Publicado 10/04/2018 14:15

Els problemes de lloguer a Barcelona disparen les ocupacions d'habitatges

Un informe impulsat per la PAH i altres entitats socials retraten el fenomen de la ocupació, que han comparat amb el "barraquisme dels anys 60 i 70"

ACN

Barcelona.-El 73% de les famílies que han ocupat un habitatge a Barcelona ho han fet després del 2017, i un 29% havien estat prèviament desnonades per no poder pagar el lloguer d'on vivien. D'una banda, per la forta pujada d'aquests darrers dos anys, i de l'altra, perquè no s'han renovat molts "contractes de lloguer socials" que permetien a moltes persones que no podien fer front a la hipoteca a seguir a casa seva. "És un peix que es mossega la cua", ha ressaltat, Lucia Delgado, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Barcelona (PAH). Per primera vegada es retrata el fenomen de la ocupació en un estudi, que ha estat elaborat conjuntament per la PAH, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, l'Observatori DESC, Enginyers Sense Fronteres i l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

L'informe 'Radiografies de la situació, del dret a l'habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte a la salut de Barcelona', s'ha elaborat a partir de 100 entrevistes de persones que han demanat ajuda a aquestes entitats, i que han respost a un exhaustiu qüestionari de 247 preguntes. Aquí s'ha posat de manifest la complexitat del fenomen de la ocupació, que ha esdevingut l'"alternativa desesperada" de moltes famílies que s'han quedat al carrer. De fet, els autors de l'estudi han traçat "paral·lelismes" d'aquest fenomen amb l'onada de barraquisme i autoconstrucció que va haver-hi a la capital catalana i a molts municipis de l'àrea metropolitana durant la dècada dels anys 60 i 70. "La gent es va espavilar per accedir a l'habitatge", ha comentat Guillem Domingo. "Ara la gent no va a un terreny i posa els totxos, sinó que hi ha un habitatge buit i hi accedeix precàriament", ha assenyalat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés