Publicado 23/05/2015 05:00

La transparència i els impostos marquen el darrer debat de campanya dels candidats a l'alcaldia de Lleida

Àngel Ros (PSC), Toni Postius (CiU) i Dolors López (PPC) han protagonitzat el debat del Grup Segre celebrat a l'auditori Enric Granados

Lleida (ACN).-

La transparència i els impostos municipals, especialment l'IBI, han estat els temes que han marcat el darrer debat de campanya dels candidats a l'alcaldia de Lleida, organitzat pel Grup Segre i en el qual han participat els candidats de les tres forces amb representació a l'Ajuntament de Lleida en la darrera legislatura, Dolors López (PPC), Toni Postius (CiU) i Àngel Ros (PSC). El cotxe oficial de Ros, els radars, el transport públic, les polítiques socials, la cultura i els esports, han estat altres dels temes que han tractat els candidats. El debat s'ha enregistrat aquest matí a l'auditori municipal Enric Granados tot i que els espectadors no el podran veure fins aquesta nit per Lleida Televisió.Àngel Ros ha encetat el debat defensant una situació financera de l'Ajuntament de Lleida "raonablement sanejada" respecte a altres administracions i ha destacat que en els anys en què ha estat alcalde la ràtio del deute municipal ha passat del 131%, del 2004, al 66%, del 2014, tot i reconèixer que amb el deute de l'EMU s'enfila fins el 109%. Els altres dos candidats no ho veuen de la mateixa manera i, per això, han criticat la gestió municipal del PSC que ha dut la Paeria a una situació financera "molt complicada, segons Postius, que ha defensat la necessitat de retallar en "excessos" com ara en protocol. López ha situat l'endeutament municipal per damunt del 110% que permet la llei, si al deute de Paeria i EMU s'hi suma també la meitat del deute del Parc Científic, que correspon a l'ajuntament.

CiU i PP han reiterat que Lleida és la capital de l'Estat amb l'IBI més elevat i també han denunciat la carrega fiscal que han de suportar els lleidatans per part de l'Ajuntament per la gestió del PSC. El candidat d'aquesta formació ha negat que a Lleida es pagui l'IBI més car de l'Estat tot i reconèixer que la ciutat està en la franja "mitja-alta" respecte a la mitjana de ciutats i ha remarcat que la Paeria ha de compesar les retallades que han fet altres adminsitracions. López s'ha compromès a rebaixar l'IBI un 15% mentre Ros ha li ha preguntat quins serveis deixaria d'oferir si la Paeria deixa d'ingressar 7,5 milions d'euros d'IBI.    

Transparència

Toni Postius i Dolors López han acusat Ros de manca de transparència en la gestió municipal i han defensat "total transparència" i fer públiques totes les factures per tal d'esborrar les "ombres de dubte" que asseguren s'han generat a la ciutat, especialment arran de les denúncies de l'exprimera tinenta d'alcalde, Marta Camps, i de la posterior entrada de la Fiscalia Anticorrupció i l'Oficina Antifrau a la Paeria. En canvi, el candidat del PSC ha defensat que la Paeria encapçala diferents indicadors de transparència catalans i estatals amb la màxima puntuació possible i ha remarcat que al web municipals els ciutadans ho pdoen trobar "tot".

En relació amb la investigació d'Anticorrupció, la candidata del PPC ha lamentat la imatge que s'ha donat de la ciutat i de la Paeria i ha rebutjat que "s'hagi confós l'ús de diner públic sobre qüestions privades". Ros s'ha defensat negant que haver fet "cap ús privat de recursos públics en 11 anys" i en el fet que "en 11 anys la Paeria hagi estat objecte de cap requeriment ni investigació", al marge de la oberta per la Fiscalia i que ha atribuït "únicament a l'interès personal de Camps", arran de les denúncies d'aquesta.     

Sou de l'alcalde

Els candidats del PSC i PPC han defensat que l'alcalde de Lleida ha de tenir un sou "digne" pel treball que desenvolupa. Ros ha dit que el sou s'hauria de basar en el que estableix el Ministeri d'Hisenda per una ciutat de la mida de Lleida, mentre Postius s'ha mostrat partidari de rebaixar el sou de tots els càrrecs electes municipals i ha deixat clar que l'alcalde "no ha de cobrar 15.000 euros en complements com ha fet Ros en els darrers 4 anys".

Mobilitat i seguretat en el trànsit

Un altre bloc del debat s'ha centrat en la mobilitat a la ciutat i la seguretat en el trànsit. Els candidats del PPC i CiU han criticat les reiterades modificacions en el servei d'autobusos urbans de Lleida aplicats per l'equip de govern del PSC en els darrers anys que -segons han assegurat -han suposat un descens d'usuaris, fet que ha reconegut Àngel Ros tot i remarcar que la darrera reordenació de la xarxa ha comportat un increment del 7% des de la seva posada en marxa. Postius ha retret al candidat socialista que parli d'increment d'usuaris "quan regala targetes de transport".

Els radars de velocitat i el control semafòric també han sortit al debat. Els candidats de CiU i PPC han acusat l'equip de govern socialista d'haver-los instal·lat amb fins recaptatoris. En cas de tenir responsabilitats en el pròxim govern municipals, López s'ha compromès a estudiar quins realment són necessaris, de la mateixa manera que els espais de zona blava, mentre Postius s'ha mostrat més partidari d'aplicar una regulació semafòrica intel·ligent per regular el trànsit a la ciutat. Per la seva banda, Ros ha destacat el descens del 24% de la sinistralitat en el trànsit a la ciutat, des que la Paeria va anunciar la posada en marxa d'aquests sistemes de control del trànsit.  

Cotxe oficial

Durant el debat, Toni Postius ha retret a Ros haver-se desplaçat fa unes setmanes a la Pobla de Segur en vehicle oficial tot i no ser cap acte que feia com a alcalde de Lleida, mentre Ros ha remarcat que "l'alcalde necessita que el portin en cotxe oficial per seguretat" i ha explicat que si als llocs on es desplaça ho fa en un vehicle municipal és perquè es veu obligat a portar escorta i aquesta mateixa persona fa també de conductor del vehicle en el qual viatja. El candidat de CiU s'ha mostrat partidari de suprimir tots els cotxes oficials de l'Ajuntament de Lleida i de conservar només el de l'alcalde per a usos de representació institucional, mentre la resta de desplaçaments els faria en taxi. Per López, l'alcalde "ha de tenir cotxe oficial per a representació i per assistir a actes institucionals però no per a la seva activitat privada".

Polítiques socials

Àngel Ros ha destacat que Lleida és líder en despesa social i en polítiques per a la creació d'ocupació per habitant en uns moments en què hi ha molta gent amb dificultats econòmiques, destinant-hi un 23% del pressupost municipal, i ha agraït que hagi canviat el to dels candidats de PPC i CiU quan s'han tractat les polítiques socials. tot i això,

Postius ha defensat la necessitat de doblar els recursos que s'hi destinen i ha plantejat complementar les beques menjador, ajuts per a l'adquisició de material escolar i un calendari perquè les entitats puguin saber quan podran disposar de les subvencions que reben de la Paeria. Dolors López també ha defensat més recursos per les polítiques socials i ha reiterat que des de la Paeria també es poden fer polítiques per crear ocupació ja que "la millor política social es tenir treball". Així, ha proposat un fons extraordinari per les famílies amb dificultats econòmiques i un xec nadó per ajudar aquestes famílies.      

Cultura i esports

En la part final de debat els candidats han plantejat les seves propostes en l'àmbit de la cultura i dels esports. El candidat de CiU ha defensat la necessitat que Lleida disposi "d'una bona oferta cultural per a totes les edats i butxaques" i ha plantejat unificar la gestió de la Llotja, l'auditori i el Teatre de l'Escorxador i, a la vegada buscar sinèrgies amb la resta d'oferta de caire privat i amb les capitals de comarca lleidatanes. López ha defensat un pla "real" de promoció del conjunt monumental del turó de la Seu Vella per tal que aquest pugui acabar sent reconegut com a Patrimoni Mundial per la UNESCO, així com la construcció del nou Museu Morera al costat de la Panera per potenciar el Centre Històric. Per la seva banda, Àngel Ros ha dit que ara és el moment que la ciutat faci el salt a la indústria cultural i, per això, "cal definir l'estratègia de promoció cultural de Lleida".

Pel que fa a esports, la candidata popular ha proposat que, enlloc d'acollir un parc dedicat als Barrufets, el parc de les Basses es destini a usos lúdics i esportius, amb la instal·lació de pistes municipals de pàdel, tennis i de running. Ros li ha respost que "no se li acudeixi posar Naranjitos enlloc dels Barrufets" i ha defensat la construcció d'un nou camp de futbol base i de dos nous pavellons poliesportius a la ciutat. Postius li ha retret que no faci promeses "quan en els darrers 8 anys només n'ha complert una de cada 3" i s'ha mostrat partidari de prioritzar el manteniment de les instal·lacions esportives existents i d'aprofitar els equipaments dels centres educatius de la ciutat perquè les entitats esportives lleidatanes també en puguin fer ús.

Ros es mostra "orgullós" de Lleida, mentre Postius i López defensen que la ciutat necessita un "canvi"

Els tres candidats han demanat finalment els vot per les respectives formacions. Dolors López ha assegurat que "Lleida necessita un canvi" i ha insistit que si governa reduirà els impostos, treballarà per a la implantació d'indústria i per a la creació d'ocupació i que desenvoluparà polítiques "per a les persones". Toni Postius també ha defensat la necessitat d'un "canvi" després de 35 anys de governs del PSC a la ciutat i s'ha compromès amb la transparència i a "treballar perquè Lleida sigui una opció de vida per als joves, també per aquells que han hagut de marxar, i per a tothom".

Àngel Ros s'ha mostrat "orgullós" de la "gran ciutat amable, justa i emprenedora" en què s'ha convertit Lleida però "en vull més, ha dit. "Vull que pesi més a Catalunya, que desenvolupi les seves capacitats industrials i culturals, que prioritzi les polítiques socials, que garanteixi el futur dels fills i estigui al servei de tots els lleidatans", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés