Publicado 27/07/2015 17:13

Lleida reunirà en una jornada als principals experts estatals i internacionals en fruits secs en el marc de la 61a Fira de Sant Miqu

Les possibilitats de cultiu i les bones expectatives de comercialització de noves varietats volen posar de relleu les possibilitats del reg que permet el Segarra-Garrigues

Lleida (ACN).-

L'ametller s'ha convertit en un cultiu de moda a l'estat espanyol. Amb l'aparició de noves varietats que es desenvolupen en regadiu, els pagesos lleidatans poden aprofitar les dotacions d'aigua que ofereix el canal Segarra-Garrigues i beneficiar-se de la rendibilitat econòmica i les facilitats de maneig que ofereix la plantació. Actualment, Lleida compta amb 20.945 hectàrees d'ametllers de les 38.857 plantades a Catalunya. Per això, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'editorial tècnica Quatrebcn, a través de la Revista de Fruticultura, organitzen a Lleida el 24 de setembre el Simposi Nacional de l'Ametller i altres Fruits Secs en el marc de la 61a Fira Agrària de Sant MiquelDurant la jornada els principals experts estatals i internacionals del sector de la fruita seca exposaran els estudis sobre la viabilitat econòmica del cultiu i els nous sistemes de producció. A més, s'analitzaran les claus de l'èxit de la producció de fruits secs a Califòrnia -la zona productora d'ametlles més important del món- amb l'especialista d'extensió del Plant Sciences Department, de la University of California Davis, Louise Ferguson.  

Els beneficis de l'ametller

Les expectatives del mercat mundial d'ametlles i fruits secs, les novetats en el cultiu i la intensificació de les plantacions, que s'equiparen als fruiters, són uns altres dels temes que es tractaran al Simposi. A la jornada, s'insistirà en els beneficis per a la salut que aporta l'ametlla. El director gerent d'Arboreto -entitat que agrupa a més de 8.500 productors de fruita seca de tot l'Estat-, Miquel Borràs, remarca que els estudis científics demostren que el consum regular de fruits secs "és beneficiós per a la salut". "Tot i que les ametlles i les avellanes són més cares que els anacards o els cacauets, resulten més saludables", afirma Borràs. I és que consumir 30 grams d'ametlles al dia redueix a la meitat el risc de desenvolupar problemes cardíacs, ha recordat.

Borràs, que explicarà al Simposi la iniciativa d'Arboreto, participarà al costat de representants de les empreses Borges Nuts, Nogaltec, Coselva i Unió Corporació Alimentària en una ponència sobre diversos projectes productius en ametller, festuc, noguera i avellaner.  

Per la seva part, l'especialista de l'IRTA, Xavier Miarnau, considera que "estem vivint l'era de la revolució de l'ametller" gràcies a les noves varietats de floració tardana que redueixen el risc de gelades i són autofèrtils, la qual cosa "incrementa la productivitat". "Els ametllers són màquines de produir si el maneig és correcte", remarca. En l'actualitat, l'estat espanyol és el tercer productor mundial d'ametlles, per darrere dels Estats Units d'Amèrica i d'Austràlia. Amb una collita entorn de les 70.000 tones, un 55% es destina a l'exportació, especialment a Alemanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés