Actualizado 04/06/2015 21:02

Els professors associats se senten "explotats" per la UB i no descarten iniciar una "vaga indefinida"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El 40% de la plantilla docent està contractada a través d'un "frau de llei" que permet que cobrin "500 euros mensuals"

Barcelona (ACN).-

L'Assemblea de Professorat Reclamant de la Universitat de Barcelona (UB) ha iniciat una campanya de protesta per pressionar el rectorat a "regularitzar" una situació contractual -que qualifiquen de "frau de llei"- i no descarten que acabi en la convocatòria d'una "vaga indefinida", segons Roser Rodríguez. Els professors associats són el 40% de la plantilla docent de la UB i poden fer el 75% de la jornada d'un professor titular cobrant "uns 500 euros mensuals". A més, se'ls renova "any a any" i no tenen "opcions reals" de cursar "una carrera professional a la universitat". Els docents mantenen que la UB perverteix la utilitat teòrica del professor associat ja que la seva feina és "estructural".L'Assemblea de Professorat Reclamant ha celebrat aquest dijous al vespre a l'edifici històric de la UB un sopar "de precarització" per denunciar la situació contractual del 40% del cos docent: els professors associats. Clara Camps, membre del col·lectiu, ha explicat que cobren entre 90 i 500 euros mensuals i que poden arribar a fer el 75% de la jornada d'un professor titular, que percep 2.500 euros.

Es tracta d'un "frau de llei", en paraules de Berezi Elorrieta, de la Plataforma Professors Associats UB, ja que es perverteix la intencionalitat real de la figura del "professor associat". Aquesta es va crear per obrir la porta de les universitats a especialistes de reconeguda competència i, mantenint la seva ocupació professional principal, poguessin també impartir classes a les facultats.

La realitat, però, és que la UB diposita sobre aquests treballadors "una tasca estructural" i "una dedicació quasi a temps complert". No són professionals que tenen un ofici al carrer sinó que, en alguns casos, són inclús professors lectors als quals no se'ls ha pogut donar una plaça de professors titulars. Això, els obliga inclús a buscar-se "qualsevol professió" per poder renovar els seus contractes d'associats. "Jo he treballat de tot, sempre precaritzat, és una gran hipocresia", admet un professor de la UB. 

Raimundo Viejo, futur regidor de l'Ajuntament de Barcelona amb la candidatura d'Ada Colau, ha denunciat que aquesta situació ha facilitat al rectorat "una situació repressiva i de control polític" sobre una plantilla que pot "acomiadar" sense problemes ja que ha de ser renovada "cada any".

El diputat de la CUP, David Arrufat, ha criticat amb duresa un model universitari que té "aquests peus de fang" perquè es basa en una contractació "massiva" de personal en qualitat de "professors associats", una figura que "no hauria de servir per això".

Camps ha "exigit" al rectorat de la UB que reprengui les negociacions amb el comitè d'empresa per regularitzar la situació dels 2.000 associats. "Volem que s'identifiquin els falsos professors associats contractats per la universitat".

Berrieta ha resumit les seves demandes en aconseguir "un sou digne", una estabilitat perquè "no puguin ser acomiadats" cada estiu i un "futur" professional a la universitat seguint el circuit normal: passant de professors lectors a professors titulars. 

Per tot això, Roser Rodríguez, membre de l'Assemblea i també de la Coordinadora Obrera Sindical, no descarta que la mobilització de protesta acabi en una "vaga indefinida" com "la dels treballadors de Movistar". Al web 'https://professoratreclamantub.wordpress.com/' han iniciat una recollida de signatures i han penjat un vídeo que explica la seva realitat.

Tots els ponents d'aquest acte de protesta han remarcat que les seves reclamacions -ja en porten quatre presentades formalment al rectorat- no són únicament per millorar les seves condicions laborals sinó que també van en la línia de "defensar la qualitat universitària", afectada per "una precarització" que no els deixa, per exemple, iniciar projectes de recerca de llarga durada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés