Publicado 12/02/2015 16:33

L'Hospital de Bellvitge desenvolupa una tècnica que permet fer dos trasplantaments de còrnia amb un únic ull donant

Es tracta d'un procediment mínimament invasiu que permet la recuperació de la visió en una setmana

L'Hospitalet de Llobregat (ACN).-

L'Hospital Universitari de Bellvitge ha desenvolupat una tècnica que permet fer dos trasplantaments de còrnia a partir d'un únic ull de donant. Aquest procediment consisteix a separar la còrnia en dues parts per utilitzar-les per a trasplantaments diferents i, així, s'aconsegueix la fita d'arribar a més receptors amb les mateixes donacions. Aquesta tècnica de trasplantament de la cara posterior del teixit corneal, que va començar a practicar-se ara fa dos anys, és mínimament invasiva, permet la recuperació de la visió en només una setmana i assoleix una taxa de rebuig més baixa que la d'altres procediments. En l'últim any, s'han realitzat 36 trasplantaments amb 18 còrnies amb aquesta tècnica.El cap de secció del Servei d'Oftalmologia de Bellvitge, el doctor Tomàs Martí Huguet, destaca que dividir la capa anterior i la posterior de la còrnia ha estat possible pels "molts anys d'experiència" del centre en aquest àmbit. "Hem estat sempre pioners en la incorporació de noves tècniques de trasplantament de còrnia i això ens ha donat un ampli aprenentatge a l'hora de manipular aquest teixit tan complex", afegeix.

La tècnica manté la qualitat dels trasplantaments i augmenta l'efectivitat en el tractament de les malalties que només necessiten el trasplantament d'una part de la còrnia donant. El treball organitzatiu és molt important per quadrar els trasplantaments a dos pacients amb diferents malalties corneals i que rebran una part del mateix òrgan de donant.

La capa posterior o endotelial de la còrnia es fa servir en aquesta innovadora tècnica de trasplantament anomenada DMEK (Descemet Membrane Endotelial Keratoplasty). "Amb aquesta tècnica evitem haver de fer una incisió a l'ull i facilitem la recuperació del pacient, que en només una setmana recupera la visió total", subratlla el doctor Martí Huguet. A més, la taxa de rebuig de l'implant és molt més baixa en comparació amb la resta de tècniques existents i s'evita també l'aparició d'hipermetropia i astigmatisme. La tècnica consisteix a extreure amb una pipeta les cèl·lules de l'endoteli donant i introduir-les en l'ull del pacient mitjançant una bombolla d'aire que es manté durant 48 hores.

D'altra banda, la capa anterior de la còrnia és trasplantada mitjançant una queratoplàstia lamel·lar anterior profunda (DALK). En aquest tipus de tècnica s'extreu únicament la part més externa de la còrnia del pacient afectada per cicatrius a causa de diferents malalties i se substitueix per la d'un donant. La capa interna o posterior del malalt es deixa intacta, ja que aquesta no està danyada i és l'única susceptible a ser rebutjada. El cap del Servei d'Oftalmologia subratlla que així s'evita "la possibilitat de rebuig i la utilització de corticoides emprats per prevenir el problema".

La vuitena edició del Simposi de Controvèrsies en Oftalmologia, que se celebrarà a l'Hospital Universitari de Bellvitge aquest divendres, tractarà aquestes novetats amb experts a nivell estatal. Les taules rodones serviran per exposar els tractaments més innovadors, així com per debatre sobre el futur de la medicina oftalmològica en grans hospitals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés