Publicado 23/05/2015 04:57

Tres ex alts càrrecs de Sabadell neguen cap irregularitat en els abocaments de Can Xupa

La jutgessa del cas Mercuri ha interrogat com a imputats tres membres de l'equip de govern de Bustos i l'exregidor del PP Jordi Soriano per suborn, prevaricació i tràfic d'influències

Sabadell (ACN).-

Tres ex alts càrrecs de l'Ajuntament de Sabadell han negat aquest divendres haver beneficiat de forma irregular l'exportaveu del PP al consistori Jordi Soriano en l'abocament de terres a la zona de Can Xupa. Soriano també ha desmentit al jutjat que s'enriquís fent de mitjancer entre el consistori i un grup d'empresaris, una investigació emmarcada en el cas Mercuri. Soriano i els tres ex alts càrrecs, Joan Manau, Ricard Estrada i Xavier Izquierdo han al·legat falta de memòria o directament han desmentit que es cometessin irregularitats. Estan imputats per suborn, prevaricació, tràfic d'influències i infidelitat en la custòdia de documents.Segons la jutgessa, Soriano hauria pogut cobrar comissions irregulars d'empresaris per fer els abocaments il·legals amb "l'eventual permissivitat i tolerància" de càrrecs municipals, com l'aleshores tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Manau, el regidor de Medi Ambient, Ricard Estrada, o el director d'Espai Públic, a més de funcionaris policials. Aquests tres últims, segons ha pogut saber l'ACN, han respost amb evasives, dient que no recordaven gaire cosa, però que en tot cas no es va cometre cap irregularitat. Sí que han admès haver parlat de la qüestió amb Soriano, perquè el coneixien de regidor, però en cap cas li van donar un tracte de favor.

En sortir dels jutjats, Soriano ha dit als periodistes que la jutgessa no té proves contra ell, a part de converses "tergiversades" i interpretades de forma "aberrant". A més, ha recordat que tot i que se li han auditat els comptes i el patrimoni, els investigadors no li han trobat cap moviment sospitós. Tot i així, ha admès que una vegada un empresari amic seu li va donar 60.000 euros en metàl·lic a l'aparcament d'un hotel de Barcelona que ell va fer servir per cancel·lar l'endemà un préstec personal.

Segons ell, a principis del 2011 va voler ajudar l'amo de Can Xupa, fill d'un amic seu militant del PP, sense cobrar res. Es va oferir per tramitar-li la llicència per fer abocaments i reomplir els terrenys, per comprovar, segons ha dit, si s'atrevien a denegar-li. Va pagar la taxa corresponent i li haurien concedit una llicència per abocar uns 10.000 metres cúbics de terres. El juny d'aquell any, quan ja no era regidor, van començar a arribar camions, uns 30 o 40 diaris, tot i que més tard es van incrementar fins als 60 o 80 diaris, cosa que va indignar alguns veïns propers.

Soriano ha explicat que la llicència li permetia abocar-hi terres d'obres, no pas runes procedents d'enderrocs, i que també podia talar els arbres per tornar-ne a plantar un cop anivellat el terreny. A més es van col·locar uns blocs per afermar la terra i evitar esllavissades.

Però les acusacions asseguren que la llicència només li permetia talar els arbres i no pas abocar-hi tones de terra, que se sospita que procedien de les obres de l'estació de la Sagrera de Barcelona, tot i que ell ho ha negat, entre altres.

També ha reconegut que va demanar a l'actual alcalde i aleshores regidor d'Urbanisme, Joan Carles Sánchez, agilitat a l'hora de fer els tràmits de concessió de la llicència perquè ja tenien els permisos de l'Agència Catalana de l'Aigua i una altra agència mediambiental de la Generalitat. De fet, segons ell, als terrenys hi havia marcada una antiga riera en un mapa del segle XIX, però es va comprovar que ja estava totalment seca.

En tot cas, ha admès que es podria tractar d'un delicte mediambiental, com demana l'acusació popular de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, però en cap cas suborn o tràfic d'influències, perquè ell no va cobrar res per fer la gestió com a intermediari.

Inspeccions i expedients aturats

El cas va arrencar quan els agents rurals van detectar l'abocament incontrolat de terres i van aixecar acta de la situació. Els agents van trucar la Policia Local per alertar dels fets i poc després, segons l'acusació, va aparèixer Soriano.

La jutgessa del 'cas Mercuri', en conèixer algunes converses telefòniques, també va imputar en aquesta peça l'intendent de la Policia Local, José Miguel Duran, el sotsintendent Antoni Sánchez, l'empresari José Manuel Gonzalez, i el funcionari de la Policia espanyola Joaquin Cañete.

La jutgessa explica que els abocaments van objecte de diverses inspeccions policials però es va evitar la incoació d'un expedient sancionador "gràcies a la intervenció i actuació dels contactes de Soriano a l'Ajuntament, tots ells edils o personal del consistori". Entre aquests situa els dos policies municipals. Afegeix que l'expedient hauria quedat aturat gràcies a la intervenció d'un regidor "amic del sol·licitant de la llicència".

Afegeix que també hi ha indicis que l'empresari José Manuel González "hauria utilitzat Joaquin Cañete per tal que fes de mediador davant les actuacions policials que s'efectuaven a la finca, actuacions per les que aparentment haurien percebut del senyor González una quantitat monetària".

En la seva declaració al jutjat, l'intendent José Miguel Duran va dir que no sabia que havia desaparegut l'expedient sancionador pels abocaments, ja que es guarda en un despatx on hi entra molta gent, i que per tant tampoc s'havia obert cap investigació interna.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés