Publicado 24/03/2015 14:42

Un de cada quatre nens viu en situació de pobresa o risc d'exclusió social a Catalunya, segons un nou estudi de Save the Children

L'informe també indica que un de cada quatre joves catalans abandona els seus estudis abans d'hora

Barcelona (ACN).-

Un nou estudi de Save the Children indica que a Catalunya un de cada quatre nens viu en situació de pobresa o risc d'exclusió social, mentre que en el conjunt de l'estat espanyol la dada es redueix a un de cada tres. Aquestes dades es recullen en l'informe 'Il·luminant el futur: invertir en educació és lluitar contra la pobresa infantil', que ha presentat aquest dimarts l'ONG i que també indica que un de cada quatre joves catalans abandona els seus estudis abans d'hora. L'organització ha alertat d'aquestes taxes d'abandonament, fracàs escolar i ocupabilitat dels joves "alarmantment baixes" i ha iniciat una campanya de recollida de signatures per reclamar polítiques d'inversió en infància.L'estudi apunta que un de cada cinc alumnes de Secundària no obté el graduat de l'ESO a Catalunya -a l'Estat, és un de cada quatre- i que a nivell estatal un de cada tres estudiants als 15 anys ha repetit de curs almenys una vegada.

En referència a l'abandonament escolar primerenc, a Catalunya la taxa arriba al 24,7%, per sobre de la taxa espanyola que se situa al 23,5%, doblant la taxa europea del 12% i molt lluny de complir amb l'objectiu europeu del 10% per a l'any 2020, segons destaca Save the Children.

De l'informe se n'extreu que el 23,5% dels joves entre 15 i 24 anys a nivell estatal ni estudia ni treballa, molt per sobre de la mitjana europea del 15,9%. En el cas de Catalunya la taxa és encara més elevada, concretament el 24,7% dels joves es troba en aquesta situació, és a dir, un de cada quatre. A més, gairebé un de cada dos (45,9%) no desenvolupa cap activitat laboral.

L'estudi presenta un Índex d'Equitat Educativa que analitza catorze factors relacionats amb la qualitat de l'accés a l'educació en l'àmbit escolar i amb la participació dels nens en activitats culturals i d'oci fora de l'escola. Només el País Basc presenta valors molt alts d'equitat educativa; Catalunya, la Comunitat de Madrid, Navarra i Aragó mostren uns valors alts; les Illes Balears, el País Valencià, Galícia, Castella i Lleó, Astúries, Cantàbria, la Rioja, valors mitjans-baixos; Ceuta, Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadura i Múrcia, valors baixos, i Canàries i Melilla presenten uns índex molt baixos.

El director general de Save the Children, Andrés Conde, ha destacat que aquest informe posa de manifest la relació entre pobresa infantil i la manca d'equitat de les polítiques educatives. "Quan es limiten les oportunitats d'aprenentatge d'un infant en situació d'exclusió social les seves possibilitats de sortir d'aquesta situació d'exclusió social o pobresa es minimitzen", remarca Conde, que assegura que una educació "de qualitat, inclusiva i equitativa" és la "clau" per lluitar contra la pobresa i la desigualtat.

Conde denuncia que a l'Estat es trenca la igualtat d'oportunitats perquè hi ha moltes famílies que no poden assumir els costos associats a l'educació i posa com a exemple que els preus dels llibres de text s'han incrementat en un 4,29%.

Save the Children constata que entre 2007 i 2013 la inversió en polítiques d'educació s'ha reduït a Catalunya un 11,1% i, en contraposició, la despesa mitjana per llar en educació de les famílies s'ha incrementat un 30,3% des de 2006 fins a 2013. A això, afegeix, cal sumar-li la reducció de la renda de les llars catalanes en un 8% des de 2009.

Conde ha afegit que mentre els problemes de pobresa infantil, desigualtat, atur juvenil i abandonament escolar "no s'aborden a través de polítiques d'inversió en infància que millorin els sistemes educatius, seguirà existint l'amenaça que la pobresa educativa acabi convertint-se en pobresa de per vida".

Save the Children ha llançat una petició de signatures a través d'Internet per demanar que els governs català i espanyol inverteixin en infància per acabar amb la pobresa i l'exclusió social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés