Publicado 28/05/2019 18:06

Investigadors descriuen el primer model de metstasi en adults desenvolupat a la mosca del vinagre

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La recerca permetr identificar aquells gens que tenen un paper funcional fonamental en la iniciació de la metstasi

ACN

Lleida.-Una recerca liderada per l'Institut de Recerca Biomdica de Lleida (IRBLleida), en la qual també han collaborat l'IRB Barcelona i la Universitat de Sheffield (Regne Unit), ha aconseguit generar tumors a l'intestí de mosques adultes capaos de disseminar per tot l'organisme i colonitzar altres rgans. Aquesta recerca "obre la porta a utilitzar els avantatges que aporta Drosophila, la mosca del vinagre, per entendre millor els gens i mecanismes necessaris per iniciar el procés de la metstasi", que és el causant del 90% de les morts relacionades amb el cncer. La investigació liderada per l'investigador de l'IRBLLeida i professor associat a la Universitat de Lleida (UdL), Andreu Casali, l'ha publicada a la revista Nature Communications.

La metstasi és un procés molt complex pel qual les cllules tumorals escapen del tumor primari i disseminen cap a altres rgans, on creixen formant nous tumors. Tot i la seva rellevncia clínica, ja que causa el 90% de les morts relacionades amb el cncer, encara es desconeixen molts dels mecanismes que la sustenten i que permetrien millorar el tractament dels pacients. Aquesta falta de coneixement és deguda, en part, a la falta de models animals capaos de reproduir la complexitat del procés metasttic.Fins ara, els models experimentals de metstasi en ratolins, generats mitjanant enginyeria gentica, presenten dues limitacions importants, la llarga latncia de les metstasis i el baix nombre de ratolins que en presenten, fet que obliga a treballar amb un gran nombre d'animals durant un llarg període de temps per poder acumular dades suficients per a l'anlisi.Amb els resultats d'aquest estudi, els investigadors han trencat la creena que la vida de les mosques era massa curta per presentar metstasi i han generat un model que "obre la porta a aprofitar la facilitat de manipulació gentica que ofereix Drosophila per a l'estudi de la metstasi", segons l'IRBLleida. En un treball anterior, els investigadors ja havien demostrat que és possible generar tumors als intestins de les mosques si s'indueixen les mutacions causants del cncer de clon hum en les seves cllules mare intestinals. Ara, els investigadors han pogut identificar que l'expressió d'un gen anomenat Snail en aquests mateixos tumors és capa de provocar la formació de metstasis. Per tant, "la presncia de Snail afavoreix que les cllules tumorals abandonin el tumor primari i migrin cap a altres teixits i rgans de l'organisme, on creixen formant tumors secundaris". Aquest model presenta "molts avantatges", entre els quals el baix cost econmic, la rapidesa (l'anlisi de les metstasis es pot fer passades tres setmanes des de la inducció dels tumors), la possibilitat d'analitzar una gran quantitat d'individus, així com la reducció del nombre d'animals superiors necessaris per a la recerca.El grup investigador pretén ara utilitzar aquest model per identificar aquells gens que tenen un paper funcional fonamental en la iniciació de la metstasi. En collaboració amb el Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, pretenen també investigar si la presencia o absncia d'aquests gens podria tenir un carcter predictiu i ajudar als professionals sanitaris a determinar les probabilitats que un pacient hagi iniciat un procés de micro metstasi. Per altra banda, aquest model també permetr identificar en viu l'eficcia de nous compostos teraputics a l'hora daturar els primers passos de la metstasi.L'estudi ha comptat amb el finanament del Ministeri d'Economia i Empresa, la Joseph Steiner Foundation i la Wellcome Trust\/Royal Society Sir Henry Dale.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés