Publicado 25/06/2015 13:54

JARC-COAG adverteix que la pròrroga del veto rus "posa contra les cordes" a més de 7.000 explotacions de fruita dolça catalanes

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El sindicat reclama el manteniment del reglament comunitari de mesures compensatòries, que finalitza el 30 de juny

Lleida (ACN).-

JARC-COAG sol·licita al Ministeri d'Agricultura que exigeixi "de forma immediata" a la UE el manteniment del reglament comunitari de mesures compensatòries pel veto rus, que finalitza el 30 de juny, després que Rússia anunciés que prorroga, un any més, el tancament de les seves fronteres als productes agroalimentaris europeus. El sindicat, que adverteix que l'allargament del veto "posa contra les cordes" a més de 7.000 explotacions de fruita dolça catalanes, demana a Brussel·les que augmenti les indemnitzacions per retirada de producte, habiliti el sistema de la no collita o retirada en verd, i estableixi un pressupost específic addicional per amortir l'impacte del veto en les rendes dels productors.JARC-COAG considera necessari que les autoritats comunitàries prioritzin la collita en verd o no collita, augmentin les indemnitzacions de retirada de producte amb destinació a beneficència, alimentació animal o compostatge, les ajudes per a transformació en suc i ampliïn la llista de productes que poden acollir-se a aquestes mesures, incorporant les fruites de pinyol (nectarines, préssecs i préssec pla), i altres productes afectats que en l'anterior programa de suport en van quedar fora.    

El sindicat remarca que en dues setmanes s'iniciarà el període de màxima activitat en la campanya de fruites de pinyol, i assegura que la incertesa actual "ja està provocant l'enfonsament dels preus dels préssecs plans per sota de costos de producció". Els productors afronten l'estiu amb gran preocupació, ja que la crisi de preus possiblement no afectarà només les fruites que s'exportaven a Rússia, sinó que pot esquitxar, per efecte dominó, a tot el sector hortofructícola en el seu conjunt, segons asseguren des de JARC-COAG. El sindicat considera "injust i inacceptable que els agricultors hagin de pagar pagar, un any més, la factura d'una crisi geopolítica".  

L'organització agrària també demana que els agricultors puguin acollir-se de forma individual a aquestes mesures sense necessitat de pertànyer a una Organització de Productors (OP), per garantir l'efectivitat del paquet de mesures en el conjunt del sector.  

A més, reclama la necessitat d'evitar l'especulació en la cadena de valor alimentària, tant en l'àmbit de l'estat espanyol com en el del conjunt de la UE, "garantint que els preus que paguen els consumidor s'adeqüin amb rapidesa als que reben els productors" i, d'altra banda, el sindicat demana que es controlin les caigudes injustificades en les cotitzacions dels productes no afectats. Per això, des de JARC-COAG sol·liciten a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), que extremi la vigilància i augmenti els controls per detectar possibles pràctiques comercials abusives per part de les grans cadenes de distribució.

Caiguda en picat de preus de fins al 75% la campanya passada

L'anunci de l'embargament rus, a l'agost de l'any passat, va irrompre de ple en la campanya d'exportació de fruita de pinyol. Des d'aleshores, les cotitzacions en origen es van desplomar fins a un 75% i els productors de préssecs, nectarines i prunes, fonamentalment de Catalunya, Aragó i Extremadura, van haver d'afrontar importants pèrdues. JARC-COAG estima que entre un 20 i un 30% de la producció no va poder enviar-se a destinació.

No obstant això, l'afectació del veto rus no es va limitar a la fruita d'estiu. Altres produccions, com ara la fruita de llavor (especialment poma), algunes hortalisses i els cítrics, també es van veure afectades pel bloqueig a les importacions per part de Rússia. A més de fruites i hortalisses, el veto rus també afecta a la carn de porc, vedella i pollastre (fresca o processada), llet i productes làctics i formatge.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés