Actualizado 06/07/2015 08:52

Una família de Terrassa es posa en mans de l'artista Mariona Naudin per explicar la seva història a través de la dansa

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El resultat serà 'Una família balla', que es presentarà en el Festival TNT a l'octubre

Terrassa (ACN).-

Ball i família són els principals ingredients de l'últim projecte de Mariona Naudin. L'artista va fer una crida a les famílies terrassenques que volguessin participar en un projecte que busca expressar a través del ball la realitat d'aquesta família. A la crida s'hi van apuntar quatre famílies, de les quals finalment es va escollir els Frutos Nicolàs, que ja han començat els assajos. Naudin ha explicat a l'ACN que el projecte "té com a objectiu explorar les relacions familiars a través del cos i la dansa, sense anar a la psicologia ni a la paraula, sinó a través del cos". El resultat final es presentarà a l'octubre en el marc del Festival TNT de Terrassa sota el nom 'Una família balla'.En l'escenari es podran veure Magda Nicolàs i Gregori Frutos, acompanyats de la seva filla i alguns dels seus néts. Tres generacions sobre l'escenari que es troben actualment en ple procés de creació i assajos. En un primer moment, han explicat la història de la seva família a Naudin, que un cop recopili tota la informació farà una proposta escènica. L'artista explica que és com una investigació ja que primer ha de conèixer la història d'aquestes persones per després poder crear.

Naudin ha explicat que "no hi ha una història aristotèlica o una narració a l'ús" de la família sinó que es fan servir materials que ells aporten per parlar de la família "com a concepte universal". Un dels elements que va fer que Naudin es decantés pels Frutos Nicolàs va ser el fet que tenien relació prèvia amb el ball, ja que els avis ballen balls de saló i tant la filla com les nétes fan patinatge. "A nivell de composició ja juga molt a favor perquè aporta molt material de la família, no has d'inventar-te coses", ha explicat.

'Una família balla' és el que es coneix com a "creació col·lectiva" ja que el treball conjunt entre família i Naudin serà el que donarà el resultat final. Hores d'ara, Naudin està recopilant tota la informació necessària i durant el setembre destriarà la informació per crear la proposta escènica. El treball de creació a la sala tindrà una durada de dos mesos i es contempla un temps total d'assaig d'aproximadament 160 hores.

Reconeix que un projecte d'aquestes característiques suposa començar des de zero perquè no hi ha un text escrit ni una coreografia feta però, a la vegada, sí que té material previ perquè es treballa amb material autobiogràfic de la família.

Naudin assegura que una iniciativa així li aporta "un aprenentatge humà" ja que "va més enllà del que és fer una obra de teatre". "Es parla més d'una condició social, com una família, que no pas de l'art en paraules majors", assegura.

Una família lligada al ball

Magda Nicolàs explica que la idea d'apuntar-se al projecte va ser seva. Va veure l'anunci i va pensar que era una bona oportunitat per compartir un projecte amb la seva família. En un primer pensava que la resta de membres no voldrien fer-ho però finalment es van decidir a fer-ho. "Ens agrada molt ballar, els meus avis ja ballaven, la meva mare també i és una cosa de tots", afirma.

Gregori Frutos reconeix que tot i que ells ballaven ho feien com a hobby i que tot el tema d'assajos i de preparació d'un muntatge d'aquestes característiques és molt nou per a ells. Tot i això, els dos asseguren estar molt contents de participar en el projecte.

El resultat final es veurà entre l'1 i el 4 d'octubre en el marc del Festival TNT de Terrassa. En un principi hi haurà passes cada dia i existeix la possibilitat de fer una gira de l'espectacle.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés