Actualizado 05/06/2015 11:16

Instal·len quatre rampes d'evacuació per animals al canal de Gavet, al Pallars Jussà

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Endesa impulsa els treballs amb la supervisió dels Agents Rurals que han donat el vistiplau al disseny

Gavet de la Conca (ACN).-

Endesa, dins del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat, ha instal·lat de forma experimental durant aquest 2015 quatre rampes d'evacuació de fauna al canal de Gavet, al Pallars Jussà, per tal de facilitar la sortida dels animals que ho necessiten en cas de caure accidentalment a l'aigua en acostar-se. La companyia, amb col·laboració de la Generalitat, ha estat treballant des de principis d'any en el disseny d'unes rampes laterals per facilitar la sortida d'animals, tant mamífers com amfibis i rèptils, en cas de caure al canal. Les actuacions han estat planificades des de l'inici i s'han executat amb la supervisió i consentiment dels Agents Rurals.Paral·lelament al disseny de les rampes, els tècnics de Medi Ambient de la Companyia van decidir les ubicacions més propícies per la instal·lació de les estructures antiofegament. Els prototips i les ubicacions escollides han estat aprovats tant per l'empresa com pels Agents Rurals de les comarques de Lleida.

La primera rampa s'ha instal·lat a la sortida del sifó del canal i està destinada a petits vertebrats, serps i granotes, majoritàriament que sovint es veien atrapades pel reflux de l'aigua a la sortida del sifó. L'estructura fabricada íntegrament amb fusta per tal de mimetitzar-la al màxim possible amb l'entorn, consisteix en una plataforma inclinada amb uns llistons perpendiculars formant petits esglaons que faciliten la sortida dels animals que ho necessiten.

En una segona actuació, els tècnics de Medi Ambient d'Endesa han procedit a la col·locació de les tres rampes restants. En aquest cas, es tracten de plataformes adaptades a grans mamífers com ara porcs senglars i cabirols. Per instal·lar-la va ser necessari reduir el cabal per tal de disminuir el nivell d'aigua del canal. Al tractar-se d'estructures per animals més voluminosos, les rampes tenen dimensions més grans i estan formades per diverses plataformes que gradualment surten de l'aigua per la paret del canal fins a una rampa final que arriba a nivell de terra. S'ha ubicat una rampa al marge esquerre i dues al dret de la canalització. Dues d'elles es troben una davant de l'altra, a uns 200 metres aigües amunt de l'entrada del canal. La tercera rampa permet accedir als animals tant aigües amunt com aigües avall.

Per finalitzar amb els treballs, s'han instal·lat uns cartells informatius allà on es troben les rampes en els que s'indica la seva funcionalitat. D'aquesta manera es pretén donar informació sobre aquesta actuació experimental i al mateix temps evitar confusions i possible usos indeguts de les rampes.

El canal de Gavet

El canal de Gavet és una construcció realitzada l'any 1930 i des de llavors recull l'aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, on servirà per moure les turbines i generar fins a 23 megavats de potència elèctrica. Aquesta conducció té una longitud de 7.784 metres i la capacitat de transportar aigua fins a 60 metres cúbics per segon. A més d'aquesta funció estrictament elèctrica, no es pot oblidar una altra igual d'important per als municipis per on passa, ja que s'utilitza com a canal de reg dels cultius, cosa que va permetre un canvi en l'explotació agrícola de la zona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés