Publicado 24/01/2019 15:15

Nou municipis de la Selva deleguen la gestió forestal al Consell Comarcal

L'ens ha detectat que un 20% de les parcelles no compleixen la normativa catalana de prevenció d'incendis

ACN

Santa Coloma de Farners.-Nou municipis de la comarca de la Selva han delegat la gestió forestal al Consell Comarcal durant el 2018. L'ens s'ha encarregat de visitar a tots els propietaris de terrenys per recordar-los la llei catalana de gestió forestal que obliga als amos a tenir cura de la vegetació per tal de prevenir possibles incendis. Amb la delegació de competncies, el Consell Comarcal de la Selva s'ha encarregat d'inspeccionar l'estat de les 4.662 parcelles que tenen els municipis de Angls, Breda, Caldes de Malavella, Maanet de la Selva, Riudarenes, Sant Hilari, Sils, Tossa de Mar i Vilobí dOnyar. De totes elles, un 20% (1.063 terrenys) no complien la llei catalana. En tots els casos, el consell comarcal ha ofert als propietaris de les parcelles un servei de neteja i desbrossament. 436 persones han acceptat que sigui el propi consell qui s'ocupi d'aquesta neteja dels boscos.

El Consell Comarcal de la Selva ha comenat a gestionar part de les parcelles forestals del territori, després que nou municipis de la comarca hagin delegat les seves competncies a l'ens supramunicipal durant el 2018. Els ajuntaments que han aprovat el trasps són Angls, Breda, Caldes de Malavella, Maanet de la Selva, Riudarenes, Sant Hilari, Sils, Tossa de Mar i Vilobí dOnyar i comporta que el Consell Comarcal gestioni les zones forestals de 38 urbanitzacions i nuclis de població. Dins de les competncies delegades, el Consell s'ha encarregat d'inspeccionar les 4.662 parcelles sense edificar que acumulen els nou municipis per tal de comprovar que els seus propietaris compleixen la normativa catalana. La llei aprovada el 2003 obliga als amos de terrenys en zona boscosa tenir cura de la vegetació per tal que no es provoquin incendis en poques de sequera.Durant aquest primer any, els tcnics de l'administració comarcal han aprofitat per visitar les parcelles de totes les urbanitzacions i parlar amb els seus propietaris. A banda de comprovar si complien o no la normativa, també han ofert la possibilitat que el mateix consell s'ocupi del manteniment de la vegetació.Al llarg del 2018, 436 propietaris han acceptat que el Consell Comarcal s'encarregui de netejar les seves parcelles, que ha comportat assumir el manteniment de 38 hectrees de terreny. D'aquesta manera, la corporació ha segat un total de 15,2 ha (que representa un 40,04% de la superfície), han estassat 4,1 ha i han aclarit l'arbrat de 18,7 ha més. Amb aix s'ha aconseguit un sotabosc més net es garanteix la distncia mínima de sis metres entre arbres i que les capades no es toquin.Un 20% de les parcelles incompleixen la llei Durant les inspeccions a totes les parcelles, els tcnics també han detectat que hi havia un 20% dels casos en qu no es complia la normativa (1.063 parcelles). Els tres municipis en qu hi ha un incompliment més elevat són Caldes de Malavella en qu hi ha 361 parcelles fora de la normativa (un 40% del municipi), Maanet de la Selva amb 291 terrenys (un 34%) i Riudarenes amb 180 terrenys (un 33%). Per contra, també són els municipis en qu més propietaris han acceptat els serveis de neteja del Consell Comarcal de la Selva.En tots aquests casos es far una segona inspecció i els propietaris tindran 30 dies per netejar les seves parcelles. Si passat aquests 30 dies no ho han fet, el Consell Comarcal els posar una multa coercitiva i actuar de forma subsidiria.De cara al 2019, l'ens comarca vol lluitar per augmentar la conscienciació dels propietaris de la importncia de la neteja del bosc a l'hora de prevenir incendis o minimitzar-ne el risc. També volen que els municipis els deleguin les competncies per elaborar franges perimetrals al voltant dels nuclis de població i les urbanitzacions i que més ajuntaments aprovin el trasps de la gestió forestal per ampliar el radi d'acció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés