Publicado 21/01/2015 16:42

El Govern detecta més de 800 habitatges protegits desocupats que no s'han arribat a adjudicar

El conseller Santi Vila anuncia un programa d'inspeccions per localitzar pisos de protecció oficial buits a l'àrea de Barcelona

Barcelona (ACN).-

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest dimecres al Parlament l'execució d'un programa d'inspeccions per detectar els pisos de protecció oficial de l'àrea de Barcelona, construïts per promotores públiques i privades, que estan desocupats des que va finalitzar la seva construcció. De moment, ja s'ha dut a terme una primera fase d'inspeccions en què s'han identificat més de 800 habitatges protegits, que presumptament mai han estat adjudicats i, per tant, estan desocupats. El Departament ha instat onze ajuntaments de l'àrea de Barcelona a iniciar diligències perquè es puguin habitar els pisos buits o, en cas contrari, obrin un expedient sancionador.Vila ha explicat que aquesta primera fase d'inspeccions s'ha centrat en els blocs d'habitatges que tenien un índex més elevat de pisos buits i que van ser qualificats com a protegits entre els anys 2007 i 2013. En aquest sentit, s'han detectat 804 habitatges buits, tots en municipis amb demanda forta i acreditada d'habitatge assequible. Molts d'aquests habitatges porten més de 3 i 4 anys finalitzats, i mai han estat ocupats.

Aquesta actuació es complementarà amb una segona inspecció que es farà la setmana vinent i es focalitzarà en aquelles promocions d'habitatges de protecció oficial, bàsicament en mans d'empreses vinculades a entitats financeres, ja que, segons recorda el Departament, el 30 de gener finalitza el termini d'un any que la Llei d'acompanyament de pressupostos del 2014 va donar a les persones jurídiques que hagin adquirit habitatges de protecció oficial per mobilitzar i ocupar aquests habitatges.

El conseller ha explicat que aquesta iniciativa s'emmarca en el paquet de "reformes i estímuls que ha posat en marxa el Govern per incentivar l'ocupació del parc d'habitatges buits que hi ha a Catalunya". Entre aquestes mesures també ha destacat l'impost a les entitats financeres que tinguin pisos buits, els programes de cessió d'habitatges de particulars al mercat de lloguer social i les mateixes inspeccions. "La garantia del dret social a l'habitatge és una prioritat pel Departament i Catalunya som comunitat de l'Estat espanyol que destina més recursos a polítiques socials d'habitatge", ha assenyalat Vila, que ha volgut recordar els 240 milions que incorpora el Pla per al Dret a l'Habitatge aprovat recentment.

Insta els ajuntaments a iniciar diligències perquè es puguin habitar els pisos buits

Entre els anys 2007 i 2013 un total de 33.199 pisos van rebre la qualificació de protecció oficial a Catalunya, dels quals 16.907 van ser construïts per promotors públics. La llei determina l'obligatorietat que un pis amb protecció oficial ha d'estar sempre ocupat i s'han d'impulsar actuacions per garantir la seva ocupació efectiva, i que compleixi la seva funció social, ja que sinó es considera una infracció molt greu, segons ha puntualitzat el Departament.

Com que la competència sancionadora en matèria d'habitatge és municipal, el Departament ha enviat un escrit a onze ajuntaments on s'ha detectat aquest primer paquet de pisos protegits buits en què els demana que tramitin diligències per poder habitar aquests pisos o, en cas contrari, obrin un expedient sancionador. Es tracta dels ajuntaments de Ripollet, Santa Coloma de Gramenet, Barberà del Vallès, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Terrassa, Barcelona, Sabadell i Manresa. El Departament recorda que en cas que l'ajuntament no actuï, ho farà la Generalitat de manera subsidiària i les sancions s'estima que podrien oscil·lar entre els 6.000 i els 9.000 euros per cada pis buit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés