Actualizado 20/02/2015 08:19

Les gasolineres que ofereixen els preus més baixos proliferen a l'Hospitalet i al Baix Llobregat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'estratègia d'oferir un producte econòmic permet captar clients en un mercat condicionat pel cost de la matèria prima i els impostos

L'Hospitalet de Llobregat (ACN).-

"Porto tot el matí en reserva, però volia venir aquí". Pedro Ruiz és client des de fa mesos de l'estació de servei de l'Hospitalet de Llobregat Can Buxeres, una de les que sol ocupar els primers llocs de la llista de gasolineres més econòmiques del geoportal del Ministeri d'Indústria. El boca-orella ha funcionat i la benzinera, que pertany a una empresa familiar, bascula entre el degoteig constant de clients i les cues de vehicles. A l'Hospitalet i al Baix Llobregat es concentren algunes de les gasolineres amb els preus més baixos de les comarques barcelonines i de Catalunya; una estratègia per captar clients en un mercat fortament condicionat pel cost de la matèria prima i els impostos.Tot i que Pedro Ruiz és de Cornellà de Llobregat, afirma que "sempre" omple el dipòsit a l'estació de servei Can Buxeres perquè "val la pena". Segons els seus càlculs, per cada dipòsit que omple, estalvia entre set i vuit euros. Josep Serrano, de Barcelona i amb una professió que el fa viatjar per tota Catalunya, té "controlades" les benzineres de baix preu que hi ha en diverses poblacions catalanes i en el cas d'aquesta estació de l'Hospitalet de Llobregat van ser els seus clients que li van comentar.

Precisament el boca-orella ha estat la millor promoció dels preus de Can Buxeres. Els seus clients hi acudeixen "expressament" i aprofiten per omplir dipòsits. "Fa molts mesos que vinc aquí, des que m'ho va dir un amic; és la més barata i em cau a dos quilòmetres de casa", afirma José Sánchez, de Cornellà de Llobregat. "Treballo aquí al costat i diuen que és la més barata de l'entorn de Barcelona; s'ha d'aprofitar. És bastant coneguda; a la meva feina, se'n parla i me la van recomanar", diu Carlos Castillo, de l'Hospitalet de Llobregat.

El 12 de desembre l'estació de servei Can Buxeres va baixar de la barrera de l'euro el litre de gasoil. Aquesta rebaixa es va emmarcar en una davallada generalitzada del preu dels carburants que va començar a l'estiu. El preu del gasoil costava a finals de gener 22 cèntims menys que al juny; la gasolina 95, 26 menys. Les estacions de servei estan molt condicionades pel preu de la matèria prima, a més dels impostos, i és en el marge de distribució, que representa una petita proporció, que poden determinar, uns cèntims amunt o avall, quin serà el cost final de la gasolina que ofereixen.

Un dels fenòmens que s'observa en el portal del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme és que en pocs metres es poden concentrar algunes de les gasolineres més econòmiques. Els preus reclam d'una poden empènyer les altres també a baixar xifres. A les comarques barcelonines, les estacions de servei més econòmiques es reuneixen sobretot al Baix Llobregat i a l'Hospitalet, tot i que en les primeres posicions de la llista també s'hi fan lloc gasolineres d'altres comarques. 

L'empresa a la qual pertany Can Buxeres té dues gasoliners més, a les comarques tarragonines i a les lleidatanes. Els seus responsables expliquen que l'experiència en el sector des de fa més de 50 anys i una dimensió familiar i ajustada, "en què ens ho fem tot entre tots", són les dues principals raons per poder ajustar els preus. "Tant podem estar a l'oficina com escombrant", remarca un dels seus responsables.   

El preu que marca l'assortidor de gasolina, condicionat per múltiples factors

El preu per litre que marca l'assortidor de gasolina és el resultat d'una suma complexa de tres factors, tal com exposa l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP). La primera variable és el cost de la matèria prima, condicionat al seu torn per molts altres motius. La situació geopolítica d'un país o les existències de cru són dos dels múltiples factors que fan fluctuar el preu del petroli des que surt del jaciment, es posa a la venta al mercat, després es porta a la refineria i finalment arriba al mercat de carburants. Així ho explica l'article 'Com es formen els preus dels carburants' de l'AOP. Amb tot, el moviment de preus dels carburants en els mercats internacionals a l'engròs "no es reflecteix de forma immediata en els preus finals als minoristes", ja que l'efecte es produeix amb retard, apunta l'AOP.

El factor amb més pes són els impostos, que representen més del 50% del preu que paga un client en una gasolinera. Es tracta dels impostos especials dels hidrocarburs; de venta al minorista i de l'IVA. Per últim, hi ha altres costos i marges que perfilen el preu, com la cotització de l'euro respecte al dòlar, divisa en què cotitza el cru i els carburants.

A més a més, hi influeixen els marges de distribució i comercialització, que varien en funció, per exemple, de la localització geogràfica de l'estació de servei. Tal com especifica l'informe de preus de carburants i combustibles del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, no és el mateix que una benzinera estigui ubicada en un nucli urbà, en una carretera o prop d'una entrada costera. També condiciona el preu la relació entre les companyies petrolieres i les gasolineres o les polítiques del màrqueting empresarial, tal com exposa l'informe ministerial. És en aquest punt on les estacions de servei poden decidir el seu marge de benefici.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés