Actualizado 13/05/2015 16:52

Brussel·les reclama a Espanya que "acceleri" la reducció del dèficit perquè incomplirà els objectius

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La Comissió Europea recomana al govern espanyol que reforci la "transparència" dels comptes regionals i que els salaris pugin "per sota de la productivitat"

Brussel·les (ACN).-

La Comissió Europea ha reclamat aquest dimecres al govern espanyol que "acceleri" la reducció del dèficit i el deute perquè incomplirà els objectius pel 2016. En les seves recomanacions per Espanya, Brussel·les demana a Madrid que "prengui les mesures estructurals necessàries el 2015 i el 2016" per reduir el dèficit. A més, la CE exigeix "reforçar la transparència" pels comptes de les comunitats autònomes i millorar l'eficiència econòmica del sector de salut i "racionalitzar la despesa farmacèutica dels hospitals". A nivell laboral, alerta dels perills de l'elevat atur i assegura que els salaris en alguns sectors han de créixer "per sota de la productivitat" per crear més feina.En el seu informe, la Comissió Europea avisa que Espanya està en "risc" d'incomplir l'objectiu de dèficit pel 2016, marcat al 3% del PIB, i per això li reclama que faci més reformes estructurals i aprofiti els "ingressos inesperats" per seguir reduint el dèficit. "Constatem que queden esforços per fer", ha assegurat el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici. "La Comissió veu algun risc per complir els objectius", ha dit el francès, que considera que part del problema està relacionat amb "la manca d'especificació en algunes de les mesures" que Espanya vol promoure en els propers mesos. Moscovici ha dit que la Comissió "opina que caldran més mesures" i que les "discutiran amb el govern espanyol".

L'eurocomissari, per això, no ha volgut entrar a valorar quines mesures s'han de prendre des del govern espanyol, i tampoc ha comentat què cal fer amb els salaris, tot i que l'informe exigeix que es marquin, en alguns casos, "per sota de la productivitat". "No volem ser massa intrusius", ha dit Moscovici, que considera que "el rol de la Comissió Europea és convèncer, incentivar" els polítics estatals perquè prenguin determinades iniciatives.

La situació del mercat laboral i els salaris

"L'atur elevat a llarg termini i la segmentació del mercat laboral continuen perjudicant el creixement de la producció i tenen un efecte perjudicial en les condicions de feina a Espanya", assegura l'informe sobre Espanya publicat aquest dimecres per la Comissió Europea. Segons Brussel·les, "tenint en compte l'elevada taxa d'atur, els salaris en alguns sectors i empreses a curt termini haurien de créixer per sota de la productivitat per tal de crear feina i aconseguir millores de la competitivitat". A nivell general, en la seva recomanació, la Comissió diu que cal vincular salaris i productivitat "tenint en compte les diferències locals" i també les "divergències en resultats econòmics entre regions, sectors i empreses"

En aquest sentit, la Comissió Europea recomana que en les negociacions laborals, s'emfatitzi "la importància d'establir el principi que els salaris s'han de moure en línia amb els diferencials de productivitat entre empreses". Brussel·les lamenta que, tot i les reformes introduïdes per Espanya, el treball temporal "ha tornat a créixer el 2014, arribant al 24%, i afectant particularment els joves i els poc formats". La Comissió Europea lamenta que "els nous tipus de contractes i els incentius pels empresaris per contractar personal" no s'estan utilitzant "en tot el seu potencial".

En les recomanacions, la Comissió Europea també lamenta "la incompatibilitat" entre els diversos sistemes de renda mínima, que considera que "redueixen l'eficiència dels programes d'assistència social". Brussel·les critica que tot i els "elevats nivells de pobresa, especialment en llars amb rendes baixes i fills, Espanya ha progressat poc en la millora dels esquemes de suport a les famílies".

Sector financer i altres reformes pendents

En les recomanacions, Brussel·les també demana a Espanya que completi la reestructuració del sector financer, especialment pel que fa a la privatització dels bancs controlats per l'Estat, els que van haver de ser nacionalitzat en els moments més crítics de la crisi econòmica. A nivell d'empreses, la Comissió exigeix que es completi la reforma dels serveis professionals i que s'acceleri la llei d'unitat de mercat, així com també que no es posin barreres al creixement de les empreses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés