Actualizado 17/12/2014 15:56

Tretze empreses proveïdores d'Iberpotash demanen al TSJC que no aturi l'activitat de la mina de Sallent

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Asseguren que l'execució de la sentència que anul·la l'autorització ambiental del Cogulló els suposaria un dany econòmic de més de 21 MEUR i la pèrdua de 407 llocs de treball

Sallent (ACN).-

Tretze empreses del Bages proveïdores d'Iberpotash s'han personat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar que no tiri endavant la sentència que anul·la l'autorització ambiental que permet l'activitat minera al Cogulló, a Sallent (Bages). Asseguren que l'execució de la sentència els suposaria un dany econòmic de més de 21 MEUR i la pèrdua de 407 llocs de treball. En total, consideren que l'afectació implicaria fins a 39 empreses "que sortirien molt perjudicades si es paralitzés l'activitat a Sallent". A més, alerten que en aquest pronòstic no s'han inclòs les empreses subcontractades per aquests proveïdors i, per tant, "el perjudici podria ser catastròfic pel Bages".El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre a finals d'octubre de l'any passat una sentència que anul·lava l'autorització ambiental que el departament de Medi Ambient va atorgar a Iberpotash per a l'extracció i el tractament de recursos minerals a Sallent. Si aquesta execució prosperés, significaria que no es podria continuar llançant el material sobrant al dipòsit salí. L'executòria és resultat d'un contenciós interposat per l'Associació de Veïns del Barri de la Rampinya en contra la Generalitat, Iberpotash i l'Ajuntament de Sallent per la concessió de l'autorització.

La sentència està pendent d'execució, ja que s'hi van interposar diversos recursos. Ara, tretze empreses del Bages proveïdores d'Iberpotash han demanat al jutge que instrueix el cas que no aturi l'activitat minera de Sallent. Asseguren que l'execució de la sentència implicaria la pèrdua de 407 llocs de treball, al marge de les pèrdues laborals que suposaria per a la plantilla d'Iberpotash, i un perjudici econòmic per aquestes empreses proveïdores de 21.610.316 euros.

Les tretze empreses que s'han personat en el procés, alarmades per la possibilitat d'aturar l'activitat al Cogulló, són Himesa, Remacat, Imsa, Iman, Montajes Rus, Elèctrica Industrial Loal, Granels i Volquets, Multimodal de Graneles, Soldeber, Excavacions Vilà Vila, Exland, Tallers Deseuras i Excavacions del Bages. Aquestes empreses no descarten que a les properes setmanes vagi creixent el nombre de companyies que es sumen a aquesta iniciativa, que s'ha dut a terme de manera individual per part de cada empresa.

Els representants de les proveïdores asseguren que, "tot i que els veïns al·leguen que només pretenen aturar l'activitat al dipòsit salí del Cogulló i no a la mina, per a les empreses proveïdores, és indubtable que aturar l'activitat al dipòsit salí comportarà de forma immediata l'aturada completa de la mina, amb el perjudici irreparable que això suposaria per la nostra comarca".

Iberpotash deixarà d'explotar les mines de Sallent el 2014 i concentrarà la seva activitat a Súria, dins del pla Phoenix, que suposarà inversions de 200 milions d'euros. El Cogulló és l'acumulació de residus industrials més gran de Catalunya, amb un terreny de 48 hectàrees i un volum equivalent almenys a 50 milions de tones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés