Publicado 23/06/2015 13:52

Posen en marxa una campanya per apadrinar els arbres de l'era de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola per evitar-ne la tala

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La iniciativa vol conservar els 50 xops que des de fa 36 anys permeten que els visitants puguin seguir la festa sota l'ombra

La Fuliola (ACN).-

L'Associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola (Urgell) posarà en marxa aquest diumenge, coincidint amb la celebració de la Festa del Segar, d'una campanya per apadrinar els arbres del xoperal de l'era on se celebra cada any la festa. L'objectiu de la iniciativa és evitar-ne la tala a través d'un treball de sanejament dels 50 arbres que fan ombra a l'era des de fa 36 anys i permeten que es desenvolupin aquestes festes tradicionals. Des de l'entitat fan una crida a empreses i particulars que estiguin interessats a participar en la campanya d'apadrinament. L'acció es realitzaria de forma progressiva durant tres anys.La presidenta de l'Associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola, Rosa Mari Vidal, demana la participació en la iniciativa d'empreses i particulars, que  poden fer les aportacions que ho desitgin a un número de compte que facilitarà l'organització. La campanya començarà el 28 de juny, coincidint amb la Festa del Segar i finalitzarà quan s'obtinguin els recursos per salvar els 50 xops de l'era.

Vidal comenta que l'objectiu de l'apadrinament és "mantenir i conservar el xoperal de l'era, el patrimoni natural que dóna sentit a la festa i sense el que no podríem celebrar les Festes del Segar i el Batre". Per això, la presidenta de l'associació demana la implicació dels visitants així com del teixit empresarial, "perquè es puguin dur a terme els treballs de sanejament per evitar la mort dels arbres que formen part d'un espai ancestral".  

Festa del Segar

La 36a edició de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola s'iniciaran el diumenge 28 de juny a les vuit del matí amb la trobada dels segadors i seguidors a l'era, que es concentraran per esmolar les dalles i preparar els menats de vencills i els garrots per començar a segar.

A les nou hores, se celebrarà una missa de campanya a l'espai de l'era. A dos quarts de deu del matí, els segadors faran una parada per esmorzar i agafar forces. Durant tot el matí, els visitants podran esmorzar sota els xops diferents productes típics, com ara la coca d'escalivada amb arengada, entrepans de pa amb tomàquet i pernil, arengada o llonganissa de tupí, acompanyats de ceba i olives arbequines.    

A dos quarts d'onze del matí, es realitzarà l'exhibició de la garbelladora i de la lligadora. Amb les garbes, es farà la garbera. Després de passar el diable, entraran les espigoladores a l'era. Així acabarà la sega i s'esperaran 15 dies, en què les espigues ja estaran a punt pel batre. En acabar les feines al camp, se celebrarà un dinar popular sota els xops amb cassola de tros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés