Actualizado 12/08/2015 09:02

Francesc Ribera 'Titot' reivindica la figura de Guillem de Berguedà amb una novel·la sobre el trobador català

"Era un home coherent amb el seu estil d'escriptura provocador i això, possiblement, li va costar la vida", assenyala Ribera

Berga (ACN).-

Francesc Ribera 'Titot' (Berga,1967) ha publicat una novel·la sobre la figura de Guillem de Berguedà, un trobador català del segle XII que, segons l'autor, ha caigut en un "oblit injust". Per aquest motiu, la novel·la 'L'assassinat de Guillem de Berguedà' (Ara Llibres) permet reivindicar i descobrir aquest personatge que era "molt incòmode pel poder reial i eclesiàstic" però que tenia una obra "amb una qualitat magnífica". El trobador va ser assassinat l'any 1196 per un sicari i l'autoria del crim es va mantenir anònima, al darrere hi deixava un bon nombre d'enemics. "Era un home coherent amb el seu estil d'escriptura provocador i això, possiblement, li va costar la vida", resumeix Ribera.El 26 de juliol de 1196, Guillem de Berguedà va ser assassinat per un sicari. A partir d'aquest desenllaç, Ribera inventa una història que repassa la vida d'aquest trobador català i assenyala el camí per localitzar qui hi ha darrere del crim. "Quan tenia el tercer capítol escrit, l'últim ja estava redactat perquè tenia molt clar el final", explica l'autor, que tot i així reconeix que "van caldre moltes giragonses per arribar-hi". La novel·la té un 10% de fets reals a partir de la documentació que ha recopilat Ribera, "m'agrada ser rigorós i que la història que invento no qüestioni la real". Al llarg de les pàgines del llibre també es visiten molts llocs, com la plaça de la catedral de Vic o l'església de Santa Maria d'Avià, perquè el lector pugui "reconèixer i tocar les localitzacions". "Si hi ha elements reals, és més fàcil fer una connexió de 800 anys", afegeix Ribera.

La novel·la també serveix per reivindicar la figura de Guillem de Berguedà. "Em crida l'atenció com un personatge d'aquestes característiques queda marginat", lamenta Ribera. L'any 2003 ja va musicar els seus poemes amb l'objectiu "de recuperar el trobador del seu oblit" i reconeix que era un registre literari amb el qual es va sentir identificat, "era el mateix que vaig estar fent jo molt anys", explica Ribera, i destaca que, molt possiblement, el trobador també va néixer a Berga com ell. "Aquest oblit ha sigut injust i a qualsevol país del món l'haguessin fet un semi heroi", conclou l'autor de la novel·la.

L'obra 'L'assassinat de Guillem de Berguedà', és segons Ribera, "la conseqüència d'una actitud de defensa del personatge". El cantant i lletrista fa temps que intenta fer aflorar la seva obra i la seva figura encara que fos "un pòtol, un provocador i un busca-raons". Ribera s'encarrega de remarcar que al segle XII la gent es movia amb uns paràmetres de valors diferents, "seria injust jutjar-lo amb els valors d'ara". La novel·la explica les trifulgues i els afers sexuals del trobador i com amenaçava els seus enemics a través de la literatura perquè sabia que els altres "no eren hàbils en aquest terreny". A més, anava al llit amb familiars i mullers dels seus enemics i això el va convertir en un personatge "molt controvertit" i amb una vida prou intensa per convertir-se en el protagonista d'una novel·la.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés