Actualizado 09/01/2015 14:34

L'Ajuntament de Sabadell demana més de 2 MEUR a la Generalitat i la Diputació per reparar els desperfectes de la ventada

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Ayuso reclama "agilitat" per fer front a la situació "dramàtica" en que han quedat molts municipis del Vallès

Sabadell (ACN).-

L'Ajuntament de Sabadell ha demanat més de 2 MEUR a Generalitat i Diputació de Barcelona per fer front als desperfectes que va provocar la ventada del passat 9 de desembre. Aquesta ha estat la petició final després d'avaluar tots els danys, entre els que hi ha la caiguda de prop de 288.000 arbres al rodal de la ciutat i 609 afectats al nucli urbà. Dels 2 MEUR, el consistori ha estimat que 1.152.325 són els costos al rodal i 829.136 euros a la trama urbana. El tinent d'alcalde de presidència, Josep Ayuso, ha reclamat "agilitat" a les administracions per fer front a la situació "dramàtica" en que han quedat molts municipis del Vallès i ha alertat de l'augment del risc d'incendi si no es retira la fusta.Just quan es compleix un mes de les fortes ventades que van afectar especialment el Vallès el passat 9 de desembre, l'Ajuntament de Sabadell ha fet pública la xifra final que ha sol·licitat en format d'ajudes tant a la Generalitat com a la Diputació, a qui s'ha fet arribar una petició conjunta amb altres municipis afectats. Ayuso ha afirmat que entendria "raonable" que s'atorguessin el total dels 2 MEUR que reclamen perquè la xifra és el resultat d'un estudi acurat dels danys.

En tot cas, Ayuso ha dit que cal actuar ràpid perquè la fusta caiguda pot comportar una situació "de risc greu" de cara a la campanya d'incendis de l'estiu, ja que tots els arbres caiguts s'han convertit en "combustible molt fàcilment inflamable". El tinent d'alcalde ha reclamat que es retiri tota la fusta "abans de l'estiu".

L'estudi de les afectacions ha arribat a la conclusió que el vent va fer caure prop de 288.000 arbres al rodal de Sabadell, la major part dels quals a Can Vilar (65.000), Ca n'Arguelaguet (més de 55.000), Can Deu (45.000), Ribatallada (20.000) i Can Faixero (20.000), entre d'altres.

Aquests arbres han caigut tant en zones de propietat pública com privada, tenint en compte que els boscos de propietat pública representen un 8,6% sobre el total forestal. Tot i això, el regidor de Sostenibilitat, Lluís Monge, ha explicat que no s'ha fet en cap moment la divisió sinó que s'ha treballat de manera conjunta.

En aquest sentit, s'ha creat una associació de propietaris que aglutini tant l'àmbit privat com el públic per tal de poder gestionar de manera àgil, única i efectiva les accions necessàries per a la neteja i recuperació del rodal. Monge ha afegit que l'associació també ha de servir per poder negociar millor amb les empreses que s'encarregaran d'aquestes tasques.

El regidor també ha apuntat que cal pensar en el pla de recuperació del rodal i no esperar a que estiguin tots els arbres retirats. Aquesta qüestió s'està tractant en el marc del Protocol del Rodal i ara per ara hi ha dues postures: els que creuen que s'ha de deixar que el bosc es regeneri per si mateix i els que creuen que s'ha d'actuar per tal que la regeneració s'aconsegueixi el més aviat possible. Aquesta decisió s'hauria de prendre en una reunió a finals de la propera setmana. En tot cas, Monge ha apuntat que caldria buscar altres espècies que no fossin el pi blan perquè s'ha demostrat que és poc resistent davant de fenòmens meteorològics com el del passat 9 de desembre.

609 arbres i 829.136 euros a l'àmbit urbà

La valoració econòmica dels serveis afectats a l'àmbit urbà ascendeix a 829.136 euros i va des de la neteja i descol·locació de contenidors a la retirada d'arbres, passant per l'enllumenat, reparació de semàfors i senyalització, entre d'altres. Pel que fa l'arbrat, la seva retirada té un cost de 135.000 euros i la seva reposició d'uns 400.000.

El recompte d'arbres afectats és de 609, dels qual resten per retirar 313. Tot i això, el regidor d'Espai Públic, Cristian Sánchez, ha asseverat que cap d'aquests arbres que encara no s'han retirat de la via pública suposen un perill per a la ciutadania. Com a mesura preventiva, i fins que es puguin retirar, el consistori senyalitzarà els espais del Bosc de Ca n'Oriac, Bosc Concòrida, Talús Via Aurèlia i Parc Romeua ja que hi ha molta concentració d'arbres.

Tot aquest arbrat que s'està retirant s'està acumulant al castell de Can Feu a l'espera de prendre una decisió sobre la seva gestió futura. Sánchez ha explicat que una part s'utilitzarà per fer tractaments però ha reconegut que hi ha un "excedent" i que es posaran en contacte amb particulars i empreses que puguin estar interessades.

Es manté la prohibició d'accés al rodal

L'Ajuntament de Sabadell manté la prohibició d'accés a aquelles zones del rodal que es van veure greument afectades per les ventades o on encara hi ha arbres que podien caure. "Ho mantindrem fins que no tinguem totes les garanties de seguretat", ha dit el regidor. Tot i això, ha reconegut que no tota la població fa cas de la restricció i que ja s'han trobat molts ciutadans que van al bosc a agafar fusta. Per això, Monge ha alertat que retirat arbres o tallar fusta "és molt complicat" i pot provocar nous moviments al bosc i danys personals.

Per aquest motiu, s'ha decidit també suspendre la cursa La Llanera Trail, ja que passava per camins afectats i per zones on no es podia garantir la seguretat dels participants.

Tot i això, Ayuso ha explicat que ja s'han obert tots els camins prioritaris, uns 11 kilòmetres totals, i ja no més queden per obrir camins "secundaris o terciaris". També s'han fet actuacions ja a zones del rodal com Sant Nicolau, Castellarnau, Mas Canals i Ribatallada, i s'han retirat els arbres malmesos a la zona del riu Ripoll. Per fer aquesta tasca d'obertura de camins que donen accessibilitat als nuclis habitats ja s'han invertit 19.780 euros.

Per últim, el 010 ha habilitat un servei especial que posa en contacte totes les persones afectades amb el servei de l'Oficina Municipal d'Atenció al Consumidor, on se'ls gestionarà una cita prèvia i se'ls informarà de tots els passos a que cal fer amb els danys causats pel vent i relacionats amb l'assegurança.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés