Actualizado 28/05/2015 10:33

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell ingressa 1.200 negatius del fons fotogràfic Maravilla

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Les imatges documenten la Seu d'Urgell i comarca de principis del segle XX

La Seu d'Urgell (ACN).-

L'arxiu Comarcal de l'Alt Urgell ha ingressat més de 1.200 negatius del fotògraf Francesc Portella conegut com a Maravilla. El fons Maravilla està format majoritàriament per negatius en placa de vidre, tot i que també n'hi ha en plàstic, sobretot de la primera meitat del segle XX. El director de l'Arxiu Comarcal, Julio Quílez, ha manifestat que "a nivell d'imatge gràfica és molt interessant, ja que és molt descriptiva". En aquest sentit, Quílez, afegeix que "ens permet documentar visualment i gràficament una època i posar-ho a disposició del públic general".El fons Maravilla està compost per 1.200 negatius en plaques de 13x18 i 10x15. Aquestes mesures de negatius, afirma l'arxiver municipal, Lluís Obiols, "ens permeten grans ampliacions i de molta qualitat". Diu Obiols, l'encarregat de gestionar aquest fons, que "les imatges mostren l'evolució urbanística, social i econòmica de la ciutat i de part de la comarca". I ha assegurat que "és d'una importància extraordinària per entendre aquest període de la Seu".

Obiols explica que el fotògraf Francesc Portella tenia una sèrie "de dèries". Per una banda, repeteix un seguit de vistes generals de la ciutat sempre des dels mateixos punts, "pel que es pot veure l'evolució urbanística de la Seu", afirma Obiols. Per altra, era un cronista d'actes, activitats i festes. Per això, diu Obiols, "ens dóna un punt de vista social i del calendari festiu de la ciutat, caramelles, el ball cerdà, són unes de les que destaquen més dins la seva producció".

L'autor del Fons Maravilla, Francesc Portella, havia treballat de reporter gràfic per a diferents diaris i publicacions periòdiques. Era propietari d'un establiment conegut amb el nom de La Maravilla, d'on prové la seva documentació i ell mateix va prendre el sobrenom. L'any 1991, explica Obiols, es va fer una exposició amb 100 de les seves imatges i es va editar un catàleg.

Ara els negatius dipositats a l'arxiu seran primer classificats i datats i després es passarà a netejar-los, digitalitzar-los i la seva instal·lació en material de preservació. Un cop aquesta feina estigui feta, el fons ja serà consultable per a tothom.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés