Publicado 25/03/2019 06:06

Un candidat a les eleccions andorranes lamenta la situació que viu Catalunya i que hi hagi presos "per raons polítiques"

Clavera, també advocat de l'Institut de Drets Humans d'Andorra, creu que s'ha de reconixer el dret a l'autodeterminació

ACN

Andorra la Vella.-El candidat d'Unió pel Progrés d'Andorra a les eleccions al Consell General (parlament) del Principat, Alfons Clavera, creu que "no és normal" que hi hagi dirigents independentistes catalans a la presó "per raons polítiques". A més, afirma que és molt probable que si el cas arriba a instncies europees, el Tribunal Europeu de Drets Humans la faci "cessar" de forma "immediata". En una entrevista a l'ACN, el també advocat de l'Institut de Drets Humans d'Andorra considera que s'ha de reconixer el dret a l'autodeterminació, ja que aquest est recollit per Nacions Unides i l'Estat espanyol ha signat tots els protocols de la institució, amb la qual cosa, ha dit, els tractats internacionals estan per sobre de la llei interna i són d'obligat compliment.

Clavera considera que l'actuació de l'Estat espanyol respecte a la situació política que viu Catalunya "no és correcta" i que s'ha de respectar la democrcia. En aquest sentit, afegeix que "el dret a votar no pot estar penalitzat", motiu pel qual el partit que encapala, Unió pel Progrés d'Andorra (UPA), es solidaritza amb els dirigents polítics independentistes catalans, sobre els quals creu que s'estan vulnerant els seus drets polítics.Tot i aix, el candidat d'UPA assegura que des d'Andorra no s'hi pot "interferir" en tractar-se, diu, de "qüestions internes". A més, creu que cal mantenir-se "respectuosos" davant d'aquesta situació, tot i ser partidaris que aquesta s'abordi de forma pacífica i negociada. Sobre el dret de l'autodeterminació, Clavera ha dit que l'Estat espanyol l'hauria de reconixer "explícitament" des del moment en qu va signar tots els protocols de l'ONU, on hi est recollit. Per aquest motiu, considera que s'ha de donar compliment als tractats internacionals i no hi poden haver "traves".Per la seva banda, des de Demcrates per Andorra (DA), formació que ara governa al país, el seu cap de llista, Xavier Espot, deixa clar que el Principat no es pot "immiscir" en aquesta situació i per tant, es mantenen "al marge". També ha destacat els lligams "estrets" que hi ha amb Catalunya i les "excellents" relacions que manté "d'estat a estat" amb Espanya. En el mateix sentit es pronuncia el candidat de Liberals d'Andorra (L'A), Jordi Gallardo, que també explica que des del Principat es veu la situació política catalana amb "preocupació i respecte". En aquest sentit, defensa que "per la via del dileg tot és possible" i que cal arribar a un consens per arribar a una solució "pactada".Mentre, el cap de llista del Partit Socialdemcrata (PS), Pere López, afirma que estan "molt atents a la situació" per "la proximitat, els sentiments i la relació existent", tot i que aclareix que la seva postura és la del "principi de no ingerncia". A més, creu que l'escenari post-electoral del 28-A i dels comicis municipals ser "important" i confia que es pugui trobar una "via d'entesa". Per la seva banda, el seu homleg a la formació de Progressistes-SDP, Josep Roig, diu que aquest conflicte afecta Andorra i desitja que es pugui resoldre aviat i també deixa clar que el Principat no hi ha d'entrar en aquesta qüestió.D'altra banda, el candidat de Terceravia, Josep Pintat, també valora la situació política catalana amb "molta prudncia i reserva" i explica que arran de la crisi del 2008 han sorgit "populismes" i "extremismes" i que en la gestió per sortir-ne d'aquesta situació econmica s'han buscat "sortides fora de to". Finalment, el cap de llista d'Andorra Sobirana (AS), Eusebi Nomen, ha declinat fer cap mena de valoració sobre el tema, allegant que no és una qüestió d'Andorra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés