Publicado 24/07/2015 18:28

L'activitat econòmica a la demarcació de Tarragona creix per sota la mitja catalana durant el 2014

El nombre de turistes en establiments hotelers a la Costa Daurada ha incrementat un 3,9% i a les Terres de l'Ebre ho ha fet un 0,9%

Tarragona (ACN).-

L'activitat econòmica a les comarques de Tarragona durant el 2014 ha crescut tot i que ho ha fet a un ritme més lent que a la resta de Catalunya. Així ho conclou la Memòria Econòmica Catalana, que s'ha presentat aquest divendres a la Cambra de Comerç de Reus. La demarcació de Tarragona ha registrat un creixement de l'economia en termes de valor afegit brut (VAB) del 0,9%, es tracta de la primera dada positiva dels darrers anys, amb tot, se situa dues dècimes per sota de la mitjana del conjunt de Catalunya (1,1%). També ha tingut un creixement positiu el nombre de turistes en establiments hotelers, a la Costa Daurada han incrementat un 3,9% i a les Terres de l'Ebre ho han fet un 0,9%.Els resultats de l'Enquesta de Clima Empresarial que realitzen les cambres de comerç en col·laboració amb l'Idescat mostren que les empreses industrials de la demarcació de Tarragona tenen un creixement que és molt superior al conjunt de Catalunya. De fet, l'evolució de la marxa de negocis de la indústria a Tarragona és la més positiva de les quatre demarcacions catalanes.

La Memòria Econòmica Catalana que s'ha presentat aquest divendres també destaca que la caiguda del sector residencial encara no ha tocat fons a Tarragona i que durant el 2014 ha seguit caient el nombre d'habitatges iniciats tant al Camp de Tarragona com a les Terres de l'Ebre, cosa que no ha passat a la resta de demarcacions catalanes.

Cauen les exportacions

Les exportacions a les comarques de Tarragona han caigut un 1,1% en termes nominals el 2014, enfront del creixement del 2,1% registrat pel conjunt de l'economia catalana. Segons la Memòria Econòmica Catalana, aquest descens de les exportacions s'explica sobretot per l'evolució negativa de les exportacions de productes químics -que constitueixen el 42,4% del total i que han caigut un 6%. Així mateix, l'exportació de petroli i derivats, el segon producte més exportat en valor, ha tingut una evolució similar, amb un descens del 6,3%. Aquesta dinàmica només ha pogut ser compensada parcialment per la bona evolució de sectors com el d'altres béns d'equipament, que ha experimentat un avenç del 17,6%, o el tèxtil i la confecció, amb un creixement del 19%.

Malgrat la caiguda del valor nominal de les exportacions, cal destacar l'increment del nombre d'empreses exportadores, que ha crescut un 2,4% el 2014. Però més important encara ha estat l'increment del nombre d'empreses exportadores regulars, que representen prop del 30% del total, i que han crescut un 11,1% respecte al 2013, fins a les 872 empreses.

Incrementa el nombre d'afiliats a la Seguretat Social

En consonància amb la recuperació econòmica, el nombre d'afiliats ha augmentat per primera vegada des de l'inici de la crisi, i a més ho ha fet al mateix ritme al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, amb un augment del 2,7% respecte a l'any anterior. Ara bé, mentre que a les Terres de l'Ebre augmenten els afiliats a tots els sectors, al Camp de Tarragona encara disminueixen a l'agricultura i la construcció. En termes absoluts, al Camp de Tarragona s'han creat 4.858 llocs de treball el 2014 (afiliacions netes), dels quals el 85% pertanyen als serveis i el 15% a la indústria. En canvi, a les Terres de l'Ebre s'han creat 1.246 llocs de treball nets, el 79% pertanyen al sector serveis, l'11% a la construcció, el 9% a la indústria i el 2% a l'agricultura.

Paral·lelament, el nombre d'aturats registrats s'ha reduït tant a les Terres de l'Ebre com al Camp de Tarragona al voltant del 4-5%. Amb tot, aquest descens ha estat inferior al del conjunt de Catalunya. Al seu torn, la taxa d'atur registral s'ha reduït fins al 19% als dos àmbits territorials de Tarragona a finals del 2014, si bé continuen estant per sobre de la mitjana de Catalunya (16,8%) i també força per sobre de les que es registraven el 2008.

Evolució econòmica comarcal

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha crescut a totes les comarques tarragonines el 2014, amb taxes de creixement que oscil·len entre el 0,8% (Conca de Barberà) i el 8,5% (Ribera d'Ebre). Les principals contribucions al creixement han vingut del Tarragonès i el Baix Camp, les dues comarques amb major nombre d'afiliats a la Seguretat Social -el 63% del total entre les dues-, que han registrat taxes de creixement del 2,7% cadascuna. Els serveis ha estat el sector protagonista del creixement de l'afiliació a totes les comarques tarragonines.

La caiguda de l'atur registrat també ha estat generalitzada a les deu comarques tarragonines. Els descensos han oscil·lat entre el -0,2% (el Priorat) i el -6,9% (la Terra Alta). El Tarragonès i el Baix Camp són les dues comarques amb major nombre d'aturats de la província, concentrant entre totes dues el 55% dels aturats de la província. Al Tarragonès la caiguda del nombre d'aturats ha estat del 3,9%, i al Baix Camp del 3,4%. Així mateix, la taxa d'atur registral oscil·la entre la mínima del 12,2% a la Terra Alta i la màxima del 27% al Baix Penedès. Aquesta darrera és la més elevada de Catalunya, deu punts superior a la mitjana catalana, però també és la comarca que més ha reduït la taxa d'atur el 2014, en 2,1 punts percentuals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés