Publicat 26/05/2014 11:13

Munté lamenta que els discapacitats intel·lectuals no hagin pogut votar

Urna de votación en las elecciones al Parlamento Europeo de 2014
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 maig (EUROPA PRESS) -

La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, ha lamentat que no hagin pogut votar a les eleccions europees d'aquest diumenge els al voltant de 80.000 discapacitats intel·lectuals que estan incapacitats judicialment a Espanya, cosa que "vulnera drets i és contrari al principi d'igualtat".

En declaracions a Europa Press, Munté ha concretat que l'ONU va urgir el 2011 a Espanya que adaptés la seva legislació electoral a les demandes de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat --ratificada el 2007 pel Govern de l'Estat--, però l'executiu "sembla que no té cap pressa a deixar de vulnerar drets".

En aquest sentit, el grup de CiU al Congrés va demanar el setembre que s'eliminés de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (Loreg) l'apartat que exclou els discapacitats intel·lectuals del dret a vot, una proposta que ha estat aprovada per tots els grups a l'octubre.

A partir de llavors, l'executiu espanyol disposava de sis mesos per modificar el text, però "ja s'ha esgotat el termini i no ha fet res", ha lamentat Munté, que ha avisat que CiU seguirà lluitant perquè es permeti votar el col·lectiu.

A més d'eliminar el precepte que impedeix el vot, Munté també ha advocat per agilitar les revisions judicials dels expedients d'incapacitació total, que poden durar fins a tres anys.

A Catalunya, són gairebé 4.000 els catalans que estan incapacitats judicialment i no poden votar: "Això ho volem canviar a la llei electoral pròpia per a Catalunya que prepara el Parlament, en què es garantirà la igualtat de drets".

CAMPANYA DE DINCAT

Per conscienciar de les possibilitats de sufragi, l'entitat Discapacitat Intel·lectual Catalunya (Dincat) ha iniciat el projecte 'Tens dret a votar, Ho saps?', a través d'un dossier de lectura fàcil que informa i forma persones amb discapacitat sobre com funciona la democràcia i el cens electoral.

El document s'ha distribuït entre les 300 entitats catalanes que integren Dincat i grups de tutors de persones amb discapacitat i, a més, estan previstes xerrades informatives.

A més, la plataforma està elaborant un protocol dirigit a aquest col·lectiu, a les famílies i a les entitats --especialment a les tutelars-- perquè coneguin quins passos han de seguir per restituir el dret a vot i per evitar futurs processos d'incapacitació.

L'entitat ha afirmat que impedir l'exercici del dret a vot és negar la plena ciutadania d'aquest col·lectiu, la presència del qual en l'esfera política és "un pilar bàsic" per a la seva inclusió.

La cosa més habitual a Espanya és que els jutges incapacitin totalment una persona quan la família o tutor ho sol·licita --per exemple, per evitar que gestions els seus recursos i impedir que la puguin estafar--, el que també entranya la supressió del dret a vot.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés