Publicado 29/01/2015 15:59

L'IEC lamenta la mort de Carles Miralles i en destaca la faceta de traductor al català dels clàssics grecs

L'acadèmia subratlla que va estar sempre compromès amb les successives edicions del Diccionari

Barcelona (ACN).-

L'Institut d'Estudis Catalans ha lamentat aquest dijous la mort del poeta i catedràtic de filosofia grega Carles Miralles. La presidenta de la Secció Filològica de l'IEC, M. Teresa Cabré, ha destacat la seva faceta de traductor al català dels clàssics grecs. A través d'un comunicat, Cabré ha valorat especialment que "Miralles va estar sempre compromès amb les successives edicions del Diccionari". El catedràtic va ser membre de la Secció Filològica de l'IEC, secretari general de l'IEC entre el 1998 i el 2002 i primer president de la Societat Catalana d'Estudis Clàssics. La sala de vetlla s'obrirà divendres a les 13.30 hores al Tanatori de les Corts i dissabte a les 11.30 hores s'oficiarà el funeral.Carles Miralles era catedràtic de filologia grega de la Universitat de Barcelona, de la qual també havia estat vicerector (1981-1986). Estudiós del mite i de la poesia dels grecs antics, s'havia ocupat també de la narrativa i la poesia llatines. Va traduir, sobretot, textos filosòfics, poesia hel·lenística, novel·la grega i poesia neogrega. Va estudiar poetes del segle xv i alguns de moderns, com Verdaguer, Riba, Salvat-Papasseit, Foix i Espriu. Va treballar sobre temes diversos de literatura comparada i tradició clàssica. Era director de la revista Ítaca de la Societat Catalana d'Estudis Clàssics i va ser president del Consell Supervisor del Termcat.

La seva obra poètica va ser distingida amb el Premi Salvat-Papasseit (1967), per 'On m'he fet home', i amb el Premi Nacional de Poesia (1992), per 'La mà de l'arquer'. Va aplegar els seus poemes en els volums 'D'aspra dolcesa. Poesia: 1963-2001' (2002) i 'No me n'he anat' (2008), una antologia comentada a càrrec de diversos autors. Posteriorment, va publicar 'L'ombra dels dies roja' (2009), que va ser guardonat amb el Premi de la Crítica Literària en llengua catalana. El 1980 va rebre el Premi Josep Carner de l'IEC per Lectura de les 'Elegies de Bierville' de Carles Riba, i el 1994, el Premi Serra d'Or d'assaig per 'Sobre Foix'.

Miralles va ser homenatjat per la Universitat de Barcelona el 30 de setembre de 2014 amb motiu de la seva jubilació. En el marc de l'homenatge, Joan Martí i Castell, de la Universitat Rovira i Virgili i membre de la Secció Filològica, i Pau Gilabert, de la Universitat de Barcelona, van presentar dos volums en reconeixement de la tasca docent i la trajectòria acadèmica i humana de Miralles, titulats 'Som per mirar'. L'obra pren el títol de la fórmula amb què Carles Riba comença un sonet inclòs a 'Salvatge cor'; el primer volum aplega quinze contribucions de distingits hel·lenistes, tots col·legues i amics de Miralles, mentre que el segon volum recull la col·laboració de prestigiosos professors, escriptors i crítics, que s'han fixat en temes de literatura i en gustos compartits amb Miralles.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés