Actualizado 02/10/2015 16:48

El Museu Etnològic obre les seves portes quatre anys després amb un espai i exposicions renovats

El director ha dit que no són un museu fàcil i que volen "provocar reflexions, debats i sorprendre"

Barcelona (ACN).-

El Museu Etnològic de Barcelona torna a obrir les seves portes aquest diumenge després de quatre anys tancat per reformes amb un espai i unes exposicions renovats. El director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés, ha assenyalat que la museologia vol explicar de forma "austera, diàfana i transparent la cultura de tots els humans del món començant des de casa. Els conceptes que s'expliquen són universals amb objectes de tots els temps i totes les cultures". Així mateix, ha dit que no són un museu fàcil i que volen provocar "reflexions, debats i sorprendre". La visita al Museu Etnològic serà gratuïta fins el 4 de desembre.El museu custodia 70.000 peces adquirides al llarg de la seva història. De fet, l'origen d'aquest es remunta a 1942. La col·lecció més extensa és la procedent dels àmbit català i espanyol amb 40.000 peces. Els objectes que es mostren al públic, incloent els 5.000 exposats a la reserva visitable, només representen un 10% del total de les col·leccions.

Les noves exposicions, com han explicat des del museu, proposen una reflexió sobre diferents aspectes de la vida humana que són universals, i convida a fer-ho comparant l'entorn quotidià amb el propi passat. També mostra les solucions que han trobat altres cultures en paisatges naturals i socials tan iguals com diferents al d'aquí.

Acompanyat per la comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda, el director ha declarat que no són un museu fàcil i tampoc ho pretenen. "Com el cinema d'autor que necessita una reflexió posterior, aquest museu vol provocar reflexions, debats i fòrums, volem sorprendre i ser diferents". Així mateix, Fornés ha declarat que volen ser un museu per tothom. "Intentem ser un museu per la immensa majoria de gent", ha afegit. També ha apuntat la seva voluntat "d'implantació i de museu de proximitat, més enllà de les parets d'aquesta casa".

Reserva visitable

La reserva visitable mostra les extenses i variades col·leccions del museu procedents de tot el món i està dedicada als orígens i la història del museu i als pioners de la institució amb fotografies i ressenyes biogràfiques. La reserva visitable, a la planta zero, està disposada en una àrea perimetral amb un total de 46 vitrines de 3.60 metres d'alçada que allotgen materials procedents dels cinc continents. "Una reserva és un lloc per a investigadors", ha dit el director.

Els espais estables d'exposició es troben a la segona planta, que representa la major renovació des d'un punt de vista museogràfic amb innovacions com un fris de 20 metres amb un collage d'objectes representatius dels diferents àmbits de la societat; així com sis espais on s'hi destaca un objecte de grans dimensions que composen un conjunt que suggereix una temàtica oberta sobre alguns àmbits de la societat, els oficis relacionats i els seus protagonistes. Els sis àmbits reben el seu nom a partir de l'objecte de grans dimensions que el precedeix: La barca, la premsa de vi, la caba de pastor, el teler, el bufador de ferrer i l'armari d'herbolari.

La segona planta també disposarà d'un espai didàctic i una àrea reservada a l'experimentació sensorial amb el patrimoni etnològic. En aquesta segona planta hi ha l'exposició estable 'Sentir el Patrimoni'. Una àrea que és la que ha experimentat un major canvi tan arquitectònic com conceptual.

Els dos patis interiors del museu comuniquen la segona i la quarta planta. Aquests espais allotgen peces úniques de grans dimensions. Per un costat està present la cultura popular i tradicional dels Països Catalans, incloent també la seva vesant contemporània i artística i també s'hi vol reflectir el paper dels pioners de l'etnografia i la seva participació al museu. Hi són presents, per exemple, els dos gegants de la ciutat de Barcelona.

Exposicions temporals

La quarta planta estarà dedicada a exposicions temporals i s'inaugurarà amb dues mostres: 'El sagrat, el profà i la festa', comissariada per l'antropòloga Josefina Roma, un itinerari clàssic al votant del cicle festiu anual, els orígens religiosos de Catalunya i les seves manifestacions contemporànies. La segona exposició 'Terra de canterers' és una aproximació a la cultura de l'aigua i alguns oficis relacionats: terrissaires i saurins.

Reobertura al públic

La reobertura al públic tindrà lloc aquest diumenge, a partir de les deu del matí, amb una jornada de portes obertes on es podran visitar les exposicions i veure una mostra de les activitats pedagògiques que oferiran els nous espais. Als jardins de Laribal, contigus al museu, tindrà lloc el concert del grup Cordes del Món a les dotze del migdia, la formació resident del museu, composada per dotze músics que combinen instruments i composicions clàssiques amb altres procedents del folklore d'arreu del món.

La unió amb el Museu de les Cultures

Sobre la notícia que l'Ajuntament de Barcelona unirà el Museu de les Cultures del Món i l'Etnològic de Barcelona, Fornés ha dit que és un encàrrec molt recent que han d'estudiar i s'haurà de fer amb un equip de professionals de confiança, experts antropòlegs i amb un consens de tothom.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés