Publicado 08/04/2015 16:48

L'Ajuntament de Barcelona i 600 entitats renoven el seu compromís per atendre els ciutadans més vulnerables

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Han definit una estratègia que conté sis eixos, entre els quals hi ha la cobertura de les necessitats essencials i ampliar l'habitatge social

Barcelona (ACN).-

L'Ajuntament de Barcelona i 600 entitats integrades en l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva han reforçat el seu compromís de seguir treballant conjuntament per atendre els ciutadans més vulnerables. S'han definit sis àmbit prioritats que tindran els seus "projectes tractors", liderats per diferents entitats de referència. Aquesta estratègia compartida inclou garantir la cobertura de les necessitats essencials de les persones, ampliar el parc d'habitatge social a la ciutat, promoure una economia més social, l'apoderament de la infància en situació de vulnerabilitat, incrementar el compromís social dels ciutadans i promoure l'esport com a eina d'inclusió social.En la jornada anual de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat que treballar amb el tercer sector ha ajudat a desgranar els problemes i necessitats de la gent. La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, ha assegurat que aquest acord reforça el benestar social i la relació entre l'ajuntament, el tercer sector i el compromís.

L'alcalde també ha insistit en la necessitat de garantir feina i habitatge, ja que de no fer-ho, ha dit, no hi hauria benestar. És per això que Trias ha remarcat la importància de garantir un habitatge de propietat pública i de lloguer a preu assequible i això "només es pot fer en col·laboració amb les entitats socials". Trias ha afirmat que s'ha de donar resposta a serveis com l'alimentació i les necessitats energètiques i sobretot en uns salaris mínims adients a la ciutat.

L'estratègia compartida acordada aplega un total de 936 projectes socials, fruit de l'acció de 121 organitzacions que apleguen en total 13.000 voluntaris i 7.000 professionals del tercer sector i del consistori. Es calcula que aquests programes socials de l'Ajuntament i d'entitats i organitzacions representen una inversió conjunta aproximada d'entre 400 i 500 MEUR. 

Cadascun dels "projectes tractors" que s'han definit estaran liderats per una entitat de referència, que conduiran la feina conjunta a través de projectes transversals, agrupant accions diverses a l'entorn del mateix objectiu.

Una economia més social que generi ocupació de qualitat, benestar i solidaritat

La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha explicat que el projecte que liderarà aquesta entitat se centrarà en l'economia més social i solidària amb valors específics. Guiteras ha assenyalat també que l'economia del tercer sector aporta al PIB el 12,5% i ocupa 2,2 milions de persones, i que és una economia que respon bé a la crisi. També volen impulsar la contractació responsable, l'ocupació de qualitat, i la contractació publica de serveis d'atenció a les persones amb eficàcia i qualitat.

Cobertura de les necessitats essencials de les persones

Per la seva banda, el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, ha explicat que el projecte tractor per garantir la cobertura social necessària per a les persones fa que qualsevol família tingui garantides les seves necessitats com a dret. Aquest eix tractor treballa sobre tres accions: garantir l'alimentació bàsica, amb targetes solidaries que estigmatitzen menys a les persones; l'accés als serveis energètics essencials, com per exemple que no hi hagi talls de subministraments i acord amb les entitats i empreses; i garantir altres productes no alimentaris, com la roba, higiene personal o els tractaments dentals.

Ampliar el parc d'habitatge social a la ciutat

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha assegurat que un dels grans reptes és el tema de l'habitatge social per avançar en la garantia d'una llar per a tothom. El que es pretén amb el projecte tractor és treballar d'una manera eficient i es treballa sobre tres línies: millorar la cobertura d'habitatge per garantir llar a tothom; reduir els desnonaments i afrontar les conseqüències dels desnonaments en què cal garantir un allotjament en centres d'estades temporals; i possibilitar que la gent en processos de desnonament tinguin més assessorament i donar més suport.

Apoderament de la infància en situació de vulnerabilitat en els àmbits social, cultural i educatiu

El membre de la junta del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya, Rafel López, ha denunciat que més d'un 16% de població infantil abandona l'escola i aquest eix treballa per a la seva inserció laboral. A més, ha fet especial èmfasi en petita infància (de 0 a 3 anys) i ha dit que pretén donar suport als pares i mares dels infants.

Incrementar el compromís social dels ciutadans de Barcelona

La presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina, ha remarcat els dos objectius principals d'aquest eix tractor. Concretament, es tracta d'incrementar el compromís social de la ciutadania, és a dir, sensibilitzar a la ciutadania; i fer aliança amb la ciutadania per desenvolupar xarxes de confiança amb persones com la gent gran i tot mobilitzant el voluntariat.

L'últim tractor, el de promoure l'esport com a eina d'inclusió social, encara està en procés de constitució.

Un balanç força positiu

Aquesta iniciativa durant aquests últims anys ha portat a terme 936 projectes socials en el que han participat 121 organitzacions, que conformen 13.000 persones voluntàries i 7.000 professionals del tercer sector i del consistori. Es calcula que l'Ajuntament, entitats i organitzacions, de forma conjunta han invertit al voltant de 400 i 500 milions d'euros en aquests programes socials.

També ha tingut un impacte molt positiu per a la ciutat, ja que ha enfortit la seva capacitat de resposta per fer front als desafiaments socials, amb l'increment de capital social i de la inversió en matèria social, ja sigui amb increments de les prestacions del tercer sector social, el compromís social de la ciutadania a través del voluntariat i l'acció comunitària, el desplegament de nous moviments socials orientats a la defensa dels drets socials, l'increment de la inversió social per part de l'ajuntament i la millora de l'eficiència de la gestió juntament amb el tercer sector, la implementació d'un nou model d'intervenció social entre l'ajuntament i la societat civil organitzada, o per el desenvolupament comunitari més ampli..




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés