Actualizado 13/03/2015 08:14

Una delegació d'adobers de Fès es forma a Igualada per modernitzar la indústria de la pell marroquina

Un dels reptes és implementar tecnologies més netes i evitar la contaminació de les aigües

Igualada (ACN).-

Una quarantena d'empresaris del sector de la pell, tècnics i professors universitaris de la regió marroquina de Fès es formaran durant el mes de març a Igualada per millorar els processos productius de la seva indústria adobera. En concret, Fès compta amb una seixantena d'empreses i aglutina el 70% de la indústria de la pell del Marroc dedicada, principalment, a la marroquineria. Un altre dels reptes és que els adobers marroquins adoptin tecnologies més netes en relació a la depuració de les aigües. Un dels empresaris, Omar Amrani, ha explicat que a Fès "encara treballem de manera artesanal" i la visita Igualada "ens permet veure les adoberies més modernes i també la cultura de treballar en equip".L'estada formativa dels adobers de Fès a Igualada s'emmarca en el conveni de col·laboració signat el mes de novembre passat entre la Diputació de Barcelona, el Gremi de Blanquers d'Igualada i la Cambra de Comerç de Fès-Boulemane amb l'objectiu que els adobers marroquins millorin els seus processos productius i adoptin tecnologies més netes. Durant la seva estada, els empresaris visitaran diverses adoberies per conèixer de prop com treballen els industrials igualadins la pell, rebran diverses sessions teòriques sobre les qualitats i tipus de pell i visitaran la depuradora d'aigües.

La ciutat de Fès i la seva regió acumulen al voltant de nou segles de tradició en el curtit de pells, un dels seus principals motors econòmics. La seva particularitat, però, és que la producció que s'hi duu a terme continua seguint, en bona part, els processos artesanals adoptats fa pràcticament 500 anys, la majoria dels quals són gairebé manuals. Així ho ha explicat un dels empresaris marroquins, Omar Amrani, qui ha detallat que el seu objectiu és "conèixer de prop el mètode de treball d'Igualada per seguir el mateix camí i resoldre els nostres problemes".

Segons Amri, un dels punts forts de la indústria adobera d'Igualada és que "tenen la cultura de treballar junts", a diferència dels professionals de Fès "que treballem de forma individualitzada". Per Amri, si la indústria local del Marroc vol sortir de la situació de crisi "s'ha d'inspirar" en iniciatives com la del Clúster de la pell d'Igualada, que aglutina la indústria adobera de la ciutat amb una facturació de 170 MEUR i més de 800 llocs de treball.

Un dels aspectes en què es farà especial incidència és en la implementació de tecnologies netes. El Gremi de Blanquers d'Igualada fa anys que dedica esforços en resoldre els problemes mediambientals relacionats amb la industria adobera, motiu pel qual van instal·lar una planta depuradora pionera a Europa pel tractament de les aigües residuals industrials. En la delegació d'adobers que visita Igualada també s'hi troba la responsable de la planta de depuració d'aigües a la regió de Fès, Bouchra Saidi. Segons ella, la principal preocupació de la indústria marroquina és l'alta concentració de crom a les aigües urbanes.

L'altra pota del projecte és el reforç de la formació. Segons el responsable de l'Escola Superior de Tecnologia de la Universitat Siki Mohamed Ben Abdellah de Fès, Mohammed Loukihi, tot i que Fès és una ciutat amb molta tradició en l'àmbit del cuir i la pell, "els professionals no tenen formació acadèmica". Per això, segons Loukihi, la visita al Campus Universitari d'Igualada també els ha de servir per veure com preparen als futurs professionals del sector adober.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés