Actualizado 18/11/2014 19:16

Temporada Alta proposa un tastet concentrat de la creació contemporània més trencadora

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Del 20 al 23 de novembre se celebra la Setmana de la Creació Contemporània i la Setmana dels Programadors

Barcelona (ACN).- El Festival Temporada Alta organitza un any més la Setmana de la Creació Contemporània, durant la qual es mostren exemples de les creacions escèniques de llenguatge més actual i trencador. El programa es fa coincidir amb la Setmana dels Programadors per afavorir que responsables d'equipaments i festivals viatgin a Girona, fomentant la internacionalització dels artistes catalans. Del 20 al 23 de novembre es presentaran en diversos equipaments gironins un total de 12 propostes escèniques, de les quals 8 són catalanes, amb una important presència de la dansa. Entre altres, es veuran les noves creacions del tàndem Nao Albet i Marcel Borràs, 'Los Esqueiters', i 'Monstres', de Xavier Bobés.Concentrar grans figures de la creació contemporània catalana i internacional per posar-la a l'abast del públic més atrevit i dels programadors locals i estrangers. Aquest és l'objectiu que any rere any motiva l'organització de la Setmana de la Creació Contemporània i la Setmana dels Programadors, dins del Festival Temporada Alta, amb el suport de l'Institut Ramon Llull.

En total seran una dotzena els espectacles que s'estrenaran, del 20 al 23 de novembre, en diversos escenaris gironins, com el Teatre de Salt, El Canal, La Planeta, l'Auditori de La Mercè, l'Església de Sant Domènec, el Teatre Municipal de Girona i el Casino de Girona.

D'aquestes 12 propostes, 7 són espectacles de dansa. Per tercer any consecutiu, i a través del projecte #FF80, es presentaran espectacles de joves ballarins i coreògrafs contemporanis formats majoritàriament a l'estranger. Aquest és un cicle organitzat conjuntament amb El Graner, l'espai de creació de la dansa i les arts del moviment vinculat al Mercat de les Flors, i consisteix en el seguiment i suport a la generació de coreògrafs nascuts al voltant de l'any 80.

Pel que fa als programadors, enguany n'hi ha 70 d'inscrits, 30 dels quals són estrangers que provenen d'una onzena de països. Aquests són representants d'alguns dels festivals i equipaments més destacats, com el Theâtre Odeon de París, el Festival Foreing Affairs de Berlín, el Festival di Napoli, el Teatro Stabile del Veneto (Venècia) o la Scène Nationale La Filature de Milhouse, a França.

Els espectacles

Entre les produccions catalanes que es presentaran en aquest marc especial hi ha la nova creació del tàndem artístic format per Nao Albet i Marcel Borràs, una jove parrella d'actors i creadors que ja han creat sis espectacles. Al teatre El Canal presentaran 'Los Esqueiters', una reflexió sobre a llibertat a partir de la trobada impossible entre uns intel·lectuals renaixentistes -encarnats per ells dos- i una colla d'skaters que han convençut per participar en l'espectacle.

També hi participa Xavier Bobés, amb l'espectacle 'Monstres', una proposta de teatre d'objectes que gira al voltant de la figura del "manipulador". El cos com a personatge i els objectes com una part d'aquest cos són la via i la metàfora que Bobés utilitza per reflexionar sobre la manipulació.

En dansa, i dins del marc del #FF80, destaca la presència de Pere Faura, un coreògraf català que comença a despuntar i que presentarà 'Sin baile no hay paraíso (la meva història de la dansa), a l'Auditori de la Mercè. En aquest muntatge Faura balla moments icònics de la història de la dansa -els que l'han marcat- i els recontextualitza am ironia. Entre l'homenatge i el trencament d'estereotips.

No menys destacada és la presència de la companyia La Veronale, que ara es fixa en 'Rússia' en la seva nova coreografia. Una obra que es pot descriure com "una autèntica road movie de la desolació, farcida d'humor i de coreografia".

La parcel·la internacional està encapçalada pe coreògraf Jean Fabre, que presentarà l'obra 'Attends, attends, attends... (pour mon père)'. Habitual del Temporada Alta, Fabra proposa ara un espectacle que es presenta com una carta del coreògraf al seu pare on explica les seves pròpies obsessions.

A més dels artistes citats, també participaran en aquesta intensa setmana de propostes de creació contemporània Angelica Liddell, amb 'Tandy'; Romeo Castellucci, amb 'Juli Cèsar Trossos'; Israel Galván, amb 'Fla.Co.Men', la companyia El Conde de Torrefiel; Aimar Pérez Galí i Maria Campos Arroyo posant en comú 'Accumulating' i 'Tarannà'; i Lali Ayguadé amb 'Saba', una traducció escènica de versos de Machado.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés