Actualizado 18/09/2015 15:37

Rosa Maria Sardà i Míriam Iscla obren la nova temporada del Lliure amb els monòlegs 'CrecEnUnSolDéu' i 'Dona no reeducable'

Les dues obres, d'Stefano Massini i dirigides per Lluís Pasqual, es podran veure en funcions alternes a partir del 22 de setembre

Barcelona (ACN).-

Rosa Maria Sardà i Míriam Iscla obriran aquest setembre la nova temporada 2015/16 del Teatre Lliure de Gràcia amb els monòlegs 'CrecEnUnSolDéu' i 'Dona no reeducable' que interpretaran les dues actrius, respectivament. Són dues obres de l'autor italià Stefano Massini i compten amb la direcció de Lluís Pasqual i la producció del Teatre Lliure. 'CrecEnUnSolDéu' tracta la vida quotidiana a la franja de Gaza a través d'un text que interpreta Sardà en solitari a l'escenari: una professora, una estudiant i una militar. A la 'Dona no reeducable', Iscla encarna la periodista russa Anna Politkóvskaia, assassinada pel terrorisme d'estat l'octubre de 2006.Pasqual ha explicat en roda de premsa que són dues obres "dures" que no tracten de coses noves, però que "en el teatre tot agafa una dimensió nova". "Coses que gairebé ja no hi ets sensible de tant que les veus cada dia, de cop i volta allò es fa nou i és com si mai ningú t'hagués parlat de Politkóvskaia o de les contradiccions del conflicte palestí-israelià", ha argumentat el director del Teatre Lliure, que assegura que algunes persones que han presenciat els assajos "han sortit tocades".

Pasqual explica que va aconseguir aquests dos textos de Massini, a qui considera "la nova veu del teatre europeu", i va prendre la decisió "gairebé sobre el terreny" de fer un "programa doble". En el cas de 'CrecEnUnSolDéu', explica que el mateix dia que li va arribar el text va anar a veure Roda Maria Sardà i l'endemà es va posar a traduir-lo. Per la seva banda, amb 'Dona no reeducable' li va semblar que aquest monòleg tenia la cara i la veu de Míriam Iscla.

'CrecEnUnSolDéu' reuneix a l'escenari tres dones que Rosa Maria Sardà interpreta en solitari: una israeliana de 50 anys, professora d'història a la Universitat de Tel Aviv; una estudiant palestina de 20 anys, indignada per les injustícies que pateix el seu poble, i una militar nord-americana de 40, membre de les forces de pau, que se sent molt allunyada d'aquells a qui ha de protegir. Sardà interpreta en solitari tres vides que transcorren en paral·lel. L'actriu explica que el seu paper no ha estat transformar-se en aquestes tres persones sinó de transmetre l'essència, l'olor, el què viuen cadascuna en les seves situacions sense importar l'edat o la cara que tinguin".

L'obra es va escriure l'any 2011 expressament per la Orchestra Multietnica d'Arezzo i l'actriu Amanda Sandrelli i es va estrenar el 10 de novembre del mateix any sota la producció de l'Officine della Cultura i el Teatro Verdi de Pisa i la direcció de Massini. Al desembre també s'estrenarà un altre muntatge de l'obra que prepara el Piccolo Teatro de Milà.

A 'Dona no reeducable', Iscla encarna la periodista russa Anna Politkóvskaia, assassinada pel terrorisme d'estat l'octubre de 2006 per anar en contra del posicionament rus en el conflicte txetxè. L'actriu explica que l'obra és un viatge des de la seva observació, implicació, desesperació i fins a la desaparició de la periodista. Iscla explica la "dificultat" amb què s'ha trobat a l'hora d'assumir el paper de Politkóvskaia i assegura que l'exposició "és tant bèstia i tant crua perquè és igual d'objectiva com era ella". "L'acte teatral ha de passar un segon pla perquè realment és un teatre polític, de denúncia, declaradament, i això implica unes altres motlles que has de tocar perquè sigui una interpel·lació directa com el que ella feia", apunta. Pasqual ha afegit que aquesta obra és "un gran homenatge a la professió del periodisme".

Les dues obres s'estrenen aquest setembre en funcions alternes. 'CrecEnUnSolDéu' es podrà veure del 22 de setembre a l'11 d'octubre i 'Dona no reeducable', del 23 de setembre al 3 d'octubre, i posteriorment tornarà al juny, del 15 al 22.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés