Publicado 02/02/2015 14:25

Els comandaments dels bombers voluntaris de Tarragona dimiteixen per les mancances del col·lectiu

L'Associació que agrupa prop d'un miler d'efectius voluntaris afirma que se senten ignorats i desprotegits pel Govern

Tarragona (ACN).-

Els caps i sotscaps de les agrupacions de bombers voluntaris de la Regió d'Emergències de Tarragona han presentat la seva dimissió aquest dissabte a la delegació del Govern perquè se senten ignorats i desprotegits per la Generalitat. A la pràctica, sis parcs del territori presenten ara un buit d'organització. L'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya critica que el nou reglament del cos, aprovat dimarts per l'executiu català, els atribueix les mateixes funcions i obligacions que a un bomber professional, malgrat que no disposen de la condició d'agent de l'autoritat ni de cobertura jurídica, sanitària o assistencial "digna". Reclamen diàleg a Interior per definir un model que consideren "caduc".Els caps i sotscaps dels parc de voluntaris i agrupacions dels parcs mixtes de la Regió d'Emergències de Tarragona han fet efectiva aquest dissabte la seva dimissió per la "desídia" del Govern envers el col·lectiu, segons ha denunciat Roger Gasull, cap d'agrupació del parc de bombers voluntaris de Tarragona. En concret, els parcs de bombers voluntaris que es queden sense comandaments són el de Santa Coloma de Queralt, Sarral, Prades, Cornudella de Montsant, Alcover i Vila-rodona, mentre que el responsable del de Sant Jaume dels Domenys no hi ha donat suport.

Cal tenir en compte que aquesta setmana ha tancat definitivament el parc de Vila-rodona, ja que no s'ha substituït un vehicle d'aigua que es va accidentar al desembre i que l'altre vehicle lleuger de què disposaven no hagi passat la ITV.

Els bombers voluntaris que formen part dels parcs professionals de Montblanc, Valls, Cambrils, Reus, Tarragona, Falset, el Vendrell i l'Hospitalet de l'Infant, també s'han quedat sense direcció, encara que depenen del cap de parc funcionari. "Ens devem al ciutadà i a donar un reforç als bombers funcionaris, però no ens devem als polítics i som aquí per a servir el país. Hi ha un grau molt alt de desprotecció cap al nostre col·lectiu", ha assegurat Gasull.

Prop d'un miler de bombers voluntaris s'han adherit a l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, que denuncia la manca de voluntat del Govern i de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament d'asseure's a negociar amb ells per tal de definir un nou model mixt. "Això fa olor de socarrim i no sabem si és una cortina de fum per intentar fer desaparèixer i privatitzar aquest servei, o una falta d'interès cap al nostra col·lectiu", ha denunciat el portaveu dels bombers voluntaris tarragonins.

La situació en què queden els parcs de voluntaris de la Regió d'Emergències de Tarragona suposarà, probablement, que no es pugui fer front a la cobertura de sinistres en zones rurals o aïllades on fins ara intervenia aquest col·lectiu. "No estem d'acord en què un ciutadà que visqui en una zona rural com ara Santa Coloma de Queralt o Prades tingui menys drets que un ciutadà que visqui a prop de les ciutats. El ciutadà està desprotegit com nosaltres", ha assenyalat Gasull.

Les reivindicacions

Els bombers voluntaris recorden que fa quatre anys que no es convoca cap plaça i que els parcs estan "sota mínims", sense poder garantir les sortides. De fet, segons asseguren, la xifra de 2.200 efectius que facilita el Govern, en realitat es queda en un miler de bombers voluntaris. A més, reclamen una assistència sanitària reglada i una assegurança "digna" en cas d'accident en acte de servei que complementi l'actual, ja que afirmen que els imports actuals -70.000 euros per mort i 115.000 per invalidesa total- no s'ajusten a les seqüeles que puguin quedar, alhora que no cobreixen una invalidesa parcial. 

D'altra banda, els bombers voluntaris afirmen sentir-se desprotegits en no ser considerats com a agents de l'autoritat en l'exercici de les seves funcions. Segons el col·lectiu, reben una compensació de 6,5 euros per cada hora de servei, en concepte de les despeses generades per l'assistència a sinistres i serveis de rereguarda.

Nou reglament

El Govern va aprovar dimarts la revisió parcial del reglament de 1996 que establia les normes que regulen el Cos de Bombers Voluntaris. S'han modificat les condicions d'accés al Cos, que es farà a través d'una convocatòria pública de places i es fixa un màxim d'edat de 70 anys per formar part de la secció de veterans i un mínim de 14 per accedir a la secció juvenil. Per primer cop, el nou reglament també inclou l'obligatorietat per als bombers voluntaris de les seccions activa i especial de mantenir una activitat teòrico-pràctica de perfeccionament i consolidació de coneixements tècnics en matèria de prevenció i extinció d'incendis.

A partir d'ara, la secció especial estarà formada per professionals especialitzats en diferents àmbits, persones que, per la seva formació i experiència professional poden assessorar i participar en diferents serveis en què els Bombers puguin ser requerits. Es tracta, per exemple, de psicòlegs, químics, metges, infermers o enginyers, entre d'altres.

Els canvis introduïts van ser informats favorablement el mes de juliol passat pel Consell de Bombers Voluntaris de Catalunya, l'òrgan de representació del col·lectiu amb la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments. Tot i això, els bombers voluntaris tarragonins afirmen que aquest òrgan no és representatiu i que, en el seu cas, no hi tenen cap representant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés