Actualizado 03/12/2015 14:51

AMPLIACIÓ:Les empreses porcines podran aconseguir un certificat de control de la salmonel·la que les farà més competitives

El sector vol posar-se al nivell de països com Alemanya i Dinamarca que fa anys que lluiten contra aquesta bactèria

ACN

Vic.-El sector de la indústria porcina, juntament amb el Departament d'Agricultura, ha desenvolupat una eina que permetrà controlar la salmonel·la als porcs i, d'aquesta manera, el sector podrà competir amb països com Alemanya i Dinamarca, que fa anys que treballen en aquesta línia. Es tracta d'un programa voluntari en què les granges i escorxadors que vulguin aconseguir el certificat de qualitat podran acollir-s'hi de forma voluntària. Una auditoria externa determinarà si les instal·lacions poden rebre la certificació. Pel conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, "estem en un marc on el mercat és el món" i "per poder estar en aquests mercats no podem deixar de tenir uns nivells de salut molt alts".

Vic ha acollit aquest dijous la presentació de la Certificació voluntària en porcí (PSP) del Programa de control de salmonel·la per part de diferents associacions relacionades amb el sector porcí i també del departament d'Agricultura. La salmonel·la és un dels grans problemes que té el sector porcí i, tot i que la majoria de persones que s'intoxiquen per aquest bacteri ho fan a través dels ous i productes frescos, el tercer causant de la intoxicació alimentaria és la carn de porcí. Segons dades d'Agricultura, cada any a la Unió Europea hi ha 5.200 intoxicacions alimentaries, de les quals 1.200 són per salmonel·la. El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha subratllat que perquè el sector carni porcí continuï a nivell mundial "ha de donar garanties de salut molt importants". En aquest sentit, Ciuraneta ha explicat que hi ha països competidors com Alemanya i Dinamarca que fa anys que ja treballen per eradicar la salmonel·la de les granges i escorxadors i, per això, "si els nostres grans competidors posen el sostre aquí, nosaltres no podem ser menys". Amb tot, el conseller ha deixat clar que eradicar la salmonel·losi és "molt complicat", però creu que "sí que podem ser més forts davant dels nostres competidors si podem demostrar que hem posat en marxa un pla que garanteixi uns controls i un seguiment acurat". El programa és voluntari per a les empreses i, segons ha detallat el gerent de l'Associació Catalana d'Innovació del sector carni porcí –entitat que ha coordinat el projecte-, Eudald Casas, "es tracta d'una certificació que ha de permetre que el sector porcí pugui anar reduint al mínim possible la presència de salmonel·la i que no hi hagi cap risc que aquest problema pot arribar a les persones". Casas ha explicat que per elaborar la certificació s'ha parlat amb tot el sector i s'han definit els requisits mínims que han de complir les granges i escorxadors per poder-s'hi acollir.El gerent d'INNOVACC ha explicat que es tracta d'un certificat "exigent", però ha animat els empresaris a no desanimar-se i que vagin fent autocontrols per poder passar la certificació. En aquest sentit, Casas ha detallat que les empreses que vulguin acollir-s'hi hauran de contractar una empresa certificadora externa que serà l'encarregada de comprovar les analítiques de presència o no de salmonel·la en els animals, així com també de fer una auditoria visual de les granges i escorxadors. Aquesta certificació permetrà al sector porcí català posar-se al nivell de països competidors com Alemanya i Dinamarca. "El nostre sector és molt potent a nivell mundial quant a producció i exportació, i una de les úniques coses que competim amb un nivell més baix és precisament amb la salmonel·la", ha expressat Casas. Segons ell, altres països "fa molts anys que tenen programes de control i certificacions similars a la que ara tirem endavant nosaltres". Per tant, ha dit, "amb aquest programa les empreses podran voltar pel món amb una marca de qualitat similar a la que tenen a Alemanya i Dinamarca i això ens farà millorar la nostra imatge". De la seva banda, el president de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn, Michael H.G. Schara, ha valorat molt positivament la iniciativa i ha ressaltat que tingui un caràcter transversal i inclogui tota la cadena, des del productor de pinso fins l'escorxador. Schara creu que és una "fita molt important" que "beneficiarà la salut pública en general i també la nostra competitivitat nacional i internacional". En aquest sentit, ha dit que el sector porcí "passa una situació conjuntural no gaire favorable per l'excés de producció" i, per aquest motiu, "és tan important ser competitius a nivell mundial".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés