Actualizado 11/03/2015 13:49

L'activitat delictiva baixa un 2,83% a Catalunya durant el 2014 però s'han produït 12 homicidis més

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Espadaler destaca el descens d'assalts violents a domicilis però admet preocupació per la violència patida per les dones i la gent gran

Barcelona (ACN).-

El registre de fets penals denunciats a Catalunya mostra que durant el 2014 es van produir 254.867 delictes i 238.742 faltes, un 5,86% menys i un 0,63% més, respectivament, que a l'any anterior. En total, un 2,83% de fets penals menys. L'activitat delictiva, així, acumula un descens del 7,1% des de 2011. Durant el darrer any, però, s'han produït 12 homicidis més que al 2013 i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha mostrat la seva preocupació per la violència que pateixen "les dones i les persones grans". Per contra, "la millor notícia" ha estat que els assalts violents a domicilis, un dels indicadors que més sensació d'inseguretat ciutadana genera, s'ha reduït novament des del repunt de 2012.El 85% dels fets penals són contra el patrimoni i un 11% són contra les persones, aquests darrers han augmentat lleugerament en relació a l'any anterior. Sobretot s'han incrementat un 16% els delictes contra les persones grans. Espadaler ha lamentat que aquest grup de població pateix "més furts i més robatoris amb força". El conseller també ha destacat que la violència masclista contra les dones ha crescut, amb un 0,31% de casos de maltractaments. "Ens ha d'ocupar, també, l'increment de les coaccions, un 7%, i les morts a mans d'exparelles, 14 en comparació amb les 3 de 2013".

55 homicidis

Durant el darrer any han mort 55 persones, 23 dones i 32 homes, això suposa un increment dels homicidis d'un 30% en relació al 2013, quan van produir-se 43 morts per aquesta causa. Només una de les víctimes era menor d'edat. Paradoxalment, les temptatives d'homicidi han augmentat, s'ha passat de 154 a 162.

La majoria de les morts van ser motivades per violència masclista (27%). La resta van ser enmig de baralles (21%), en el marc de robatoris violents (18%), per agressió -quan la víctima "no participava en la baralla i va ser atacada"- (18%), per temes relacionats amb les drogues (7%) i violència domèstica (5%). Encara hi ha un 4% de casos en els quals no està clara la motivació de l'homicida.

El registre de morts, malgrat aquest repunt actual, manté una línia a la baixa des de 2009. També la de temptatives d'homicidis. En els últims 6 anys aquests han disminuït en un 25%.

Les agressions de caire sexual han augmentat un 9%, de 610 s'ha passat a 665. Espadaler ha matisat però que si aquestes dades es miren amb perspectiva, les violacions han baixat últimament un 18%.

Robatoris a domicilis

Els fets delictius contra el patrimoni han baixat un 3,23%. Els robatoris amb força disminueixen un 9,27%, els robatoris amb violència, un 17%, i els furts, un 1,67%. Les estafes, per contra, augmenten un 17,62%. Espadaler ha destacat com "la millor notícia" són les dades registrades sobre els robatoris amb violència a l'interior dels domicilis.

Entre l'any 2009 i el 2012 es va registrar a Catalunya un augment dels assalts violents als domicilis. Però ja al 2013 i, sobretot el 2014, aquesta tendència creixent s'ha invertit. El darrer any la xifra total de robatoris violents a les llars és un 26% inferior a la mitjana dels darrers anys.

El 50% dels autors que protagonitzen aquestes irrupcions a les llars són de nacionalitat espanyola. Un 27% provenen del Magreb, un 16% són sud-americans i només un 7% són de l'est d'Europa. El 70% de les entrades són a pisos i apartaments, un 21% a cases unifamiliars i un 10% en masies.

Els Mossos relacionen el descens amb la pressió policial exercida pels efectius del cos sobre aquest tipus de delinqüents arran del fenomen registrat a les Comarques Gironines a finals de 2012, on es van multiplicar els casos d'assalts violents en aquesta demarcació. Una pressió que ha permès la desarticulació de nombroses bandes dedicades a aquesta activitat.

El conseller també ha destacat una altra dada positiva, els desordres públics han minvat en un 4,87% i els enfrontaments amb els policies, tipificats com atemptat o resistència a l'autoritat , un 10,78%. Un resultat que apunta, per a Espadaler, una certa pacificació del carrer, on s'han desenvolupat més de 4.000 marxes reivindicatives.

Preocupen les estafes

Les estafes han augmentat un 17%. "Amb les estafes tenim un problema que hem de combatre", ha admès el conseller, que ha destacat aquesta tipologia delictiva no violenta com un dels aspectes negatius detectat en l'anàlisi d'aquest anuari de fets penals.

Policia "més eficaç"

L'eficàcia policial s'ha incrementat un 0,47%, és a dir, els casos delictius que s'acaben resolent. "No només hi ha un descens de l'activitat delictiva, sinó que a més hi ha un increment de la tasca policial", ha raonat Espadaler. També cal fer un "balanç positiu" sobre el fet que enguany han estat desarticulades 38 organitzacions criminals, tot i que ara cal "provar" davant dels jutges la seva activitat coordinada.

Més marihuana

Entre 2013 i 2014 la mitjana de marihuana interceptada per la policia s'ha quadruplicat en relació als anys anteriors. Entre el 2009 i el 2012, la mitjana d'aquesta droga intervinguda se situava al voltant dels 1.500 kg. Però els dos darrers anys aquesta ha estat gairebé de 7.000 kg.

Els investigadors atribueixen l'increment als canvis de normativa que han permès la proliferació d'associacions cannàbiques i centres dedicats al cultiu i consum de marihuana. També a una disminució de la percepció de risc que tenen els consumidors, palpable en els èxits de fires temàtiques del cànem, com ara 'La Fira del cànem i tecnologies alternatives' o 'Spannabis', celebrada a Cornellà amb la participació de 500 empreses i 33.000 visitants. En el mateix sentit apunta l'aparició de comerços 'Grow shops' i 'Smart shops', que venen productes per facilitar el cultiu i el consum de la droga.

Els fets penals per demarcacions

L'activititat delictiva ha baixat a totes les demarcacions policials menys a la central. A la Regió Policial metropolitana de Barcelona baixen els fets penals un 1,56%; a la RP metropolitana nord, un 3,64%; a la RP metropolitana sud, un 4,27%; a la RP Ponent, un 7,62%; a la RP Pirineu, un 1,99%; a RP Girona, un 1,61%; a RP Tarragona, un 4,13% i a la RP de Terres de l'Ebre, un 6,31%. Només creix a la RP Central, amb un 3,33%




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés