Actualizado 03/10/2015 12:52

L'Ajuntament de Barcelona critica la reducció de fons dels PGE 2016 i calcula que deixarà d'ingressar 21,4 MEUR

El consistori assenyala que rebrà un 2,1% menys del Fons Complementari de Finançament i un 1% menys de la cessió d'impostos

Barcelona (ACN).-

L'Ajuntament de Barcelona ha criticat la reducció de fons per a la ciutat en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2016 i ha calculat que deixarà d'ingressar uns 21,4 MEUR respecte l'any passat. El consistori assenyala que rebrà un 2,1% menys del Fons Complementari de Finançament (dels 997,2 MEUR del 2015 als 976,7 MEUR previstos el 2016) i un 1% menys en concepte de cessió dels impostos de l'IRPF, IVA i taxes especials (dels 90,1 MEUR del 2015 als 89,2 MEUR del 2016). "Els PGE per al 2016 penalitzen Barcelona", ha assegurat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que també ha criticat "l'opacitat" de criteris en el repartiment dels percentatges de la recaptació de l'Estat en imposto"No estem davant d'uns pressupostos transparents ni una distribució justa, des del moment en què no es coneixen els criteris per adjudicar els percentatges d'impostos i cada any es viu la repartició d'aquesta quantia com una loteria entre ciutats i comunitats autònomes", ha continuat el tinent d'alcalde al càrrec dels afers econòmics de la ciutat.

Barcelona obté recursos de l'Estat a través del model de finançament local de cessió de rendiments d'impostos estatals, previst per a les ciutats de més de 75.000 habitants, capitals de província o de comunitat autònoma, que recull tant la cessió de determinats percentatges de la recaptació de l'Estat en l'IRPF, IVA i impostos especials -que cada any decideix el govern espanyol-; com la participació en el Fons Complementari de Finançament, obtingut segons una fórmula de repartiment dels Ingressos Tributaris de l'Estat.

"Aquesta fórmula deixa la porta oberta a l'aleatorietat, perquè és l'Estat qui decideix sense cap criteri públic l'assignació que pertoca a les ciutats de la recaptació d'impostos", ha afirmat Pisarello.

Suport a les esmenes de la FEMP

L'Ajuntament de Barcelona, a més, ha donat suport a les esmenes presentades per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per reclamar que s'incorpori als PGE 2016 la pròrroga de la destinació del superàvit pressupostari a inversions financerament sostenibles en lloc de destinar-ho a eixugar deute estatal.

La FEMP ha presentat dues esmenes en el sentit de prorrogar la disposició addicional 6a de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera de les Administracions Públiques (LOEPSF), i que les inversions financerament sostenibles no executades puguin passar a l'exercici següent com a finançament afectat, en el cas dels ajuntament que no incorren en dèficit i compleixen amb els terminis de pagament a proveïdors, com és el cas de Barcelona.

Aquesta disposició addicional es va aprovar al desembre de 2014 (RDL 17/2014 de mesures de sostenibilitat financera de les comunitats autònomes i entitats locals i altres de caràcter econòmic) i es va prorrogar per a l'exercici 2015, però s'ha decidit no prorrogar-la en els PGE d'enguany, "deixant Barcelona sense una font de finançament important", ha assenyalat el primer tinent d'alcalde. Pisarello ha criticat que així es deixa de premiar els ajuntaments sanejats "i es penalitzen els comptes de ciutats com Barcelona, que fan un esforç comptable considerable per mantenir un baix nivell d'endeutament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés