Publicado 16/12/2014 16:27

El Pallars Jussà té previst presentar la candidatura a la Unesco per ser declarat Geoparc durant el 2015

Agents claus per la consecució d'aquest segell de qualitat han visitat la Conca de Tremp

Tagamanent (ACN).-

Un grup d'agents claus per la consecució del segell de qualitat Geoparc, un model de desenvolupament rural avalat per la Unesco, ha visitat la Conca de Tremp per conèixer de primera mà la zona. L'Ajuntament de Tremp és el promotor d'aquesta candidatura argumentant la riquesa geològica i paleontològica de la comarca i la dinamització turística que pot suposar. Està previst presentar la candidatura durant el 2015. Pel que fa als agents que han visitat el Pallars tots han coincidit en destacar que la zona té tots els elements que ha de tenir un territori per ser Geoparc. Com a punts forts destaquen la geologia, les activitats programades relacionades amb aquest àmbit i l'interès de les institucions.L'Ajuntament de Tremp ha fet una aposta important en la Geologia i, així com altres organisme, entitats i empreses locals, ha organitzat darrerament nombroses accions i activitats relacionades amb aquesta ciència (concurs de fotografia Paisatges del Passat, curs de Geotursime o Jornades de Microedafologia). Víctor Orrit, alcalde de Tremp, ha dit que 'ara és el moment oportú de fer un pas endavant i assentar les bases per presentar la candidatura a la Unesco per optar a la distinció de Geoparc'.

En el decurs de la visitat al Pallars Jussà tant Ángel García Cortés, cap de l'Àrea de Patrimoni Geològic i Miner de l'IGME; com Antoni Roca, director general adjunt de l'ICGC, i Àngel Galobart, cap del Grup de Recerca de Faunes del Mesozoic de l'ICP, han posat de manifest la seva implicació en aquest projecte que i han destacat els aspectes positius d'aquest certificat; la potenciació i divulgació de la geologia, la realització d'activitats entorn aquest aspectes i la dinamització rural del territori.

Aquests representats de diferents organismes han explicat que no es pretén protegir espais limitant-hi l'activitat humana, sinó aprofitar la riquesa geològica de la zona per contribuir al desenvolupament rural sostenible i a l'aprofitament dels seus recursos i, d'aquesta manera, generar naturalment aquesta protecció necessària.

Aquesta candidatura es prepararà durant el 2015 per poder-la presentar durant aquest mateix any. Joan Poch, que serà la persona responsable de documentar i organitzar la candidatura, ha explicat què és, què suposa i com pot beneficiar al territori obtenir aquest reconeixement internacional.

Poch ha explicat que els pilars que sustenten la creació i funcionament d'un Geocampus són: l'existència d'un patrimoni geològic que serveixi de protagonista i d'eix conductor, la posada en marxa d'iniciatives de geoconservació i divulgació i afavorir el desenvolupament local, socioeconòmic i cultural.

Els Geoparcs van sorgir a principis de la dècada dels 90 a Europa. Des de llavors, el seu número ha anat en augment, amb un total de 90 Geoparcs ( 54 a Europa) repartits en 27 països. A Espanya n'hi ha 10.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés