Actualizado 03/06/2015 17:49

Tàrrega tornarà a omplir-se d'art contemporani amb la segona edició del Festival Embarrat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Com a novetat el certamen proposa Artbook, una mirada al món del llibre com a objecte d'art que tindrà el seu espai a la Nau 4 de Cal Trepat

Tàrrega (ACN).-

L'Embarrat torna a activar el seu mecanisme. Després d'una reeixida edició l'any passat, el festival torna per tal que l'art contemporani s'apoderi de la capital de l'Urgell. Enguany, la proposta se celebrarà el 26 i 27 de juny a les naus modernistes del Museu de la Mecanització Agrària de Cal Trepat, que va ser l'indret d'origen de la transformació social i industrial a les terres de Lleida. Com a novetat, el certamen proposa Artbook, una mirada al món del llibre com a objecte d'art que tindrà el seu espai a la Nau 4. L'activitat principal serà La Gran Màquina, una mostra de 25 artistes que reflexionen sobre el concepte d'alienació. L'Embarrat també tindrà activitat al centre de Tàrrega.El festival està organitzat conjuntament per Intersecció i el Museu de Mecanització Agrària Cal Trepat (Ajuntament de Tàrrega) i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), comptarà amb nombroses activitats que comprendran un ampli ventall de disciplines artístiques, que inclouen concerts, performances, exposicions i un focus especial cap al llibre com a objecte d'art.

L'Embarrat és un festival pluridisciplinar i transversal que recull les tendències més actuals en el món de l'art i la creació contemporània, alhora que dóna visibilitat i impuls a l'obra dels nous creadors emergents que utilitzen l'experimentació i l'exploració de nous llenguatges artístics com a via d'expressió. Els principals objectius de l'Embarrat són la promoció del patrimoni industrial i natural de Tàrrega, la divulgació de la cultura, l'art i el pensament crític entre la societat i l'impuls a la creació artística més compromesa i emergent.

La Gran Màquina, exposició principal

L'exposició La Gran Màquina serà una de les activitats principals de l'Embarrat. La mostra consistirà en una selecció de 25 artistes seleccionats entre un total de 277 propostes presentades a la convocatòria proposada per l'Embarrat, que va estar oferta del 3 de març al 30 d'abril.

Enguany el tema escollit com a leit-motiv és el concepte d'alienació, entesa tal i com la va desenvolupar Karl Marx: 'el procés a través del qual els productes de l'activitat humana escapen del control dels individus i els dominen'. La Gran Màquina s'ubicarà a l'interior de l'antiga fàbrica, un espai obrer i industrial de principis del segle XX que conviurà i dialogarà amb l'art més avançat a través d'aquesta exposició, i a diversos espais del centre de Tàrrega.

Els candidats seleccionats enguany s'han internacionalitzat, i s'han rebut propostes procedents de 15 països. Els seleccionats provenen de Catalunya, Espanya, Argentina, Alemanya, Xile, Índia, Itàlia i Brasil. Les disciplines que es podran veure inclouen videoart, fotografia, escultura, instal·lacions, pintura i performances. La Gran Màquina esdevé així una exposició àmplia, molt completa, amb artistes de gran qualitat.

ArtBook: El llibre com a objecte d'art

Una de les novetats d'aquest any serà la seva secció ArtBook. El festival ha focalitzat una mirada cap al llibre, ja que en els darrers deu anys, amb l'auge i consolidació de les noves tecnologies, el llibre ha esdevingut un suport per a l'obra de molts artistes. L'edició de llibres, fanzins i altres publicacions és avui un dels fenòmens expressius més rellevants i contemporanis. Així, es farà una exposició que reunirà una selecció dels millors llibres, fanzins i publicacions impreses vinculades a la creació més contemporània, i durant els dies del festival se celebrarà un mercat de llibres d'art i d'artista.

Dues exposicions i activitats complementàries

Dues exposicions amb un fort compromís social ocuparan el Museu Comarcal de l'Urgell. a la sala temporal s'hi podrà veure 'El teorema de Maslow', un treball de tres artistes radicals, innovadors i compromesos amb la societat d'avui que parla de les jerarquies de les necessitats humanes: són els bilbaïns Fermín Díez, i Juan Pablo Ordúñez i el navarrès Peio Izcue.

A les sales nobles del museu hi haurà la mostra 'Las Muertes Chiquitas' de la catalana Mireia Sallarès. Un treball realitzat a Mèxic, basat en entrevistes intimistes realitzades per la mateixa artista que desvetllen i que parla de la vida de les dones d'aquell país.

Programació musical

El festival es complementa amb programació musical com un concert de piano a càrrec de Carles Viarnès seguit d'un concert intens de 15 minuts amb els sons de la fàbrica a càrrec del guanyador del premi La Gran Màquina de l'any passat, Mikel, R. Nieto. També els manresans Puput, l'aventurera multimèdia de Lleida bzzzbip (Antònia Folguera), el torosí Shoeg, i el targarí Txiviru Breaks, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés