Publicado 24/06/2015 19:01

Les organitzacions agràries qualifiquen de "mala notícia" la prolongació del veto rus i reclamen un replanteig de les mesures per co

Unió de Pagesos i JARC lamenten que el sector agrari hagi de continuar pagant les conseqüències d'una "decisió política"

Lleida (ACN).-

Les organitzacions agràries qualifiquen de "mala notícia", tot i que previsible, la decisió de Rússia d'estendre les restriccions a la importació de productes alimentaris europeus un any més, en resposta a les sancions de la UE per la crisi d'Ucraïna. Unió de Pagesos i JARC denuncien que el sector agrari "hagi de pagar els plats trencats per una decisió política" i reclamen un replanteig dels mecanismes articulats des de Brussel·les davant la crisi de mercat de la campanya passada. Unió de Pagesos reclama que la UE destini un pressupost extraordinari a compensar les pèrdues en el sector, mentre des de JARC reiteren l'articulació de mesures que arribin al productor com ara la retirada en verd.En declaracions a l'ACN, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha explicat que l'ampliació durant un any més del veto rus "estava quasi cantada si Europa perllongava també les sancions a Rússia" per la crisi d'Ucraïna. Caball critica que sigui el sector agrari "qui acabi pagant els plats trencats per una decisió política" i, per això, defensa que també han de ser les autoritats comunitàries les que plantegin "quin tipus de compensacions o com s'articulen les solucions per tal que el sector agrari no es vegi perjudicat". "No pot ser que unilateralment prenguem decisions perquè ens interessa però qui acaba perjudicat no se'ls compta per a res", sentencia.

De la mateixa manera que ja va defensar a Brussel·les la setmana passada, el sindicat reclama que "els mecanismes si al sector se li enfonsen els preus, han de funcionar" i "el que no val", per Caball, "és que no es tingui en compte que és un problema creat políticament per aportar-hi solucions i es digui que no hi ha una compensació i que no vulguin posar els mecanismes que existeixen per quan hi ha dificultats en el tema de mercats". "Això no és inadmissible", pel coordinador nacional d'Unió de Pagesos.  

Tenint en compte que la campanya passada i davant la negativa d'alguns països no productors la CE no va voler aplicar les mesures previstes en l'OCM de fruites i hortalisses davant les crisis de mercat, Unió de Pagesos reclama a Brussel·les que destini un pressupost "extraordinari" per compensar "aquesta decisió política" i que aquest "es tregui del conjunt de la UE i no de la Política Agrària Comuna i que s'expliqui de quina manera s'acaben compensant els prejudicis d'una decisió de política exterior".   

Unió de Pagesos demana al nou conseller d'Agricultura "que sigui bel·ligerant amb el ministeri" i que defensi  "que aquest camí no és el correcte i que no podem tenir una campanya segona com la que vam tenir l'any passat". Així mateix, el sindicat també reclama més bel·ligerància al Ministeri d'Agricultura en la defensa del sector agrari dins el sí propi del propi govern de l'Estat i, especialment, davant el responsable d'Exteriors.

Caball ha recordat que en la campanya passada el Ministeri d'Agricultura "va reaccionar tard i malament i durant molts dies la ministra estava desapareguda". Per això, reclama que "aquest any si es complica el tema no acabi passant el mateix" i insta a Isabel García Tejerina a defensar el s ministeri i al sector agrari dins l'executiu espanyol.    

JARC-COAG qualifica de "molt mala notícia" la prolongació del veto rus i reclama mesures que arribin al productor

Des de JARC-COAG qualifiquen l'anunci del president rus de "molt mala notícia" tenint en compte que "l'any passat el sector agrari ja en va patir els efectes i les mesures que es van prendre des de Brussel·les no resolen el problema de cara al productor", segons el president de JARC, Francesc Boronat. Cal recordar que les mesures empreses per la Comissió Europea es van enfocar sobretot en el sector fructícola i van consistir en la retirada de fruita a través de les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses i de les empreses elaboradores de sucs "però el que arriba al pagès, la veritat que és molt poc".

"Tal com anem no es pot continuar així un any més, s'han de canviar el tipus de mesures perquè la veritat que estan portant a la ruïna al productor de fruita però també podem parlar d'altres sectors com els de la llet o dels cítrics, que també estan afectats", segons Boronat.  

En aquest sentit, ha reiterat la petició que porta fent el sindicat des de fa temps i que passaria per la retirada en verd de la fruita, és a dir que el productor pogués rebre compensacions per incorporar la fruita directament com a adob a les finques sense introduir-la al mercat, al marge de les retirades. "Creiem que d'aquesta manera el productor se'n veuria beneficiat ja que les liquidacions de la campanya passada són irrisòries i el pagès pràcticament no pot fer front ni a pagar l'assegurança amb el que rep de les retirades", ha remarcat el president de JARC en declaracions a l'ACN.  

Per Boronat, la prolongació del veto rus "fa por perquè el que crea és una saturació del mercat ja que no només afecta el producte català que anava a Rússia sinó també a la producció d'altres països comunitaris que tenia com a destí aquell país. "En no poder vendre allà hi ha una saturació de mercat que el que fa és baixar el preu", segons recorda Francesc Boronat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés