Publicado 17/07/2015 16:49

El ple de l'Ajuntament de Tarragona rebutja, per segon cop, adherir-se a l'AMI

La corporació aprova per unanimitat deslliurar del pagament de l'IBI les persones desnonades del seu habitatge i impulsar un estudi sobre la qualitat de l'aire

Tarragona (ACN).-

El ple de l'Ajuntament de Tarragona ha rebutjat, per segon cop, l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) amb els vots en contra de l'equip de govern del PSC així com dels grups de C's i el PP a l'oposició. La moció conjunta presentada per ERC, CiU i la CUP ha generat un extens debat sobre el dret a decidir i la independència. Tampoc ha prosperat una moció dels mateixos partits demanant una consulta ciutadana al respecte. D'altra banda, el ple ha aprovat, per unanimitat, una moció per deslliurar del pagament de l'impost de béns immobles (IBI) a les persones desnonades del seu habitatge i una altra per impulsar un estudi sobre la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona.Després del rebuig recollit per la proposta fa dos anys arran d'una recollida de signatures, els grups municipals sobiranistes han intentat reobrir el meló del debat amb l'argument que, més enllà de compartir o no les reivindicacions i mobilitzacions independentistes, l'Ajuntament no es pot quedar al marge del procés polític obert i n'ha de formar part. "És una vergonya que Tarragona sigui una ciutat morruda amb el sobiranisme. Serà la tercera vegada que l'Ajuntament gira l'esquena al país", ha lamentat el portaveu de CiU, Albert Abelló, tot recordant que al 2013 el ple va votar en contra del pacte nacional pel dret a decidir.

Representants de l'ANC, l'AMI i Súmate ha assistit al ple per donar suport a la iniciativa. El regidor d'ERC, Xavier Puig, s'ha encarregat de defensar la proposta tot reivindicant una nova república catalana que permeti aconseguir una major democràcia que "no és possible" a l'Estat espanyol. Més i tot, ha assegurat que "sense un estat -propi- a favor" resultarà difícil materialitzar projectes com solucionar el problema de l'estació ferroviària de la ciutat o els Jocs Mediterranis. Des de la CUP, Jordi Martí ha recordat la voluntat de la seva formació d'anar molt més enllà de la creació d'un estat amb l'objectiu d'utilitzar la independència per "canviar-ho tot" i ha negat animadversió cap a Espanya, a diferència de "l'Estat espanyol".

Aquests arguments, però, no han convençut el bloc format per socialistes, C'S i PP. Especialment, aquests dos últims grups, s'han mostrat bel·ligerants amb l'adhesió a l'AMI i han desplegat la seva habitual bateria d'arguments contra el procés i la independència de Catalunya. Així, el popular Jordi Roca, ha qualificat els objectius polítics de procés de "dolents, perversos i mentida", a més d'acusar les entitats i partits sobiranistes de dibuixar un "país de fantasia" que en "35 anys no s'ha pogut pronunciar ni sobre les competències de la Generalitat". Des de C's, el seu portaveu Rubén Viñuales, ha reivindicat la seva espanyolitat alhora, ha advertit que la independència suposaria la sortida de Catalunya de la UE a més d'acusar els actors polítics del sobiranisme d'"aixecar fronteres entre persones" i voler "trencar aquest país".

La portaveu del PSC, Begoña Floría, s'ha limitat a justificar el vot contrari amb l'argument que els socialistes aposten "per una altra Catalunya i una altra Espanya", des de la "reforma". "L'AMI va en contra del nostre posicionament", ha adduït. Finalment, la moció ha estat rebutjada amb els vots de PSC, C's i PP, davant dels vuit a favor d'ERC, CiU i la CUP. S'han abstingut el regidor d'UDC, Josep Maria Prats, i la d'ICV, Arga Sentís, que reclamava que l'adhesió fos objecte d'una consulta democràtica. Tot i això, tampoc ha acabat prosperant -disset vots en contra, nou a favor i una abstenció- una moció dels mateixos grups sobiranistes que plantejava una consulta ciutadana per decidir l'adhesió a l'AMI, reivindicant les eines democràtiques per decidir.

"Crueltat intolerable"

Però mentre la qüestió sobiranista ha tornat a dibuixar dos grans blocs a l'Ajuntament, dues de les setze mocions que s'han debatut en un calorós i maratonià ple han acabat tirat endavant per unanimitat de tots els grups. D'una banda, la presentada per ICV, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), membres de la qual han assistit al ple, que reclamava eximir les persones desnonades del seu habitatge del pagament de l'IBI. Una "crueltat intolerable", segons la regidora exosocialista Arga Sentís, qui ha proposat que, de fet, l'impost durant el temps que es paga la hipoteca hauria de ser carregat a les entitats financeres creditores.

Laia Estrada, de la CUP, ha recordat al govern municipal que, tot i els anuncis fets, no s'ha procedit a retirar els diners dels bancs que desnonen, la creació de pisos socials o imposar sancions a bancs i grans empreses per habitatges desocupats. Des de C's, Rubén Viñuales ha recordat el "gran dany que la Llei Hipotecària ha fet a la societat". L'equip de govern socialista, per la seva banda, s'ha mostrat favorable a la iniciativa. El regidor d'Hisenda, Pau Pérez, ha recordat que caldrà habilitar mecanismes de subvenció i ha demanat introduir a la moció l'impuls d'un canvi legislatiu per fer possible aquesta mesura sense que s'hagi de cobrir mitjançant ajuts municipals.

Un dels altres punts destacats a l'ordre del dia que també ha trobat la unanimitat de tots els grups, ha estat la moció conjunta de la Plataforma Cel Net presentada per C's, ERC, CiU, la CUP i ICV reclamant que s'encarregui un estudi sobre la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. A partir de la convocatòria d'un concurs públic, es treballa amb la possibilitat d'iniciar-lo durant la segona meitat de 2016, l'estudi, el primer d'aquestes condicions a l'Estat espanyol, ha de definir un espectre més ampli de partícules i substàncies que s'haurien d'estudiar. La regidora de la CUP, Laia Estrada, ha plantejat la necessitat de fer partícips altres municipis tot instant l'Ajuntament de Tarragona a liderar la iniciativa perquè s'aprovi i s'apliqui. Des de CiU, Albert Abelló ha lamentat que el consistori hagi trigat 40 anys a implementar aquesta mesura.

El govern municipal del PSC ha acceptat la proposta i ha anunciat que vigilaran perquè la Generalitat respecti els acords presos durant la constitució, dimecres, de la Taula de la Qualitat de l'Aire de Tarragona . De fet, la regidora Begoña Floría, ha recordat que bona part dels aspectes sol·licitats ja haurien quedat acordats per la Taula, concretament, l'ampliació dels punts de control d'emissions i el seu finançament a través d'un impost finalista sobre la indústria que genera emissions.

Defensa de la sanitat pública

Tot i que no han aconseguit la unanimitat, les mocions presentades per ERC i ICV en defensa de la sanitat pública han aconseguit una àmplia majoria -només CiU s'ha abstingut-. La regidora d'ICV, Arga Sentís, ha acusat el conseller Boi Ruiz de trossejar el sistema públic per mercantilitzar-los i ha criticat el paper de la Xarxa Santa Tecla en la gestió de subministraments i serveis públics. En aquest sentit, d'ERC, Pau Ricomà ha reclamat un major control de la societat GIPSS -Gestió i Prestació de Serveis de Salut- per part de l'Ajuntament i la seva integració a l'ICS. Des del PSC han demanat que es recuperin les inversions a l'Hospital Joan XXIII, s'aturin els acomiadaments, que es retornin els serveis traspassats a centres privats i que el conseller Boi Ruiz aclareixi el projecte hospitalari.

Per contra, la moció de la CUP contra els plans funcionals del Departament de Salut, que Estrada ha definit com una "autopista sense peatge perquè el sector privat gestioni els recursos públics", ha estat tombada amb els vots en contra de PSC, PP i CiU. La regidora s'ha mostrat diametralment en contra de permetre la participació d'agents privats en la gestió de la salut pública perquè afavoreix "l'entrada de la corrupció" així com "manobres per aprofitar-se dels diners públics".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés