Actualizado 19/02/2015 22:39

Francesc Canosa presenta a l'IEI el llibre 'Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo'

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'autor assegura que l'obra "és una metàfora de la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant"

Lleida (ACN).-

L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit aquest vespre la presentació del llibre 'Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo' (Ara Llibres), del periodista i escriptor Francesc Canosa. L'obra recull les vivències de pagesos de poblacions de la plana de Lleida que van començar a elaborar caliquenyos, que l'autor anomena el "cigar del poble", com a mode de supervivència durant la postguerra. Canosa ha remarcat que el llibre explica "una metàfora de la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant". Pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, la història "va ser una mostra de la convivència de tot un poble i un relat de supervivència d'uns temps durs".Francesc Canosa ha explicat que el llibre "és una metàfora de la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant i ser autosuficient". "L'emprenedoria és això, no esperar que et donin la resposta sinó buscar la supervivència en la nova economia", ha indicat l'autor.

L'autor ha remarcat que històries de "suor, patiment i esllomament" com la que dels protagonistes del llibre "no s'han explicat gaire". "Històries que abraçaven la major part de la població catalana són les que ens han fet tirar endavant", ha defensat. Així mateix, ha explicat que amb aquesta obra ha "intentat fer baixar el país de l'aire a la terra, com va fer tanta gent" i "plantar aquestes llavors per poder tirar endavant i ser una exemple, que no és de passat si no que és una lliçó molt clara de present des de tots els punts de vista", segons Canosa.       

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que es tracta d'una història d'un temps, d'uns pobles i d'una gent que en uns moments difícil i complicats econòmicament com a conseqüència postguerra i d'una situació política complexa, dins de l'alegalitat van gestionar una sortida endavant a la supervivència i a la subsistència i d'alguna forma es van dedicar a fer caliquenyos", aquell puro característic que "ens identifica en l'entorn territorial de la plana de Lleida en municipis com ara Juneda, Fondarella, les Borges Blanques o Torres de Segre".  

Pel president de la Diputació de Lleida, la situació que recull el llibre de Francesc Canosa "va ser la mostra del compromís i de la convivència de tota una comunitat" ja que "tothom dels pobles participava de la situació perquè es va convertir en la mostra d'un retorn econòmic que també servia de complement a les economies familiars". Mostra d'això és que "quan venien inspeccions tot el poble mirava cap al cel i xiulava", ha recordat Reñé.    

Així mateix, el president de la diputació lleidatana s'ha mostrat satisfet per la presentació a l'IEI del llibre, que ha qualificat de "relat fresc, viu, intens i participatiu",  perquè aquesta història "també forma part de la meva identitat", ha dit.  

L'acte de presentació, que ha reunit més de mig centenar d'assistents, també ha comptat amb la intervenció del director de l'IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, que ha destacat "el caràcter lluitador i de subsistència dels lleidatans que fabricaven els caliquenyos" a les comarques del Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià.  

Recull les vivències de pagesos que van començar a elaborar caliquenyos per sobreviure durant la postguerra

El llibre 'Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo' és un compendi de relats amb les vivències de pagesos de les comarques de la plana de Lleida que van protagonitzar una història "d'estraperlo, por i astúcia" durant el període de postguerra, en què els límits de la legalitat es traspassaven en nom de la supervivència.   

El caliquenyo, "el cigar que va mantenir amb vida el camp català i que es fumava arreu de Catalunya", es va erigir en "el símbol d'una època en què tot s'hi val per poder tirar endavant". Canosa a destacat que la història, poc coneguda per molts, convida a descobrir allò que anomena "la geografia del fum", és a dir, "el país que va decidir fumar-se la misèria del franquisme amb un caliquenyo d'esperança".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés