Publicado 17/02/2015 16:06

El Govern aprova el Pla de gestió dels espais protegits 2015-2020

Té entre els objectius definir la situació actual dels 9 parcs naturals gestionats per la Generalitat, els 2 paratges d'interès natural i el parc nacional

Barcelona (ACN).-

El Govern ha aprovat el Pla de gestió dels espais naturals de protecció especial de Catalunya 2015-2020, una eina de conservació i dinamització del territori. El Pla té entre els seus objectius definir la situació actual dels 9 parcs naturals gestionats per la Generalitat, els 2 paratges d'interès natural i el parc nacional, identificar els reptes de futur i les actuacions a dur-hi a terme. El document alinearà tots els agents responsables per crear un marc de coordinació i col·laboració activa entre els actors principals, que són l'administració, els ajuntaments, els propietaris, les empreses i la societat en general, segons ha puntualitzat l'Executiu.L'elaboració del Pla l'ha liderat el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural sota tres principis bàsics basats en utilitzar la gestió multifuncional com a eina principal de conservació; impulsar una gestió d'excel·lència que fomenti que els equips gestors sumin esforços a escala pluridisciplinària, en el món de la biodiversitat, l'agronomia i la gestió forestal, la cinegètica o la turística, i finalment alinear els interessos del territori amb les necessitats de conservació i millora del medi natural.

El Pla fixa una cinquantena de línies d'actuació repartides en set eixos fins al 2020. Alguns d'aquests eixos són la conservació, es crearà l'Observatori de conservació i seguiment de la biodiversitat i es redefinirà i potenciarà el Consell de Protecció de la Natura amb l'objectiu de millorar la seva vinculació amb el Departament d'Agricultura; el segon eix busca aconseguir un model de gestió més àgil i eficaç i es dotarà els equips de gestió de més autonomia i es millora la coordinació amb la creació del Consell de Parcs de Catalunya; un altre eix fa referència a la valorització de l'activitat agrària i ramadera sostenibles com a element clau en la conservació del territori protegit, en línia amb la nova PAC (greening), i també un eix relacionat amb un programa d'actuacions per afavorir la divulgació dels valors i la consolidació de l'oferta pedagògica, plans de millora de l'accessibilitat, elaboració del mapa d'equipaments, plans de senyalització, utilització de les TIC, i potenciació dels centres de documentació vinculats a la xarxa Recida.

Impacte de més de 100 milions d'euros anuals

A Catalunya, els espais naturals de protecció especial gestionats per l'administració de la Generalitat comprenen 383.419 hectàrees de territori amb el major valor natural i grau de protecció. Engloben una població de 318.470 habitants de 96 municipis i reben més de 3,7 milions de visitants, amb una despesa mitjana d'entre 20 i 50 euros per persona i dia. Segons apunta el Govern, això suposa un impacte de gairebé 100 milions d'euros al territori de l'entorn dels parcs. La pràctica del submarinisme a les Illes Medes, per exemple, genera un impacte econòmic de 10 milions d'euros a l'Estartit.

La dinamització dels parcs i de totes les activitats i serveis relacionats constitueixen una alternativa per complementar i millorar el finançament dels parcs, tenint en compte que actuen directament com a pol i motor d'atracció de la ciutadania i beneficien les activitats vinculades a diferents serveis en l'àmbit d'influència d'aquests espais.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés