Actualizado 03/08/2015 14:22

L'IRBLleida va aconseguir 19 nous projectes de recerca durant el 2014 per un import pròxim als 2,4 MEUR

Uns 370 investigadors de diferents àmbits treballen en cinc grans àrees de recerca bàsica, translacional i clínica

Lleida (ACN).-

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha aconseguit en els seus 11 anys de vida consolidar-se com un centre investigador de referència a Catalunya i a l'Estat. Mostra d'això és que durant el 2014 ha aconseguit 19 nous projectes de recerca -4 més que al 2013-, amb un import global concedit pels pròxims anys de 2.391.041 euros. Això fa que un total de 42 projectes de recerca estiguin actualment en plena execució. El factor d'impacte anual de la producció científica del centre s'ha situat als 902 punts, segons les dades d'impacte del 2013. Actualment, uns 370 investigadors de diferents àmbits treballen en cinc grans àrees de recerca bàsica, translacional i clínica.Entre els nous projectes, destaquen tres de la Marató de TV3 del 2013 dedicada a les malalties neurodegeneratives, sis de l'Acció Estratègica de Salut 2014 dedicats a envelliment, malalties neurodegeneratives i apnea del son, i un d'europeu sobre cures de salut i noves tecnologies, en col·laboració amb altres centres de recerca i empreses. En el darrer any, la institució va disposar d'uns 180 assajos clínics i 82 estudis observacionals actius i es van incorporar a aquesta activitat altres estudis nous: 25 d'observacionals i 45 assajos clínics amb medicaments.

El factor d'impacte anual de la producció científica del centre s'ha situat als 902 punts, segons les dades d'impacte del 2013. En concret, un d'aquests treballs ha permès descobrir la funció protectora d'una proteïna sobre les cèl·lules beta del pàncrees davant l'atac del sistema immunitari en la diabetis tipus 1. La descoberta suposa una troballa prometedora per a desenvolupar noves estratègies terapèutiques en aquesta malaltia.

Una de les línies estratègiques prioritàries de l'IRBLleida és l'atracció i la retenció de talent investigador. Així, l'any 2014 ha suposat l'estabilització del Programa d'Ajuts post-MIR, en col·laboració amb la Diputació de Lleida. En aquest sentit, s'han contractat 11 investigadors que han impulsat projectes claus en epidemiologia, psiquiatria o neurociències, entre d'altres. A més, dins el programa europeu IRBLleida-IPP iniciat l'any 2013, s'han incorporat dos investigadors postdoctorals Marie Curie de talent.

En aquesta línia de millora constant, l'Institut va rebre al 2014 l'acreditació europea d'excel·lència en gestió de recursos humans de recerca, reconeixent el seu compromís per dur a terme polítiques justes i transparents de contractació i d'avaluació del personal investigador. A més, ha estat distingit amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida per promoure i posicionar la ciutat en l'àmbit internacional.

Recerca multidisciplinària i reconeguda

Els investigadors de l'IRBLleida fan recerca en cinc grans àrees: estrès en sistemes biològics;  medicina i terapèutica experimental; models cel·lulars i moleculars de patologies humanes; neurociència, i medicina clínica. A més, l'Institut té un grup de recerca en infermeria i cures de salut.

Tretze dels grups investigadors van ser distingits per la Generalitat com a Grups de Recerca Consolidats per la qualitat de la seva recerca. A més, la recerca cooperativa i en xarxa es manifesta en la seva presència destacada en xarxes CIBER i TECNIO i en la seva participació a les plataformes estatals de Biobancs i d'Innovació en Tecnologies Mèdiques.

L'IRBLleida és un institut de recerca sanitària que aglutina tota la recerca biomèdica que es fa a Lleida, tant de la Universitat de Lleida (UdL) com del sistema sanitari de la regió. Inclou, per tant, investigadors de la Facultat de Medicina de la UdL, de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de la direcció d'Atenció Primària Lleida de l'ICS, dels serveis territorials de Salut i de l'Hospital de Santa Maria. A més, interacciona amb el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

Els 370 investigadors que formen part del centre fan compatible la seva dedicació a la recerca amb altres activitats. D'una banda, amb la docència experta a la UdL en els graus de Medicina, Infermeria i Biomedicina, entre d'altres; de l'altra, amb l'assistència sanitària, com en el cas dels metges especialistes de l'Arnau de Vilanova, del Santa Maria i en centres d'atenció primària de la Regió Sanitària de Lleida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés