Actualizado 18/06/2015 22:07

Martí fa una defensa de les reformes andorranes que han permès l'homologació en legislació tributària

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Cap de Govern d'Andorra participa en la Trobada Empresarial al Pirineu i s'estranya que la UE digui que l'estat espanyol el considera un país de baixa tributació

La Seu d'Urgell (ACN).-

El Cap de Govern, Antoni Martí, ha intervingut en la 26ena edició de la Trobada Empresarial al Pirineu per defensar les reformes que ha desplegat el govern andorrà i que han permès l'homologació en el marc de la norma tributària. Tot i això, Antoni Martí ha afegit que Andorra seguirà avançant cap a la transparència i la homologació fiscal per eliminar qualsevol sospita. Martí ha recordat que aquest dimecres es coneixia una llista de països de baixa tributació, una llista on figura encara Andorra. El fet que l'estat espanyol hagi inclòs a Andorra a la llista, Martí creu que es tracta d'un error de la UE al fer el resum de països que el qualifiquen de baixa tributació.En el transcurs de la seva intervenció, Martí ha explicat que aquest dimecres mateix es coneixia una llista europea de països de baixa tributació; una llista en la qual hi figura el nom d'Andorra, juntament amb altres països com Liechtenstein o Mònaco.

El Cap de Govern ha recordat que aquesta llista europea s'elabora creuant les llistes nacionals dels diferents països membres de la Unió Europea i apareixen a la llista europea aquells que figuren -com a mínim- en 10 de les llistes nacionals.

Andorra actualment, segons Martí, figura a 10 llistes, les de Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Estònia, Grècia, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia i Portugal. L'informe també menciona Espanya, 'però entenem que es tracta d'un error, perquè Andorra va ser eliminada de la llista de paradisos fiscals d'Espanya', ha reblat.

L'esforç en les reformes s'ha traduït en un increment de les inversions que des del 2012 i fins tancar l'exercici del 2014 ha suposat un inversió acumulada de 175 milions d'euros . Només el 2014, la inversió estrangera es va situar en un valor equivalent a l'1,24% del PIB, un percentatge similar al que es registra en l'economia espanyola i francesa, segons ha explicat el Cap de Govern d'Andorra.

En un missatge similar a l'eslògan de la jornada, 'Preparats per créixer', Martí ha defensat que després d'aquestes reformes s'ha aconseguit un país 'preparat per créixer'. Un creixement que ha vingut per quedar-se i que es basarà no en fets conjunturals i excepcionals sinó gràcies a la consolidació de les relacions econòmiques 'més intenses' entre l'economia andorrana i les seves veïnes de França i l'estat espanyol.

En relació amb la llista europea de països de baixa tributació on figura el nom d'Andorra amb altres països com Liechtenstein o Mònaco, Martí que aquesta llista es fa en base les llistes que elabora cada un dels països de la Unió Europea i sortir en la llista definitiva surten els països que com a mínim apareixen relacionats amb deu llistes de deu països.

Els països que citen a Andorra com un país de baixa tributació són Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Estònia, Grècia, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia i Portugal. L'informa també indica que l'estat espanyol cita en la llista a Andorra però Martí ha assegurat que es tracta d'un error perquè Andorra va ser eliminada de la llista de paradisos fiscals que redacta l'estat espanyol.

Martí ha reconegut davant l'auditori de Sant Domènec que Andorra ha estat present ens els mitjans de comunicació en els últims mesos i 'lamentablement no per circumstàncies agradables' a partir del comunicat del 10 de març del Departament del Tresor dels Estats Units.

Tot i aquesta iniciativa nord-americana, que va coincidir amb un govern en funcions després de les eleccions i el parlament dissolt, les institucions andorranes van reaccionar en un temps rècord en redactar una regulació de resolució d'entitats bancàries, en línia amb la normativa europea.

Amb aquesta regulació, s'ha creat l'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries (Areb) i ha de permetre preservar els dipòsits dels clients del banc i continuarà amb el procés de segregació d'actius i passius per crear un banc bo i procedir a la seva venda abans de finals d'any. 'És per nosaltres una prioritat que els clients que van fer confiança a la BPA recuperin els seus estalvis', ha reblat.

Martí ha destacat que el sistema tributari conté un tipus impositius moderats amb una imposició directe del 10% i una indirecte del 4,5%. Aquest model ja ha merescut, segons Martí, 'l'homologació per part dels primers països amb qui s'ha pogut negociar els convenis per evitar la doble imposició'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés