Actualizado 14/12/2015 18:22

Els productors catalans han retirat del mercat 26.846,50 tones de fruita dolça durant la campanya del 2015

Agricultura constata una caiguda del consum de fruita per càpita, fonamentalment en préssec i nectarina

ACN

Lleida.-La fruita retirada del mercat a Catalunya durant l'any 2015 -fins al 7 de desembre- com a conseqüència de la crisi de preus del sector s'ha situat en les 26.846,50 tones, per un import estimat de 7.949.743,75 euros, de les quals 26.396,73 tones s'han destinat a distribució gratuïta a entitats benèfiques, segons s'ha donat a conèixer en el marc de la Taula sectorial agrària de la fruita dolça. El volum de fruita retirada ha estat lleugerament superior al 2014, any excepcional en quant al volum de fruita retirada provocada per la crisi del sector, motivada, en gran part, pel veto rus. Durant la reunió també s'ha constatat una caiguda del consum de fruita per càpita, més accentuat encara a Catalunya que a la resta de l'Estat, fonamentalment en préssec i nectarina.

El director general d'Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, ha presidit aquest dilluns a Lleida la Taula sectorial agrària de la fruita dolça, que ha servit per fer balanç amb el sector de la campanya 2015, que ha estat marcada per l'absència del mercat rus. Segons han explicat des de la conselleria, la producció de préssec i nectarina ha estat un 8% inferior a la de la campanya passada, i tot i que s'esperava una bona campanya, tranquil·la pel que fa a la comercialització i sense pressió d'existències, la pròrroga del veto rus i la forta pressió dels preus per part de la gran distribució "ha produït una situació de preus a la baixa, que no permetrà superar la crisi de l'any passat". En poma, la situació "tampoc ha esta favorable", atès que l'elevada concurrència de producte d'altres països ha fet que els preus de començaments d'any no hagin estat els adequats, essent els més baixos de les darreres cinc campanyes. En pera, tot i haver-se iniciat la campanya amb una producció inferior a la de la campanya passada, gràcies al fet que a la resta d'Europa s'ha donat una situació similar, "els preus han estat bons i la campanya ha finalitat satisfactòriament", segons el departament. En termes generals, s'ha constatat una baixada del consum de fruita per càpita, més accentuat encara a Catalunya que en la resta de l'Estat, fonamentalment en préssec i nectarina, fet que preocupa al sector i que ja ha demanat al Departament d'Agricultura un esforç pel que fa a la promoció. Per altra banda, Agricultura ha presentat els resultats de la campanya 2015 de prevenció i lluita contra el Foc bacterià i el virus de la Sharka. Pel que fa al Foc bacterià s'ha informat que, malgrat la decisió presa aquest any de treure de zona protegida a cinc comarques del pla de Lleida, el department, en col·laboració amb les ADV, ha continuat amb la campanya de prospecció intensiva, amb la corresponent comunicació als agricultors afectats de les actuacions a dur a terme, aplicant una estratègia de convivència activa amb la plaga, amb una major implicació per part d'agricultors i tècnics. A la demarcació de Girona, s'ha dut a terme la prospecció intensiva de fruiters i vivers, sense que s'hagi detectat cap focus. En la reunió també s'ha informat de l'obertura al portal Ruralcat d'una Oficina Virtual sobre el Foc bacterià que recull àmplia informació sobre la malaltia i on es poden fer consultes en línia sobre qualsevol dubte sobre la mateixa. Sobre el virus de la Sharka, engany s'ha efectuat el seguiment de les notificacions dels agricultors, i s'ha procedit a l'arrancada de 7.562 arbres afectats. La Taula ha comptat amb la presència de les organitzacions agràries JARC i ASAJA, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), així com amb els representants d'Afrucat, de la Federació de Viveristes de Catalunya, i Mercolleida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés