya no es trencaran perquè després de la independència seran "els millors aliats" en el món, en compartir molts interessos.

El debat, el va inaugurar Pablo Iglesias, que va apel·lar en un míting a les persones amb orígens de fora de Catalunya i ha demanat el vot a descendents d'andalusos i extremenys per treure a Mas de la Generalitat; des d'aleshores Junts pel Sí busca combatre aquest discurs afirmant que Catalunya és "un sol poble".

Romeva ha recordat que ell va néixer a Madrid i és partidari de la independència: "Els vincles personals, les lluites compartides i els patiments compartits estan en els dos costats. No es tracta de trencar res; es tracta de construir a partir de la dignitat".

També ha parlat d'això la vicepresidenta del Govern i número 8 de la llista, Neus Munté, que reivindica que part dels seus orígens estan a Castella: "No ens deixem dir el que hem de fer aquells que tenim avis que són de fora".

JUNQUERAS: "PROFUNDAMENT AGERMANAT"

Junqueras ha dit que se sent profundament agermanat amb ciutadans d'altres territoris de l'Estat, com Andalusia, als quals l'Estat ha condemnat a "la misèria" en algun moment de la seva història.

En el cas d'Andalusia, ha explicat que durant la postguerra l'Estat la va condemnar a la fam i a una "migració econòmica que tenia molt de persecució política" perquè era gent que s'havia significat a favor de la causa republicana.

CONTRA EL TC

La suspensió del Tribunal Constitucional de la llei de la hisenda catalana i de l'impost sobre empreses proveïdores d'Adsl també ha centrat les crítiques dels candidats, que han afirmat que és un tribunal "polititzat" contrari per sistema a les lleis dels catalans.

Romeva ha dit que el TC ha obligat als catalans a "deixar de creure en l'Estat de dret", mentre que Junqueras ha lamentat que el tribunal suspengui lleis que no han tingut ni un vot en contra del Parlament, com la de l'Adsl --PP i C's es van abstenir i la resta van votar a favor--.

El candidat Josep Cruanyes, suplent a la llista, ha criticat que els alts tribunals interpreten les lleis donant "l'esquena a la realitat social catalana", i la candidata 28, l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha afirmat que els catalans tenen un Estat en contra.

El diputat d'ERC al Parlament i número 21, Pere Aragonès, ha advertit que el 27S és una data clau: "Només ens han deixat una opció: la independència. Aprofitem aquesta oportunitat, perquè mai l'havien tingut les generacions anteriors".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés