Publicado 07/02/2015 05:06

Publiquen el catàleg de paisatge de les comarques gironines, una obra que repassa la qualitat i l'estat de conservació d'aquests esp

Banyoles (ACN).-

La Diputació de Girona i el Departament de Territori i Sostenibilitat han publicat el catàleg de paisatge de les comarques gironines, una obra que serveix per inventariar i analitzar tots els valors paisatgístics de la demarcació i marcar les polítiques que s'han de prendre per conservar aquests espais. El llibre, elaborat per l'Observatori del Paisatge, és un document de caràcter tècnic que determina la tipologia de paisatges de cada zona, els valors i l'estat de conservació dels espais. Una eina que té com a objectiu millorar la planificació territorial i que és una guia en l'àmbit de la preservació dels espais. Aquest és el quart catàleg que es publica a tot Catalunya.El Club Natació Banyoles s'ha omplert aquest divendres per acollir la presentació del catàleg de paisatge de les comarques gironines. Un acte que ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha tancat la presentació tot destacant la importància d'aquest document tècnic que ja s'està aplicant de manera pràctica al territori. L'acte també ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer.

Aquest catàleg és el quart que es publica en forma de llibre a tot Catalunya després del que s'ha editat sobre les terres de Lleida, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. L'obra està elaborada pel l'Observatori del Paisatge i és un document de caràcter tècnic que repassa la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors, l'estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i fa una sèrie de propostes per assolir-los. Per tant, des del Departament de Territori i Sostenibilitat detallen que es tracta d'una eina de suport de cara a la planificació territorial.

L'obra ja pogut publicar gràcies al suport de la Diputació de Girona que ha aportat 40.000 euros per imprimir els 800 exemplars del catàleg, 600 dels quals es troben a disposició de l'Observatori del Paisatge i 200 a mans de la Diputació gironina. La publicació repassa les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Ripollès i la Selva. Arran de l'anàlisi i la caracterització paisatgística, el document detalla que el paisatge gironí està conformat per deu trets principals: els penya segats del litoral, les valls, el mosaic agroforestal, les masies i construccions rurals, els paravents, els patrons d'assentametns i nuclis de població singulars, els fons escènics, les infraestructures i la urbanització a la façana litoral.

El catàleg divideix a demarcació en 26 unitats de paisatge i proposa tot un conjunt d'objectius i accions específiques per portar a terme a cada un dels territoris. A més, dedica un capítol entern a algunes zones que mereixen una atenció especial, ja sigui per la seva singularitat com pel fet que necessiten mesures de preservació concretes. D'una banda hi ha el paisatge litoral que, segons el catàleg, encara conserva un "risc mosaic" d'espais naturals que el converteixen en el principal referent identitari costaner de Catalunya, tot i la gran quantitat d'habitatges i urbanitzacions que poblen la costa gironina. En aquest sentit, el catàleg aposta per preservar els espais naturals, potenciar els valors paisatgístics, patrimonials, recuperar les façanes marítimes de qualitat i reforçar el vincle social amb el mar.

Un altre paisatge d'atenció especial és l'àrea urbana de Girona que, segons el llibre, és el "principal referent patrimonial urbà de les comarques gironines" i, al mateix temps, un dels més exposats a la urbanització i fragmentació del paisatge. En tercer lloc hi ha la Vall d'en Bas, una de les planes agrícoles més fèrtils de Catalunya. Des del catàleg els experts assenyalen que es tracta d'un entorn protegit d'alt valor natural i posen especial èmfasis en la necessitat de preservar la viabilitat de les explotacions rurals, la fesomia de l'espai rural, restaurar els espais de ribera i garantir la pervivència de les estructures constructives tradicionals.

Aquest document permet que la ciutadania pugui tenir un coneixement més ampli de la qualitat paisatgística gironina. El llibre compta amb fotografies d'alumnes de l'Escola Universitària ERAM. "Pocs països tant petits tenen una varietat tan rica i heterogènia de paisatge ja que hi ha 135 unitats de paisatge", ha explicat el conseller Vila. En aquesta línia, el conseller ha destacat que resseguint el riu Ter es pot passar del paisatge alpí d'Ulldeter fins al litoral de l'Estartit en només tres hores. Només a la comarca del Pla de l'Estany hi ha quatre unitats de paisatge: Rocacorba, Valls d'Olot, Terraprims i l'estany de Banyoles.

Tret de sortida dels actes '10+10' de l'Observatori del Paisatge de Catalunya

La presentació del catàleg ha servit per iniciar el programa d'actes '10+10' amb el qual l'Observatori del Paisatge celebra el seu desè aniversari. El seu director, Joan Nogué, ha detallat que la publicació és una "autèntica obra de país". "No és un sol estudi acadèmic que es queda en un calaix sinó que l'acaba aprovant un conseller i, per tant, té valor normatiu", ha subratllat. A més, el director ha afegit que l'obra té una funció i serveix a nivell local, turístic, cultural i, fins i tot, transfronterer. Al mateix tems, Nogué ha posat de relleu la importància de la participació ciutadana en l'elaboració del document. "El mateix mapa d'unitats de paisatge ha estat modificat gràcies a les aportacions dels ciutadans que han donat una informació complementària a la que tenien els experts", ha afegit el director.

A part d'aquesta presentació, l'Observatori del Paisatge de Catalunya té previst celebrar el seu aniversari amb un reguitzell de deu activitats relacionades amb el paisatge com xerrades, conferències, projecció de documentals, un concert i un acte institucional que tractarà sobre els deu anys de polítiques de paisatge que es porta a terme a Catalunya i el quinzè aniversari del conveni europeu del paisatge.

Actualment, el Departament de Territori ja ha aprovat sis dels set catàlegs de paisatge encarregats a l'Observatori, un per "cada vegueria", tal i com ha detallat el Departament: el de la Regió Metropolitana de Barcelona, comarques gironines, Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Avui en dia s'està ultimant la redacció del catàleg del paisatge de les comarques centrals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés